Skocz do zawartości

woblery wujka

Rekomendowane odpowiedzi

No to i ja coś napiszę. Przeczytałem wpis JAZA i mnie natchnął :D

Robię woblery boleniowe z lipy. Każdy jest produkowany dość prymitywną metodą strugania nożem i potem wygładzania papierem ściernym. Jest to niestety dość czaso i pracochłonne, ale z drugiej strony wiem że każdy wobler jest w jakiś sposób niepowtarzalny i przez to zdarzają się wyjątkowe egzemplarze. Rok temu zrobiłem partię woblerów na sprzedarz, ale nie wiem czy jeszcze to powtórzę bo chyba nie lubię robić woblerów pod presją, choć też było miło przeczytać że ktoś cieszy się że złowił bolenia. Dla mnie to głównie zabawa i satysfakcja ze złowienia na własnoręcznie zrobiony wobler ładnej ryby. Robię przynęty od 7-10cm, ciąglę się uczę i staram się udoskonalać moje woblerki.

pozdrawiam

wujek

post-161-1348915101,8078_thumb.jpg

Janek,

Nie bądź taki skromny. Dobrze znamy wartość Twoich woblerów. A poza tym, czy już ściąłeś jakiesz drzewo, tam gdzie jesteś? To dopiero byłaby egzotyka i kolekcjonerski szpan!

Mam trochę lipki i od czasu do czasu coś tam strugnę. Z lokalnym drewnem trudna sprawa, może coś uda się zdobyć, ale nie wiem czy jest sens. Podejrzewam że przez klimat drewno może tu być bardzo twarde. Mała suma opadów może powodować że drzewa wolną rosną, a im wolniej rosną tym drewno jest twardsze.

pozdrawiam

wujek

• 11 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...