Skocz do zawartości

PRIMANKI -PK-

Rekomendowane odpowiedzi

Zapraszam na kolejny film. tym razem dwa sposoby na zwiększenie możliwości obrotówek na okonia i pstrąga.

Fajnie, że pokazujesz praktyczne aspekty. Taką obrotówkę z dopalaczem z przodu już ktoś, kiedyś robił. Nie widziałem ich już od dawna. Pokazuję zdjęcie jedynie jako ciekawostkę.

post-54908-0-03738700-1610093310_thumb.jpg

Edytowane przez Banjo
  • Like 2

Ta wirówka z fotki podejrzewam że będzie o wiele lepsza, bo obciążenie jest na stałe i nie będzie się błystka tak czepiać o linkę po rzucie. Żeby uniknąć czepiania się, robiłem coprawda dołączane obciążenie, ale na drucie. Jak znajdę te błystki to wstawię foto.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Te z wlutowanym haczykiem są bardzo łowne. Niestety spady często się zdążają. Podpięcia pod brodę czasami również ale celowe to na pewno nie jest skoro ryba pysk ma w pobliżu blaszki tylko nie zdąży jej "zjesc". Zazwyczaj jest głęboko w pysku, głębiej niż z kotwiczką. Sandacz również pyskiem dosciskaja czasami gumę i hak wbija się "pod brodą" a czasami nawet przy płetwach piersiowych. Dlaczego? Ano dlatego że gdy guma ucieka mu za szybko to przydusza ją do dna. Widocznie podobnie atakuje rybki które chowają się przy dnie podczas próby ataku sandacza.

Poziomki jakiej wielkości pokazałeś?

@TERMOS dzięki. Staram się przekazać cośtam ze swojej wiedzy. Będzie tego napewno więcej. Powoli się rozkręcam.

@trout master nie chciałem negować błystek z wlutowanymi haczykami jako takich. Ale najczęściej z tego co zaobserwowałem są używane do szarpania. Z kotwiczką się tak sie da. Ale takie błystki mają jeden duży atut. Jak ryby biorą dobrze, łatwo się je wyhacza.A pozatym to co powiedziałeś o przyduszaniu przez ryby itp to oczywiście prawda i fakty.

Ja także jestem zafascynowany Twoją wędkarską twórczością. Pięknie łączysz talent z precyzją, starannością i pracowitością.

Byłbym szczęśliwy gdybyś zechciał odstąpić mi kilka uzbrojonych różnokolorowych jagódek (marapetek) w rozmiarze średnim. Może zdążył bym jeszcze w tym sezonie pokazać je moim okonkom.

"Takie pytanie takie przynęty są ci znane jesteś w stanie powiedzieć o nich coś więcej?"

_____

Boję się że w przypadku tej blaszki stosunek długości do mocowania i długości przedniego "steru" (ścięcia) gra najważniejszą rolę. Jednym słowem wyważenie, środek ciężkości, itp.

Może się mylę ale trzeba to sprawdzić. Świetna praca odpowiedniej rurki. :)

A ja z takich rurek robiłem wędki podlodowe, blaszki ale na takie coś nie wpadłem. Dobrze że są inni bystrzejsi. :)

• Like 1

• 1 rok później...