Dagon Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 (edytowane) Będziemy się Darek wymieniać moim CD NZ bo ten kijek powinien sprostać zadaniu Po 5 rzutów i zmiana,taka wędkarska ruletka Co do sterów to "Polak potrafi" Osobiście kilka sterów w JaZ-ach wyłamałem taki jestem zdolny Jacek gratuluje kolejnych pomysłów Ja już miałem epizod z łowieniem na sam dolnik, zapomniałem szczytówki do pokrowca wpakować. Może to będzie rozwiązanie? Chociaż jak mój pajk nie pociągnie wobka jedenastki to mnie rozczaruje, mocno rozczaruje, po to miał być, targać żelazka w nurcie. Co do sterów w JAZ’ach to lepsze chyba mogłyby być tylko metalowe, nie powiem, że nie da się ich złamać, bo się da, jak boleniowy wobek zaiwani na pełnej prędkości o kamień to coś musi strzelić, lub się przynajmniej uszkodzić, taki woblerowy los. Edytowane 23 Lutego 2013 przez Dagon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Nie, nie, nie - tzn., nie mierzmy wszystkich jednakowo, jak komuś (firmie) wypada ster, to wcale nie oznacza, że innej też będzie wypadał. Jeżeli ktoś stosuje "poliwęglan", to wcale nie oznacza, że wszyscy go stosuję. Czytałem w innych wątkach, że laser do wypalania sterów NIE, bo opala, bo nie tnie i moim zdaniem niech tak zostanie, jak firma która to robi nie daje rady, to trudno, widać znają się.Poliwęglan - dlaczego wszystkie stery to poliwęglan, no dobra niech też tak będzie. Wyprzedzam pytania - ja nie pamiętam na czym mi robią .Co do rodzaju materiału na ster, taki mały przykład, przygoda, która dużo podpowiada. Kupuję duże formaty tw.szt. na ster, chociaż w tej branży to się mówi mały arkusz (1,25x2,15). Niekiedy trzeba pobawić się z różnymi sterami i wziąłem kawałek arkusza (wyglądał normalnie bez żadnych skaz), wyciąłem wymyślone stery i próbowałem jednego lekko zgiąć. Wystarczyło lekki zgięcie i tworzywo pękało jak zapałka. Od razu załamka i testy, testy, dlaczego, przecież wszystko jest ok. Po szybkiej zabawie stwierdziłem, że tworzywo pękało tylko po zginaniu w jednym kierunku. Po tym przykładzie wiem, że nawet kupując duży arkusz można spodziewać się przygody i trzeba liczyć na to, że stery będą wycięte w dobrym kierunku (loteria). Raczej to wada produkcyjna i nie da się tego stwierdzić oglądając arkusz. Hmmm.... klej, no tak, akurat w moich woblerach nie ma tego tematu jak "wypadające stery" i to akurat mi nie grozi. Za duże pieniądze są zainwestowane w tą część i wszystko jak na razie sprawdza się od kilku lat. Dlatego dobierając grubość steru do woblera, nie oceniam czy wypadnie, a raczej chodzi o możliwości kolizji z kamieniem. "...2mm który peknie lub rozwali głowę woblera..." Dlatego w swoich malusich woblerach, nawet 1,4cm mam drut 0,9mm, nie tylko po to żeby nie było problemu z ustawianiem przynęty po byle jakim zaczepie, czy rybie, ale właśnie po to żeby konstrukcja była mocna, a zarazem pływająca. Dlatego np. "majowy" ma ster o grub.1,5mm i jest wobkiem pływającym, ale dodanie 0,2gr już tonie.Właśnie. Różne są rodzaje poliwęglanu. Płyta CD to też poliwęglan a na stery raczej by się nie nadawała z racji swojej kruchości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Ja myślałem o zastosowaniu blachy alu do boleniówek, kolorem nie odbiega zbytnio od korpusu i napewno nie pęka na kamieniach tylko problem z obróbką dochodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Moim zdaniem ster w woblerze jest tak samo wazny jak sam wobler.Jesli ster wypadnie badz sie zlamie to nawet po wymianie wobek moze juz nie byc tym samym kilerem.Co do kleju i wypadania sterow w woblerach Jacka to bym sie nie martwil, w zadnym raczej nie wypadnie.W jednym tylko zlamalem ster jak przy zacieciu zaraz pod nogami wobek wystrzilil z wody i walnal w beton, ulamalo sie kawalek steru, dziwie sie ze nie posypal sie drzagi przy takim uderzeniu.Inne boleniowki po kontakcie z kamieniami sa takie jakie byly i pracuja jak pracowaly.Co do drutu to rowniez uwazam ze im mocniejsza konstrukcja tym lepiej.Bawienie sie oczkiem po kazdym zaczepie moze skonczyc sie 'oslepieniem' wabika, poprostu straci oczko .wobek ustawiony przez tworce ma pracowac i nie zawodzic i tak wlasnie jest z wobkami Jacka w moim przypadku.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J A Z Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Nadchodzą czasy zabawy z aero i siedzenia po nocachDopiero teraz będę realizował to co było"obiecane", choć choróbsko jeszcze nie puszcza, ale co tam, trzeba ryzykować."Ćwiartka" do pomalowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Cwiarteczka robi wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 No tos se naszykował roboty ,brawo za profesionalne podejscie do tematu z wobkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Nadchodzą czasy zabawy z aero i siedzenia po nocachDopiero teraz będę realizował to co było"obiecane", choć choróbsko jeszcze nie puszcza, ale co tam, trzeba ryzykować."Ćwiartka" do pomalowania. Klusownik ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Przyducha w Słubicach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Ja myślałem o zastosowaniu blachy alu do boleniówek, kolorem nie odbiega zbytnio od korpusu i napewno nie pęka na kamieniach tylko problem z obróbką dochodzi Właśnie dobry poliwęglan ma parametry zbliżone do aluminium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ch4ron Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Jak postępy w pracowni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Jak postępy w pracowni ? Jacek ,z tego co wiem, przeniósł się teraz do lakierni.......może uraczy nas fotkami, zanim wyśle swoje dzieła do klientów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J A Z Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Temperatura rośnie, co oznacza, że robaki zaczynają się budzić. Te dzisiaj malowane zaczynały już się ruszać i szykować do startu, ale szybko wrzuciłem je do lakieru i już wiszą, i suszą się, czyli za tydzień dam im polatać, ale w kopertach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ch4ron Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Bardzo cieszy mnie ta wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J A Z Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Maluchy suszą się, to można było w końcu wyskoczyć nad wodę z czymś większym, to tzw. testy. Uklejka Shallow 10 Po pewnej pozycji w mojej stajni jaz-owej, woblerów z serii Uklejka Shallow (3 i 6cm), przyszedł czas na coś większego, czyli 10cm. Od jesieni trochę powalczyłem i niestety trzeba było wprowadzić pewne zmiany w przedniej części wobka, a to dało kombinowanie przy foremkach. Czas uciekał, ale już jest i opłacało się, bo zaskoczył mnie, lotnością i pracą - jest dobrze, a nawet bardzo dobrze. - parametry - 10cm/ ok.32gr- praca - "piękna" , można poprowadzić go w różnych partiach wody, różnym tempem i nawet pracuje przy wolnym ściąganiu Jazgarz 7 SS Ten wobek leży już od jesieni, ale dopiero teraz zacząłem powielać. Mając ten wzór jako pływający i lekko tonący, zdecydowałem się na wersję przeciążoną do kuszenia boleni i zdecydowanie przynurtowych szczupaków.Waga ok. 17gr Pstrąg 8 SS Korpus "Pstrąg" nie oznacza, że jest tylko pod pstrąga. Na jesieni był już ćwiczony z większym sterem, ale zmieniłem na coś mniejszego i pod innym kątem, co daje ciekawego wariata w wodzie. Przy masie 18gr nieźle ucieka na boki. Uklejka 9 SS No i w końcu czas na reanimację Uklejki 9. Nękany o jej wprowadzenie na taśmę, musiałem to zrobić. To wobler nie tylko na bolenia, kusi systematycznie szczupaki, szczególnie te jesienne. Kiedyś myślałem, że są przyłowami na zawodach, ale po czasie okazało się, że to nie tylko ja miałem takie spostrzeżenia. Praca delikatna, o którą była cały czas wojna, dlatego wobler ćwiczony zbyt długo, bo dawno powinien być w pudełku/pudełkach. Waga ok.19gr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Uklejka Shallow jest super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Jacku,super robota.Wobki na konkretne drapiezniki,Typowo jesienna artyleria,moje gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J A Z Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 W modzie jest tak, że zimą wypuszczają coś na wiosnę, a u mnie trochę jest inaczej (nie do tyłu), bo aż o 3 pory roku do przodu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 będą dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J A Z Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Jeszcze trochę wody upłynie w Odrze, ale już ćwiczę Uklejkę 11cm w dwóch wersjach, a dzisiaj nawet jeszcze trzecia (Classic) mnie zaskoczyła. Przy DR pewnie siedzi w nurcie z delikatną szybką pracą (lusterkowaniem). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Poza zakresem mojego maksymalnego cw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J A Z Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Bo te dla twojego cw. suszą się i w tyg. coś wstawię (foto). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 U mnie na granicy mocy kija, mam nadzieję, że na granicy, niezłe kłody, będzie czym wodę w Wiśle mieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Przyczynią się do poprawy natelnienia dużych rzek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Ukleja 10 robi wrażenie pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi