Skocz do zawartości

PRIMANKI -PK-

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Z listkiem miedzianym 15g, z mosiężnym 14,5g. Jest to wersja lżejsza, robię też przeciążone gdzie korpus przedłużony jest o długość koralika i mają one ok 17-18g. Jak znajdę chwilę to przygotuję też pancerne czwórki, korpus wytoczę z pręta 8mm to będą miały solidną wagę. Próbowałem toczyć z miedzianych prętów co podbiłoby masę korpusów, ale jest to wredny mteriał do obróbki i odpuściłem sobie.

łoo przejrzałem cały temat i naprawdę naprawdę jestem pod wrażeniem tak estetycznie wykonanych przynęt chyba nie ma w sklepach

próbowałem zrobić kilka cykad zrobilem okolo 14 sztuk i je zezłomowałem :(( zauważyłem ze sam robisz tego typu przynęty możesz mi dać kilka wskazówek co jest najważniejsze by cykada pracowała przy wolnym prowadzeniu ??

Pokombinuj z relacją masa/powierzchnia cykady. Jeśli za słabo pracowały dodaj trochę więcej ołowiu. Im większa powierzchnia tym większy opór stawia w wodzie i tym większej masy potrzebujesz żeby wprowadzić ją w drgania. Te proporcje, kształt cykady, szerokość pracy i ustawienie cykady podczas pracy decydują czy będzie łowić czy nie. Nie każda pracująca cykada łowi, decydujące znaczenie ma fala jaką wytwarza, która albo kusi albo płoszy. Jeśli uda się Tobie znaleźć taką proporcję to będziesz miał cykadę która łowi prawie zawsze. Prawie, bo jak to z rybkami bywa czasem im coś nie podpasuje i tyle. Ja czasem na wodzie stojącej robię taki sprawdzian. Na płytkiej wodzie gdzie jest sporo drobnicy przepuszczam czy to obrotówkę czy cykadę w różnym tempie. Jeśli częstotliwość pracy jest ok drobnica idzie za przynętą jak zahipnotyzowana, wtedy wiem że taką przynętą prowadzoną w odpowiednim tempie, w danym dniu warto łowić. To sprawdzona metoda przy przynętach dających dużą częstotliwość :unsure: