Skocz do zawartości

Woblery JAZ

Rekomendowane odpowiedzi

Coś tam będzie trzeba zrobić, ale wiecznie czasu brak. Będą jako oddzielne katalogi.

Uklejka 9 - jest przećwiczona, ale alternatywą dla niej jest coś co już maluję, czyli Pstrąg 8 Classic z tym, że on schodzi na ok.3m. Pstrąg - korpus, to nie koniecznie musi być malowanie  :D .

• 4 tygodnie później...

Witam.

Idę sobie dziś brzegiem Odry w Słubicach....idę, podziwiam krajobraz....w między czasie strugam z drewna lipowego kolejną uklejkę.....aż tu nagle widzę Jacka (JAZA) testującego swoje woblerki (całą ławicę woblerków ). Nie chciałem za długo przeszkadzać w testach i ustawianiu, ponieważ z własnego doświadczenia wiem, że to wymaga dużej koncentracji ale to co udało mi się dojrzeć wymaga słów uznania. Uklejki boleniowe, których prace widziałem pracowały przepięknie! JACKU GRATULUJĘ !!! Bardzo wysoko podniosłeś poprzeczkę wszystkim twórcą przynęt boleniowych.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Już się robi przyjemniej nad wodą, to można zabierać więcej zabawek, czyli dłużej posiedzieć i nie robić przerw na trucht i inne ćwiczenia, żeby było cieplej.

83j2.jpg

zazc.jpg

Jak ja to lubię i od jakiegoś czasu stosuję, czyli nie wywalam czegoś co uznałem, że to jeszcze nie to, jeszcze trzeba to przeczekać. Tak też było/jest z Bananem 5 SDR, którego korpusy w większej ilości leżą już dobre 3lata i... "suszą się". Kilka dni temu wpadłem na pomysł, że ten wzór jednak dostanie inną pracę, bo wcześniejsza (inny kąt, inny ster) była raczej pod szczupaka - jak dla mnie za mocna. Trzy dni temu dwa pierwsze lepsze stery- testy i na drugi dzień zmiana na coś zbliżonego, coś co powinno przypasować. Udało się ster zgrał się z wobkiem, a raczej z kątem drucika, który jest bardziej poziomy. Wobler ma pracę ogonową, schodzi momentalnie w dół, ale nie wiem na ile, spokojnie ponad 3metry, ale późniejsze testy pokażą na ile.

0y20.jpg

Dlatego nie można się poddawać, nawet warto poczekać 3lata i wrócić z nowymi myślami, pomysłami. Dla mnie ster dłuższy czy szerszy o 1mm to już kosmos, dlatego nie ma co się poddawać, trzeba iść do przodu i walczyć.

• Like 7

No pewnie, jeszcze na czekoladę zostanie.

Z tym "premium" to jest różnie - wobki w wersji premium to już kosmiczne ceny, jest też inne premium, ale to takie na raz i później człowiek żałuje, że się za to zabrał

post-46887-0-96778200-1394215275_thumb.jpg

Jedne z dzisiejszych ustawianych woblerów

Minnow 3 DR "F"

- długośc - 3,3cm

- waga - 2,5gr (pływający)

- głębokość schodzenia - 1,5-2m

- praca - bardzo drobniutkie, szybkie lusterkowanie.

mbka.jpg

• Like 4

• 3 tygodnie później...

Dzisiejsze ustawianie wobków i krótka sesja zdjęciowa dla Minnow-ków

Minnow 3 DR i SDR

9fms.jpg

Minnow 3 DR - Gold

ibxh.jpg

- długość - 3,3cm
- waga - "F"- 2,5gr
           - "S"- 4,0gr
- głęb.schodzenia - "F"- do 0,5m
                             - "S"- 1,0 m
- kotwiczki - 2 x nr 12 (nie plączą się)
Praca - szybkie wychylenia, kolebanie na boki w pozycji poziomej. Wobler bardzo stabilny w przelewie, nie "idzie" w linii prostej, lecz co jakiś czas odskakuje na boki. Na spokojniej wodzie (wersja pływająca) zalecane jest częste zatrzymywanie przynęty i podszarpywanie kijem w celu imitacji chorej, zranionej rybki.Lotność bardzo dobra.

Minnow 3 SDR - Silver

7u5j.jpg

- długość - 3,3cm
- waga - "F"- 2,5gr
           - "S"- 4,0gr
- głęb.schodzenia - "F"- 1,0 - 1,5m
                             - "S"- 1,0 - 1,5m
- kotwiczki - 2 x nr 12 (nie plączą się)
Praca - szybkie wychylenia, kolebanie na boki. Wobler bardzo stabilny w przelewie, nie "idzie" w linii prostej, lecz co jakiś czas odskakuje na boki. Ściągany ustawia się głową w dół, a schodząc do dna imituje żerującą rybkę.Długi ster eliminuje zaczepy. Na spokojniej wodzie (wersja pływająca) zalecane jest częste zatrzymywanie przynęty i podszarpywanie kijem w celu imitacji chorej, zranionej rybki.Lotność bardzo dobra.
  • Like 2

Minnow 5 "F" jest w dwóch wersjach i ciężko mi teraz zdecydować, którego zostawić. Chyba dwa zostaną, tylko jakoś symbole trzeba im przypisać, aby lepiej rozpoznać o którym się mówi i pisze.

Krótki, bardziej pionowy ster - super na bolenia w przelewach, czy spokojnej wodzie. Głębokość schodzenia do ok.0,5m. Tempo ściągania wolne i mega szybkie.

Długi, ster pod skosem -  głębokość schodzenia 1m., ściąganie od baaardzo wolnego do średniego.

• 2 tygodnie później...

Propozycja dla tych co coś budują:

- nie słuchajcie się, nie piszcie, nie wchodźcie w to co zaproponuje Quciolucky, ja to zrobiłem i koniec :D . Miał taką prośbę, ktoś inny też mnie męczył już dawno temu... no i uległem. Podał jak to widzi, ja to papierkiem ściernym obrobiłem i wobler leżał już jakieś kilka miesięcy. Przyszedł czas na niego i dzisiaj pierwsze wodowanie.

Popper 3 "F"

http://youtu.be/mvxVzO4UXXE

Nad wodą byłem o 19.15, także już z lekka późno, ale coś jeszcze można "uwidzieć"  

• Like 3

Propozycja dla tych co coś budują:

- nie słuchajcie się, nie piszcie, nie wchodźcie w to co zaproponuje Quciolucky, ja to zrobiłem i koniec :D . Miał taką prośbę, ktoś inny też mnie męczył już dawno temu... no i uległem. Podał jak to widzi, ja to papierkiem ściernym obrobiłem i wobler leżał już jakieś kilka miesięcy. Przyszedł czas na niego i dzisiaj pierwsze wodowanie.

Popper 3 "F"

http://youtu.be/mvxVzO4UXXE

Nad wodą byłem o 19.15, także już z lekka późno, ale coś jeszcze można "uwidzieć"

Ty. A wiesz. Ja miałem dokładnie to samo z nim, wyszło na dobre! :D Edytowane przez kubaS 1

Na razie trzeba go ostro przetestować w takiej postaci jaka jest. Robienie woblerów, to nie tylko wymyślenie produktu, sprawdzenie skuteczności, wad i zalet, ale też przemyślenie całej linii "produkcyjnej". Wyginanie drutu (kształt), malowanie/lakierowanie, to wszystko musi być wcześniej przemyślane i dlatego czas, czas, czas, którego wiecznie brak. Na tą chwilę pracuje ok., później testy w lakierni, czyli Mariano... za rok :D .

• Like 2