Skocz do zawartości

PRIMANKI -PK-

Rekomendowane odpowiedzi

Wildriver wszystko będzie tak jak ustaliliśmy ;) Dzisiaj rano po dłuższej przerwie popływałem trochę ze znajomymi za sandałkami i okoniami. Kilka sztuk było, przedewszystkim na pianki. Poliuretanki dały dzisiaj czadu. Tutaj jeden z okoni, nie największy ale akurat ładnie zapozował. Do tego pare sandaczyków kilaczków. Większość na pianki i wahadło morskie Mors2 18g.

lq9c.jpg

lixr.jpg

Ricci a tutaj coś dla Ciebie. Oczywiście do zestawu dochodzą longi 3 z chwostem o których rozmawialiśmy ;)

60gn.jpg

A tu już z innej beczki weekendowego klepania. Comety jeziorowe ewentualnie pstrągowe duże obrotki. Comet 3s na cienkim listku.

9o58.jpg

I trociowe comet3 na grubym listku. Tutaj rozmiar 3P odpowiada trójce Meppsa mniej więcej. W sam raz do łowienia lekko w górę:)

fjk2.jpg

I longi dwójki na letnie łowienie. Również gruby trociowy listek, daje wyczuwalną pracę.

mub4.jpg

Pozdr.

• Like 1

O tych gąbkach już coś chyba kiedyś wspominałem. Przynęta ze zwykłego zmywaka kuchennego. Zbrojona w podwójną kotwicę i przegubową główkę jig za pomocą kółeczka. Przynęta do opadu. Pomysł podpatrzyłem u wędkarzy ze wschodu. U nich jest to bardzo popularna przynęta na sandacza i okonia. Naprawdę warto spróbować. Nazwa oryginalna to pianopoliuretanka lub paralonka.

Pewnie wziął. Ładnie walczył. Obroty pracują kapitalnie. Ownery bez zadziora (te do wahadełek), są stosunkowo delikatne.

Błąd. Nie Ownery. To Cultiva SBL-51 są dość delikatnej konstrukcji

Gdyby tak miał z 5 cm więcej, kto wie, czy by całkowicie nie wyprostował  :mellow:

Edytowane przez popper

Z tego co się orientuję Waldku, to pomyłki nie popełniłeś, ponieważ Cultiva to Ovner. Tych pojedynczych 4-rek nie używałem. Na naprawdę grube ryby można dobrać, sic! karpiowe -Technipeche lub inne. Jedynie z oczkiem do montażu jest problem, ale da się. :)

• Like 1

Pewnie masz rację Waldku i dlatego Owner dopisuje sobie Cultiva na opakowania by wzmocnić swoje produkty ;)

attachicon.gifowner.jpg

Pewnie tak. Ale już te karpiowe, o których wcześniej wspomniałeś, to niekoniecznie.

Cultiva (do woblerów) są bardzo masywne. Aby zmienić kąt mocowania, wystarczy mocne kółeczko :)

Swoją drogą szkoda, że nie mam czym zmierzyć średnicy drutu, w "czwórkach".

Może to subiektywne tylko wrażenie i złudzenie, że te od wahadełek są delikatniejsze?

Może ktoś się pokusi o pomiar? :ph34r:  

Edytowane przez popper
  • Like 1

Pewnie tak. Ale już te karpiowe, o których wcześniej wspomniałeś, to niekoniecznie.

Cultiva (do woblerów) są bardzo masywne. Aby zmienić kąt mocowania, wystarczy mocne kółeczko :)

Swoją drogą szkoda, że nie mam czym zmierzyć średnicy drutu, w "czwórkach".

Może to subiektywne tylko wrażenie i złudzenie, że te od wahadełek są delikatniejsze?

Może ktoś się pokusi o pomiar? :ph34r:  

Poniżej podaję grubość drutów haków woblerowych:

- "ósemki" SBL-75 - 0,65 mm

- "szóstki" SBL-75 -  0,8 mm

- "czwórki" S-75 - 0,9 mm

- "dwójki" S-75 -  1,00 mm

• Like 1

Dzisiaj od rana śmierdziało rybą. W nocy w końcu deszcz, o świcie deszcz. Wody to coprawda nie podniosło znacząco, ale To był dzisiaj ten dzień za którym deptałem cały lipiec, sierpień i teraz wrzesień. Jest to mój skromny sukces bo z rzeki kompletu nie złowiłem. Dwie rybki na jedną obrotkę w dość krótkim odstępie czasu. Po czym kolegę który szedł ze mną, poczęstowałem taką samą obrotką i też wyjął niewiele mniejszą. Po tylu bezowocnych wyjazdach tego lata, schodzonych kilometrach brzegami w sumie czterech rzek, mogę powiedzieć że jestem spełniony wędkarsko:)

0e29.jpg

ie0n.jpg

ddpw.jpg

• Like 6

Śledzę watek już od jakiegoś czasu i mogę powiedzieć tylko tyle że Twoje błystki miażdżą system! Kurde świetna robota, cacuszka.

Dzięki tym cudeńkom uwierzyłem w wahadłowki ogólnie   :lol:

I co najmniej dwóch kumpli też nawróciłem ;)

Edytowane przez Kokosz