Skocz do zawartości

PRIMANKI -PK-

Rekomendowane odpowiedzi

:lol: Spokojnie starczy dla wszystkich. Dzisiaj dorobiłem jeszcze z 20 sztuk zaraz pójdzie podkład. Tamta seria czeka na ostatni lakier i jak się uda to jutro dostaną stery. A dzisiaj trochę z innej beczki. Metoda zbrojenia gumek w podwójną kotwicę.

Edytowane przez WOBLER-W1
  • Like 1

DZisiaj ukończyłem małe seryjki przynęt. Comet 3:

comet3.jpg

dwie wielkości oblanek w tym samym rozmiarze co poprzednie:

oblanki1.jpg

oblanki2.jpg

i blaszki do łowienia z dna. Przynęta skuteczna na nieaktywne okonie i okonie żerujące z dna. Wtedy kiedy okonie nie są aktywne blaszka wertykalna taka jak np oblanka którą łowimy w toni może być nieskuteczna, mimo że okonie mamy pod dziurą. Czasami nawet szerokie odjazdy mogą powodować że okonie odpłoszą się. Blaszka denna pracuje inaczej. Ustawiamy ją haczykiem na dnie (pod różnym kątem od pionowego do dowolnego kąta i do tego tylko jest nam potrzebny haczyk). prowadzenie polega na niewilkich ok 5-10cm uniesieniach blaszki. Blaszka ląduje na dnie prawie cały czas w tym samym miejscu nie odjeżdzając na boki. Okonie w 99,9% atakują kotwiczkę zdobioną chwostem w momencie jak blaszka dotyka już dna.

denne.jpg

• Like 1

Nie wszystkie balanserki będa łowić to jest taka jedna rzecz. Dobrze zrobiony balanserek po zawieszeniu na agrafce lub luźnej! pętli powinien ustawiać się delikatnie dziobem ku górze nie poziomo. Druga rzecz to coś kolorowego na kotwiczce bo najchetniej biorą udekorowaną kotwiczkę zwłaszcza słabo żerujące okonie. Oczywiście bywają brania że zasysa od przodu, czasem od tyłu, ale wiekszość brań będzie na udekorowaną kotwiczkę. Unosi się wędkę niezbyt wysoko i opuszcza a ważna jest długość pauzy. Najczęściej trzeba odczekać tak długo żeby balanser ustawił się już nieruchomo i chwilę tak odczekać. Czasami pauza musi być o wiele dłuższa. Siła i szybkość uniesienia zależy od danej przynety i dnia jak pasuje akurat rybom. Ale najlepiej każdą przynętę podlodową najlepiej sprawdzić na sucho w jakimś basenie czy w lato na przejrzystej wodzie i dopasować ruchy do pracy przynęty. każda nawet zdawałoby się podobna blaszka może wymagać innego prowadzenia, wolniejszego unoszenia czy dłuższej pauzy. Napewno każdej przynęty trzeba się nauczyć.

i blaszki do łowienia z dna. Przynęta skuteczna na nieaktywne okonie i okonie żerujące z dna. Wtedy kiedy okonie nie są aktywne blaszka wertykalna taka jak np oblanka którą łowimy w toni może być nieskuteczna, mimo że okonie mamy pod dziurą. Czasami nawet szerokie odjazdy mogą powodować że okonie odpłoszą się. Blaszka denna pracuje inaczej. Ustawiamy ją haczykiem na dnie (pod różnym kątem od pionowego do dowolnego kąta i do tego tylko jest nam potrzebny haczyk). prowadzenie polega na niewilkich ok 5-10cm uniesieniach blaszki. Blaszka ląduje na dnie prawie cały czas w tym samym miejscu nie odjeżdzając na boki. Okonie w 99,9% atakują kotwiczkę zdobioną chwostem w momencie jak blaszka dotyka już dna.

to może być niezły sposób na okonie przyklejone do dna :)

Migotka wysyłam pw. Ano Rybson trafiłeś w 10. Odpuściłem struganie na rzecz klepania. Niestety na wszystko mam mało czasu i musiałem wybierać. A że i tak większość mojego łowienia to żelastwo to wybór był oczywisty:) Na wiosnę oczywiście będą też cykady itp ale strugać przynajmniej w najbliższym czasie raczej nie będę.