Skocz do zawartości

Woblery JAZ

Rekomendowane odpowiedzi

Studio nagrań miałem dzisiaj rozłożone na przelewie, to do wody wrzuciłem jeszcze
Minnow 5 Classic "F"

Praca woblera na sztywnym zestawie, czyli kij odłożony, żyłka popuszczona i wobler sam walczył z nurtem.

Tu na szybko przeciągnięty przez przelew, Niestety samemu, to lepiej łowić ryby, a nie nagrywać pracę woblera w ruchu, ale coś wyszło.

• Like 4

Ostatnie filmiki, bo czasu brak.

Minnow 3 DR "F" & "S"

Wrzuciłem dwa na przelew i tonący od razu idzie w dół (ciemny kolor) i tam sobie siedzi, a pływający pracuje w górnej warstwie wody. Takie piankowe wersje dawały rok temu na testach okonie i wiem, że to "wina" dźwięku jaki wydaje łamaniec. Minnow bardzo skuteczny na przelewach, idealny do obławiania opasek, bo da się poprowadzić płytko i zejdzie też do 1m, a nawet 1,5m

Chrabąszcz Majowy 2 DR "F"

Chrabąszcz bardzo szybko pracuje ... sterem, przez to kotwiczka "dynda" swobodnie, nie jest ułożona wzdłuż woblera. Ryba może atakować od dołu, od tyłu i ma pewne kotwy w pysku :-)
Wobler stabilny w silnym nurcie.

Chrabąszcz Majowy 2 "F"

Wobler płytko schodzący, do 30cm. Pewny w nurcie z ciekawa pracą, bo interesują się nim ryby

• Like 9

Mam jeszcze kilka innych, jeszcze nie wszystkie sprawdzone w boju.

Najbardziej pasował mi Minnof 3.

Uwielbiam łowić klenie i ten wobler na przedwiośniu, w najbardziej bryndzowatych dniach dawał radę, łowił. 

Po inne nawet nie sięgałem.

I z ich udziałem miałem szczęście złowić pierwsze w życiu trocie. To był wtedy bardzo udany początek sezonu.

• Like 8

Kilka lat temu dostałem od @... woblera, którego Salmo przestało już produkować. Chodziło o Salmo Hornet SR, który miał (nadal ma) przepiękną pracę, nie "X", tylko kolebanie na boki. Dostałem ten wzór, żeby wprowadzić pracę tego Horneta, w moim Minnow 3 Classic. Dzisiaj to się wydaje proste, mam wzór, podrabiam i jest, no niestety to nie takie proste, bo trzeba dobrać coś, co nie pasuje do pierwowzoru i trzeba wszystko samemu wymyślić, dopasować, tak żeby choć trochę było w wodzie podobne. Poprawki trwały dobry rok (testy nie były robione codziennie - hihihi), aż w końcu udało się. Niczego nie zmieniam w tym woblerze od momentu jak go wymyśliłem. To zwykły kawałek woblera, bez łusek, bez zaznaczonych łuków skrzelowych, bez płetewek, malowany w zwykłych kolorach, a wiem, że cholernie skuteczny. Wiele razy podaję go jako pewniaka na klenie, a ludzie nie zawsze wierzą, bo z zewnątrz nic ciekawego, wobler jak inne. Podobny układ steru jest w Banan 5, w tym roku zmieniłem, czyli trochę podniosłem do poziomu ster w Bączek 4 Classic i dostał podobną pracę.
Jestem z niego zadowolony, bo od jego pracy biorę przykład do innych większych wzorów ze sterem "Classic".

Hornet SR - jako wzór, który ma swoje miejsce już na tablicy w pokoju.

post-46887-0-87326300-1521013766_thumb.jpg

Minnow 3 Classic - Black Silver. Jak widać na fotkach, to dwa różne woblery:kształt, układ steru (kąt, wielkość), dwie kotwice, inny układ przedniego oczka

post-46887-0-27860700-1521014362_thumb.jpg

- dł. -  3,3cm

- waga - 2,2g.

- gł.pracy - 0,5 - 1,0 m

- kotwice 2 x 14

• Like 6

Niekiedy trzeba poświęcić czas, żeby komuś zrobić dobrze.

@Kielo to dla Ciebie. Myślę, że niczego nie muszę pisać, na filmie jest wszystko :-)

Bzyczki po kilku treningach, mogą startować w konkurencji "pływanie synchroniczne".

BRAWO Jacku :clappinghands:

Niesamowite nagranie i piękny "taniec woblerków"

Pierwszy raz coś takiego widzę aby ktoś ukazał pracę kilku woblerów w jednym kadrze.

Przyglądając się pracy można by rzec, że rzeczywiście nadałeś im takie samo DNA ;)

Ten film jest potwierdzeniem Twojego KUNSZTU RZEMIOSŁA WOBLEROWEGO (dopracowanie produktu w każdym detalu i dbałość o wszystkie szczegóły)

GRATULACJE !

• Like 4

Coś z serii "małe jest piękne". Praca jednego modelu z dwoma różnymi sterami, wklejonymi pod różnym kątem.
Ghost (biały) - praca smużąca, nawet na tak silnym przelewie

Black Silver (ciemniejszy) - praca do 10 cm pod lustrem wody.

post-46887-0-35774000-1521844947_thumb.jpg Edytowane przez J A Z
  • Like 6

Cykadka 3 Classic "F

Praca Cykadki pływającej na szybkim przelewie.

Bączek 4 Classic Jointed "F"

Praca dwóch identycznych woblerów z różnym malowaniem. Jak widać, Hot Tiger (czerwony) wydaje się, że mocniej pracuje, ale jest to taka sama praca jak tego ciemnego (Black Silver).

Wzór bardzo skuteczny na klenia.

• Like 8

Bączek 4 SDR Jointed "F"

Tylko wpadł do wody i już szuka jak wściekły glonów na kamieniach. Nie ma ich, dlatego nie może stać w jednym miejscu, tylko musi uciekać na boki. Jeszcze jest bezpieczny, ale niedługo po takie bączki, klenie chętnie będą zaglądać na przelewy, bo one je kochają

• Like 5

• 3 tygodnie później...

Zdaję sobie sprawę, że dziwnie, ale taka jest prawda. Jakaś mega historia z tym się nie wiąże, jednak gdy sięgam po któregoś z nich, to ciepło wspominam, skąd one u mnie się znalazły. Dwa-trzy zdania napiszę, jak coś jeszcze złowię. Mam chrabąszcza majowego i boleniówki. Jak nie złowię, to nie powiem:)

• 3 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...

Wczoraj na cztery złowione bolenie , trzy na moją ulubioną od lat boleniówkę :) .Na ten sam wobler dołowiłem fajnego szczupaka i największe zaskoczenie klenia :o .  Kolega z którym łowiłem po zakończeniu spływu, zapytał gdzie można kupić tego woblera. :D

Oczywiście "Ukleja 7 SS" tak namieszała. :highfive:

• Like 4

• 1 miesiąc temu...

Obiecałem, to do dzieła. Historia jest taka, że kiedyś w necie działał portal naklenie.pl i ja nie mogłem tam uczestniczyć w dyskusjach. Czemu? Przyczyna bardzo prosta. Mało łowiłem na spinning i nie widziałem sensu tam się rejestrować. Jednak bardzo mnie motywowało, aby zmienić coś w swoim wędkarstwie. Kleń to u mnie ryba nr 1 i postanowiłem sięgnąć do tej metody. Później przyszedł czas nawet na muchę.

Na portalu był wątek dla rękodzielników i postanowiłem też spróbować. Tym bardziej że lata świetlne temu o tym marzyłem.

Wiele ciepłych i motywujących "poklepywań" otrzymałem w swoim wątku za wystrugane cudaki. W jednym  z konkursów w edycji LURE FACTORY 2015 zostałem nawet doceniony trzecim miejscem za kilka zadań, które mieli wykonać uczestnicy. To była bardzo dobra lekcja dla takiego jak ja strugacza. Różna tematyka i różny stopień trudności powodował, że fajnie się bawiłem. Na dokładkę zostałem nagrodzony przez Przemka (Admin naklenie.pl) woblerami JAZ. To był całkiem pokaźny pakiet przynęt. Nie zmarnował się, nie utknął głęboko w pudełkach z przynętami. Staram się maksymalnie wykorzystać swoje umiejętności, jakie nabywam przez ostatnie lata i w sprzyjających warunkach łowię JAZ-ami. Panie Jacku a Jacki to fajne chłopaki, bo też tak mam na imię :), wielkie dzięki i te kilka wpisów niech będzie podziękowaniem za tamtą miłą niespodziankę. 

Cykadka SS. Nie wiedziałem, nie umiałem, ale i na nią przyszedł w końcu czas. Ostatnie kilka dni jest nie do przecenienia. Gdy przestaje działać obrotówka, przestaje działać popperek, czy gumka, to działa cykadka. Ja naprawdę nie wiedziałem, że można łowić okonie w ten sposób. One to uwielbiają. Bardzo szybkie prowadzenie w trudnej, płytkiej, pełnej zaczepowych w kamienie rzece i cykadka jest rewelacyjną przynętą. W każdym razie to kolejna przynęta, która daje poczucie, że nazwa JAZ będzie się dobrze kojarzyć. W dobrej miejscówce, bolenie, takie zawodnicze do 50 cm to nie rzadki przypadek.  

pzdr.

post-55449-0-09101200-1533042280_thumb.jpg post-55449-0-36659600-1533042388_thumb.jpg

post-55449-0-82478500-1533042409_thumb.jpg post-55449-0-50411900-1533042446_thumb.jpg

post-55449-0-81860100-1533042471_thumb.jpg post-55449-0-75666900-1533042496_thumb.jpg

• Like 5