Skocz do zawartości

PRIMANKI -PK-

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki wielkie B) Trochę już ludzi pomazałem, z 9 lat będzie jak tym się zajmuję zawodowo.

Już po świętach ale w głowie miałem takie pisanki, więc myśl musiała przerodzić się w czyn, bo bym nie wytrzymał :mellow: :

Te blaszki to jest miazga.Wszystko z resztą mi się podoba i co ważniejsze jak bym zobaczył to od razu wiem że to Twoje dzieło.Świetny warsztat i swój styl,no i rozmach.

Dzięki Tomy. Takie słowa od czołowego lurebuildera zobowiązują do jeszcze większych starań :D Osiak wiesz już o co kaman :D 5cm okoniówki wszystkie 4g z małym naddatkiem. Latatją daleko ze względu na rozmieszczenie obciążenia. Zawsze ustawią się w locie dupką do przodu bez kołowania i innnych akrobacji. Wczoraj połowiłem na popperki z zeszłej partii, ale okoniki bez rewelacji do 30cm więc i fotek ni ma. Za to wrażenia przy braniach na wobki powierzchniowe bezcenne B)

Dzięki wielkie B) Trochę już ludzi pomazałem, z 9 lat będzie jak tym się zajmuję zawodowo.

Już po świętach ale w głowie miałem takie pisanki, więc myśl musiała przerodzić się w czyn, bo bym nie wytrzymał :mellow: :

Te blaszki to jest miazga.Wszystko z resztą mi się podoba i co ważniejsze jak bym zobaczył to od razu wiem że to Twoje dzieło.Świetny warsztat i swój styl,no i rozmach.

potwierdzam, przynęty mają swój styl i zdobienie jest podpisem! Tak trzymaj :mellow:

Dzisiaj popełniłem takie oto tail spinnery. Konstrukcja sprawdzona na szczupakach i okoniach tylko z inną muszką. Łowiłem kiedyś na ten patent nawet z ciekawymi efektami. Przypomniałem sobie o tym typie tail spinnera przedwczoraj jak wyrwałem się na godz na okonie. Były daleko od brzegu a gryzły tylko wolno opadające przynęty. Rozwiązaniem okazał się spinnerbait bo mogłem dodać z 3g cięższą główkę a opad i tak spowalniał mi listek. Podobnie jest w przypadku tej przynety.

Muszki wiązane na hakach offsetowych lis+marabut+flash. Dwa większe z szerokim kolankiem pod szczupaka i jeden z węższym hakiem pod okonia. Mam nadzieję że jutro uda mi się z nimi wyrwać nad wodę B)

post-3793-1348917198,0326_thumb.jpg

Dzisiaj popełniłem takie oto tail spinnery. Konstrukcja sprawdzona na szczupakach i okoniach tylko z inną muszką. Łowiłem kiedyś na ten patent nawet z ciekawymi efektami. Przypomniałem sobie o tym typie tail spinnera przedwczoraj jak wyrwałem się na godz na okonie. Były daleko od brzegu a gryzły tylko wolno opadające przynęty. Rozwiązaniem okazał się spinnerbait bo mogłem dodać z 3g cięższą główkę a opad i tak spowalniał mi listek. Podobnie jest w przypadku tej przynety.

Muszki wiązane na hakach offsetowych lis+marabut+flash. Dwa większe z szerokim kolankiem pod szczupaka i jeden z węższym hakiem pod okonia. Mam nadzieję że jutro uda mi się z nimi wyrwać nad wodę B)

Jak wrócisz to się pochwal wynikami :D

Byłem dzisiaj na ok dwugodzinnym rekonesansie B) Słońce grzało niemiłosiernie, ale nadzieję dawał wiatr który ładnie marszczył wodę. Było kilka okoni i szczupaczków B) Ogólnie mimo że nie uświadczyłem dużych ryb jestem bardzo zadowolony. Tail spinnera okonie atakowały bardzo agresywnie. Nawet gdy pudłowały w opadającego poprawiały nawet dwa trzy razy aż do skutku.

Możliwości prowadzenia cała masa bo listek nie gaśnie praktycznie nigdy i pięknie spowalnia opad. Lis pulsuje jak należy więc muszki napewno nie będę zmieniał, zmienię jedynie mocowanie krętlika na haku. W tych krętlik zamocowany jest na stałe, ale żeby zminimalizować ryzyko wypinania sie ryb (dziś się to nie przytrafiło, ale profilaktycznie) zrobię tak że po zacięciu przesunie się w stronę uszka odsłaniając całe kolanko haka.

Tomy co do cierników to nie powiem trochę się nadłubałem przy malowaniu. Zdjęcia wyszły trochę kulawo bo pod tym ciemnym pancerzem maja łuskę której nie widać i nie widać dokładnie odcieni zieleni. Co bym chciał w nich zmienić to oko. Ciernik ma duże wyłupiaste i w tym wypadku chyba najlepiej wyglądałoby dobrze osadzone oko 3d. Ale to następnym razem.

post-3793-1348917200,2754_thumb.jpg

post-3793-1348917200,4074_thumb.jpg

Długość całe 4cm. Zrobiłem pod letniego pstrąga, ale sprawdzą się pewnie i przy innych rybkach. Trochę nic nie wstawiałem nowego do wątku ale po długim czasie awarii tokarki :( dorwałem się do niej jak dziecko :lol:( Od razu chciałem przeprosić tych co czekali na obrotówki). Siedzę już prawie bez przerwy od czwartku wieczór (no parę godzin spałem) i toczę sobie korpusiki, stożki, klepię listki i powoli ogarniam zaległości związane z obrotami. Jutro wstawię jakiś fotki.

Oto zapowiedziane fotki. Dostałem trochę listków starej produkcji HRT z porządnego metalu (nie ze stalowego shitu, który serwują nam prawie wszystkie firmy) i powstały takie blaszki z myślą o pstrągu. Listki troche podklepałem żeby uzyskać pracę jaka być powinna:

post-3793-1348917276,9394_thumb.jpg

post-3793-1348917277,0067_thumb.jpg

post-3793-1348917277,0705_thumb.jpg

Dzisiaj miło spędzony czas przy imadełku, ale wcześniej monotonnie przy odlewaniu ok 2k główek do kogutów. Jeśli starczy mi zapału to będę wstawiał codziennie fotki co zmajstrowałem.

Na początek, ostatnio moje oczko w głowie, streamer tail spinnery. Jeszcze listki, obciążenie i mogą łowić. :

post-3793-1348917282,2849_thumb.jpg

post-3793-1348917282,4145_thumb.jpg

post-3793-1348917282,5408_thumb.jpg