Skocz do zawartości

Woblery JAZ

Rekomendowane odpowiedzi

"...Przy kolejnym zamówieniu..."

Przecież Ty masz tam u siebie na włościach jedną sztukę poglądową, to możesz sprawdzić w realu co i jak.

Brzanka "S" - szybki filmik z pracą na przelewie. Miało być więcej wzorów wrzuconych do wody, ale niestety pogoda i woda niezbyt ciekawa.

brss.jpg

Edytowane przez J A Z
  • Like 1

• 3 tygodnie później...

No Zwolak po raz kolejny Twój wytwór uratował mi dzień (1h nad wodą) ,nie typowo jak dla mnie bo okoń,ale 35cm to już git jak na rzekę i warunki jakie mamy.No i rodzi mi się pytanie w głowie,aż dziwne bo zazwyczaj pytam czy nie da się czegoś płyciej chodzącego...........a tu na odwrót ,takie maleństwo ale żeby poszło tak ze 2-2,5m pod wodą?

19088914103561653202.jpg

Szykuje się, coś schnie, coś się będzie wylewało. Majowy już jest w wersji SDR i schodzi spokojnie na 1,5-2m, ale to jeszcze testy. Wczoraj dokończyłem opracowywanie drucików do mikrusów (wzory wymyślone w grudniu) i też coś będzie, ale to płycej schodzące.

Od początku mówiłem, że cykadka to będzie hicior, zresztą nie jedyny, tegoroczny przebój kleniowy ze stajni JAZ'a. ;)

A widzisz ,ja od początku jakoś tak tej cykadce nie ufałem,ale ogarnąłem temat i teraz będzie już chyba łatwiej dla mnie(poza czasem nad wodą) ,bo wiem gdzie ryby są i nie waham się jej użyć kolejny raz. ;)

Już w fazie dumania nad tym, czy robić ją, czy nie, Jackowego, nie mojego, pisałem mu na GG jaka to kosa na płytszą wodę jest.

Łowiłem na nią klenie, okonie, nawet ładne bolenie i nie chcę tu przesadnie chwalić autora, bo mi się zaraz dostanie, że i tak jest na krawędzi cukrzycy od czekolady, ale wobler dobry to w przypadku tego wabika bardzo niesprawiedliwe określenie.   :)

Edytowane przez Dagon

Numer 1 i 2 mogą w reklamach w stylu "Before & After " startować :D .

Ciekawi mnie numer 3, zaledwie 2.1 cm i aż 3.2 gr wagi, nie wiem jak ci się udało taki wynik osiągnąć bez robienia jaj, czy tam lametowania (jednak piana to piana).

A może złotem wyważasz? Jeśli tak, to ja te mikruski hurtem biorę...

;)

Cześć

Mam pytanko odnośnie imitacji kiełbia ,którą zrobiłeś wcześniej.

Czy coś kombinowałeś jeszcze ,może jakieś filmiki masz z różnymi sterami i różnymi typami.

Pytam bo sobie robię dla siebie kiełbia na małą rzeczkę ale chcę uzyskać pracę jak najbardziej zbliżoną do prawdziwej rybki.

W sobotę byłem nad jeziorem z kiełbiami i po sprawdzeniu jak pracują, na jaką głębokość schodzą, niczego nie zmieniam - jest dobrze. Praca szybka, drobniutka. SDR schodzi na ok.2-2,5m, Classic 1,5m. 

Wczoraj wzięło mnie na  przeciążenie tego wzoru i... właśnie wróciłem z Oderki - mam fajną boleniówkę w wersji Classic i SDR. Na razie gramatura 10gr (7cm), ale po dzisiejszych testach, muszę coś dołożyć, czyli powinno być ok. 12-13gr zachowując delikatną szybką prace.

Mi chodzi bardziej o taką spokojną ,wolnawą akcję bardziej właśnie zbliżoną do prawdziwego kiełbia płynącego pod prąd w nizinnej rzeczce o max. średniej prędkości uciągu coś jak to:

Uzyskałeś kiedyś może taką pracę świadomie przy korpusach zbliżonych do takiego kiełbika?

Edytowane przez Kielo

Teraz popłakałem się ze śmiechu  :D

Co znaczy "...świadomie..." ?

Ten na filmiku zapieprza jak "perszing", także już masz porównanie. Dlatego nie nakręcam takich filmików, na których niczego nie widać. Ostatnio coś wrzuciłem (film) i szkoda czasu na takie zabawy. Niestety woda na jeziorze jest fajnie zielona i też zmoka z filmem. 

Nie chodzi mi o filmy ani czy jest sens czy nie ma ,może jak się przyjrzysz to zapieprza jak perszing ,nie istotne ,mi chodzi o taką pracę łagodną właśnie z powolnymi wychyleniami czasem bez wychyleń ,nie bardzo mogę to opisać więc wstawiłem filmiki z podobną pracą ,myślałem że może kiedyś budowałeś woblera o podobnej pracy ,którą ja bym chciał uzyskać ,że może coś podpowiesz ,doradzisz a tu śmiech :-(  dzięki .

Myślę ze wiesz co to znaczy świadomie.Jeszcze raz dziękuję.

Jeżeli robisz woblery, to powinieneś wiedzieć, że nie ma szablonów na produkcję wobkow.

Każdy kształt, rozmieszczenie Pb, oczko,ster to cały czas inna praca.

"Świadomie" zrobiłem woblera z taką pracą z której jestem zadowolony. Nie robię woblerów nieświadomie , jako takie trzydniówki . Dziś wymyślony, jutro pomalowany, a pojutrze z rybą i nazwany super killer. Co ją mogę? Masz tego na filmie, masz wzór mojego, robisz coś swojego podobnego i kombinujesz.

Większość moich woblerów to odbitki z ryb i owadów, dlatego mają takie nazwy. Jeżeli teraz chcę go zrobić jako wersja przeciążona to jak mam go nazwać, bo mi pasuje Kiełb 7 SS i nie będzie tu nic wspólnego z prawdziwym kielbiem.

Cały czas problem, jakie pytanie, taka odpowiedź, a mogło być bardzo prosto:

"...Czy coś kombinowałeś jeszcze ,może jakieś filmiki masz z różnymi sterami i różnymi typami..."

Nie, nie kombinowałem z innymi sterami, bo przeprowadzając wielokrotne testy, doszedłem do tego jaki mi najbardziej odpowiadał, piszę "mi", bo chciałem uzyskać taką pracę świadomie inne nie wchodziły w plan.

• Like 1

Jednak po tygodniowych zabawach nad wodą, troszeczkę Mikrusowi przytyło się i jednak ta opcja jest lepsza:

Mikrus - 1,4cm / 3gr

ypzw.jpg

To jest naprawdę fajnie małe, ale przy tej gramaturze nie ma problemu z szybką wodą. Praca drobniutka, delikatna, wyczuwalna na blanku

ta5u.jpg