Skocz do zawartości

Podbieranie z wysokiego brzegu

b_biba

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, iż jestem leniwy a życie wymusza na nas pewne udoskonalenia szukam lepszego rozwiązania do podbierania ryb z wysokiego nabrzeża. Przy obecnym stanie wody w Szczecinie mój podbierak 2,5 m wymaga już zdolności akrobaty aby podebrać sandacza z wysokiego nabrzeża. Na jednym z niemieckich filmików street fishing na You Tube zauważyłem świetne rozwiązanie które myślę, że się sprawdzi/

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/dam-podbierak-na-wysoki-brzeg-g2-a48-p2335-k17255.html

I moje pytanie do forumowiczów którzy może użytkują takie cudo. Jak się sprawdza, wady , zalety, czy da się podebrać rybę samemu czy potrzebna pomocna dłoń.

Z mostu i tym podobnych struktur to prosty "podbierak" na lince.  Wysoki brzeg to podbierak teleskopowy cos w stylu 

http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/products_id/21193/cPath/21_838_2523_3151/saltwater-fishing.html

Edytowane przez 1ns4n1ty
  • Like 1

przywiozłem coś podobnego z Hamburga  - podarunek od naszych chłopaków - muszę powiedzieć że się sprawdza (dobrze jest obciązyc siatke jakimś kamieniem przy spuszczaniu) ale raczej wskazana jest pomoc kolegi

Trudno tez wypuszcza się rybę z takiego podbieraka chcąc ją uwolnić, niestety - widać ze jest to narzędzie pomyslane do działania raczej w jedną stronę

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Jako, iż jestem leniwy a życie wymusza na nas pewne udoskonalenia szukam lepszego rozwiązania do podbierania ryb z wysokiego nabrzeża. Przy obecnym stanie wody w Szczecinie mój podbierak 2,5 m wymaga już zdolności akrobaty aby podebrać sandacza z wysokiego nabrzeża. Na jednym z niemieckich filmików street fishing na You Tube zauważyłem świetne rozwiązanie które myślę, że się sprawdzi/

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/dam-podbierak-na-wysoki-brzeg-g2-a48-p2335-k17255.html

I moje pytanie do forumowiczów którzy może użytkują takie cudo. Jak się sprawdza, wady , zalety, czy da się podebrać rybę samemu czy potrzebna pomocna dłoń.

Sprawdza się bardzo dobrze , tylko aby trochę poprawić funkcjonowanie podbieraka ( Spundwandkescher )warto zamiast fabrycznej linki założyć dość mocną smycz automatyczną dla psów ,mniej się plącze i nieraz trzeba szybko spuszczać podbierak zamiast rozplątywać linkę .Łowię w Hamburgu ,więc nie wyobrażam sobie łowić bez takiego podbieraka ,zresztą to urządzenie zostało wymyślone w Hamburgu :) Trtocę wprawy i można samemu sobie poradzić z podebraniem ryby ale lepiej jednak aby pomógł kolega :)  Warto zakupić podbierak z gumowaną siatką firmy D.A.M bo normalna standardowa siatka nieraz przysparza kłopotów z uwalnianiem haków .Polecam taki podbierak do Steet Fishing 

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

przywiozłem coś podobnego z Hamburga  - podarunek od naszych chłopaków - muszę powiedzieć że się sprawdza (dobrze jest obciązyc siatke jakimś kamieniem przy spuszczaniu) ale raczej wskazana jest pomoc kolegi

Trudno tez wypuszcza się rybę z takiego podbieraka chcąc ją uwolnić, niestety - widać ze jest to narzędzie pomyslane do działania raczej w jedną stronę

Paweł ,trzeba przywiązać drugą linkę do końca podbieraka ,spuścić na "smyczy" z rybą i tą drugą linką pociągnąć do góry a ryba sama wypadnie :) Pozdro i życzę pięknych ryb uwalnianych z podbieraka 

• Like 2

• 4 lata później...