Skocz do zawartości

Woblery JAZ

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Flea 2 DR "SS"
Kolejny z serii małych wobków kleniowojaziowych killerków. Na razie w wersji przeciążonej "SS", czyli wagowo 3,2gr, bardzo lotny i stabilny w nurcie. Długość - 2,1cm. Praca wyraźna, drobna, wyczuwalna na kiju.Głębokość schodzenia ok.0,5-1m, ale nie ma problemu poprowadzić go płycej.

post-46887-0-29986900-1373580436_thumb.jpg

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

W końcu pojechałem "na ryby", a nie do pracy na testy wobków. Wstałem o 04.30 i rano wkleiłem stery do dwóch żuków, bo dzisiaj żuk przechodził testy. O Boshe!!! Znowu testy, a miałem odpocząć nad wodą, ale to inne testy, to już te dotyczące łowności. Wobler sprawdził się, jest dobrze, a nawet lepiej.

ao2t.jpg

qu7q.jpg

5r85.jpg

Żuk Pływak SDR (samica):
- długość - 3,0cm
- waga - 2,1gr (pływający)
- głębokość schodzenia - ok.0,5m

Praca - tak samo jak z koszykiem zanętowym przy połowie na pikera, wystarczy rzucić woblera do nurtu i czekać, czekać, a ryba dalej sprawę załatwi  :lol: . Ster bardzo mocno miesza wodę, a sam wobler minimalnie drga, przez co wyszła fajna praca. Nie ma obawy przy prowadzeniu woblera w silnym nurcie.

Wyszło trochę różnych wzorów SDR-ów, dlatego w końcu będę miał pretekst, żeby wyskoczyć na ryby, upsss... na testy skuteczności :D .

• Like 1

Wyżej były uklejki 11cm, to teraz też coś z jedynką z przodu, ale z przecinkiem.

Mikrus 1 (Gold) - 1,2cm/3,0gr

Od jakiegoś czasu ćwiczę tego wobka z innym sterem (wcześniej były w innym miejscu) i okazuje się, że wyszło dobrze (czyt. - bardzo dobrze :D ). Teraz wobler mocniej pracuje,jest stabilny w silnym nurcie. Przy swoich parametrach - 1,2cm/3,0gr daje się poprowadzić do 30 cm pod lustrem wody. Na pewno nie jest to przynęta do bardzo wolnego ściągania, ale średnie i szybkie (boleniowe) tempo to właśnie to do czego został zrobiony. Jest woblerem dalekosiężny, po to aby po wpadnięciu do wody, nie płoszyć ryb na płytkich przelewach. Testowany od miesiąca, dał najwięcej okoni na płytkich opaskach, skuteczny na jaziach.

efws.jpg

Edytowane przez J A Z

A co to jest obrotówka? :huh: Jak się nie kręci w nurcie jak mniejszy lil bug to będzie dobrze , bo ten "hit" mam wrażenie że ma wiele wspólnego z obrotówką,tyle że nie wiem czy wobler tak powinien mieć. Natomiast jego większy brat jest jak najbardziej OK :huh:

0caa.jpg

Head 1

1 - długość 1,1cm w DR. Żeby przygotować stelaż do tego wzoru, trzeba stracić trochę czasu i być upartym, bo początek był ciężki i po 1-2 godzinach chciałem już odpuścić ten wzór z takim rodzajem steru.

2 - opłacało się pomęczyć, bo efekt naprawdę bardzo dobry.

3 - oczywiście nie ma strat, ale to i tak nie dużo. Trochę wygiętych drucików, przestawianie maszynek (2szt.) i oczywiście cały czas skupienie, aby nic się nie wbiło w paluszki, dlatego, że jest to drut grub. 0,8 mm (0,9 mm na razie sobie odpuszczam do tego wzoru) i do tego twardy, sprężynujący.

4 - opłacało się posiedzieć 4-5 godz. aby uzyskać pewną powtarzalność.

Jeszcze opracowanie obciążenia i będzie można wylewać nowy wzór. Wstępne testy wyszły ciekawie.

Edytowane przez J A Z

tak, ale gładkich... w sumie to.. nie wiem czemu, bo stał żebrowana zapewnia lepszą przyczepność ;)

Może właśnie to też takie skrzywienie w nazewnictwie, bo rozładowałem i załadowałem suwnicą kilkadziesiąt TIR-ów i wagonów z takim "żebrem" i też używało się określenia "żebro 12-32", bo wiesz, że mniejsze średnice to już nie na budowy.