biosteron Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Otworzyłem ten wątek, ze względu na to, ze być mo?źe, ułatwi to trochę kolegom zakup kołowrotka, będzie pomocne w ocenie go pod względem nawijania linki na szpule, ka?źdy potencjalny nabywca, nowego-u?źywanego kołowrotka, będzie miał zbli?źenie, jak dany model, nawija linkę na szpule. W sklepie się tego nie sprawdzi i nie zobaczy, a tu na forum jerkbait. pl przy pomocy i ?źyczliwości koleg?łw i owszem. Chętnych proszę o wstawianie fotek innych modeli szpul kołowrotk?łw. Shimano Stradic 2500FH 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Shimano Stradic 2500FH - Żyłka P_Line PF 0,20mm, z podkładem(?źyłka) / 4000FH - Plecionka Power Pro 20lb bez podkładu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Bardzo pomysłowy wątek! Jestem ciekawy efekt?łw i osiąganych rezultat?łw przez poszczeg?łlne konstrukcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Dołączę się.Moja jedyna korba - Slammer 360, ?źyłka 0,40 i plecionka PP 40lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommek Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Witam,dobrze by było jakbyście jeszcze pisali czy jest podklad na szpuli czy te?ź nie. Mekamil u Ciebie jest? Bo u mnie nawinięta PP 30lb na slammera nie wygląda tak pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Jest jedna warstwa morskiej ?źyłki 0,50, reszta, czyli jakieś 170m plecionki. Ale ta plecionka jest ju?ź solidnie przeprana, więc się dobrze układa. Na początku był sajgon. No chyba, ?źe to kołowrotek się uło?źył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Proszę o słowo komentarza - bo nie wiem jakie uło?źenie linki jest dobre (po?źądane), na co zwr?łcić uwagę itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Witam, i tez sie przyłoze do opini ce cos nie tak w tym(lub moim )slammerze bo ja miłaem z podkładem pletke23lb nawinietą i nawet w połowie nie przypominała tak dobrego nawoju,a co do fotek @biosteron-a to FH4000 tona moje oko to lekki sto?źek jest jak u daiwy,i własnie mam pytanie,jak z rzutami z shimano z takiego stozka,a jak sie rzuca ze szpuli z nawojem tak jak w 2500???i pewnie regulacja podkładkami była,opisz cos wiecej na temat tych podkładek,bo mam TP,SWXG i nie mam pojecia kiedy i w jakim celu(jaki efekt uzyskac) zakładac podkładki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Nie wiem, ja nic w szpuli nie regulowałem, ?źadnych podkładek, mam go jeden sezon i jest to chińczyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okoń Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Te?ź wrzucę kilka japońc?łw i jednego z malezji niestety Stradic 5000FH Japan pletka PP 0,15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okoń Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Stradic 4000GTM Japan -?źyłka Siglon 0,20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okoń Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Stradic 2500FB Malezja(jak dla mnie pora?źka) ?źyłka Siglon 0,12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okoń Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Twin Power 3000XTR Japan (niezawodna maszynka ) ?źyłka Siglon 0,14 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Ju?ź kiedyś wstawiałem ten link do strony na j.pl w wątku ad posuwu szpuli ale jak najbardziej myśle się tu nada.sporo fotek z nawojem r?łznych modeli kołowrotk?łw http://www.spinning.kharkov.ua/phpbb/viewtopic.php?t=2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Witam, i tez sie przyłoze do opini ce cos nie tak w tym(lub moim )slammerze bo ja miłaem z podkładem pletke23lb nawinietą i nawet w połowie nie przypominała tak dobrego nawoju,a co do fotek @biosteron-a to FH4000 tona moje oko to lekki sto?źek jest jak u daiwy,i własnie mam pytanie,jak z rzutami z shimano z takiego stozka,a jak sie rzuca ze szpuli z nawojem tak jak w 2500???i pewnie regulacja podkładkami była,opisz cos wiecej na temat tych podkładek,bo mam TP,SWXG i nie mam pojecia kiedy i w jakim celu(jaki efekt uzyskac) zakładac podkładki Tak, masz racje, w szpuli Stradic 4000FH naw?łj linki regulowałem podkładką, w moim kołowrotku wystarczyła jedna podkładka, aby naw?łj linki był do zaakceptowania prze zemnie, podkładkę montuje się pod szpulą, lub odejmuje, w zale?źności od nawijania linki przez dany kołowrotek. Podkładki do Stradica FH są w komplecie, wraz z kołowrotkiem. W szpuli 2500FH obyło się bez regulowania podkładką co widać na załączonym zdjęciu po wy?źej.Miejsce usadowienia podkładek regulujących w Stradic FH Jeśli chodzi o dalekość rzut?łw, to w zale?źności jaka linka jest nawinięta na szpule: ?źyłka czy plecionka, po drodze linka ma jeszcze przelotki, dalej wiatr, deszcz... zapewne ka?źdy to potwierdzi, ?źe ?źyłką wykonuje się dalsze rzuty. Jeśli ktoś jest w posiadaniu kołowrotka Daiwa SS-2, to prosiłbym bardzo o wrzucenie fotek szpuli z nawiniętą linką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 No własnie i na kolejnym STRADIC-u FH widac sto?źek, a podobno tylko daiwa to miła,miałem 3 daiwy,(caldie,certate,tds-cu)i niezale?źnie od linki rzutność była swietna, a teraz jakos podzieliłem miłość na shimano,kt?łre kupuje a na razie niema kiedy łowić na nie,i wszelkie info na temat i nawoju z podkładkami lub bez mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Daiwy maja taka szpule ABS ?źe tam ten sto?źek jest praktycznie zawsze.shimano dodaje podkładki i mo?źna sobie regulować czy ma być sto?źek r?łwno czy odwr?łcony.jest to w ka?źdej instrukcji,chodzi o modele z przednim dragiem.od stradica w zwy?ź bo te tansze nie maja podkładek .jak alivio czy catany ale mozna sobie dorobic jak kto chce i po sprawie. w daiwie podkładki mało dadzą bo ma tak a nie inaczej wyprofilowane szpule.to nie sa long casty ala szpula z Tournamenta SS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 No własnie i na kolejnym STRADIC-u FH widac sto?źek, a podobno tylko daiwa to miła,miałem 3 daiwy,(caldie,certate,tds-cu)i niezale?źnie od linki rzutność była swietna, a teraz jakos podzieliłem miłość na shimano,kt?łre kupuje a na razie niema kiedy łowić na nie,i wszelkie info na temat i nawoju z podkładkami lub bez mile widziane.W kołowrotku Shimano Stradic podkładkę dodajemy wtedy gdy, jak widzisz, ze kołowrotek nawija linkę w lekki sto?źek. Jeśli jest odwrotny sto?źek, ujmujesz podkładkę z pod szpuli, chyba nie pokręciłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 @Biosteron-a powiedz ile tych podkładek uzywasz pod szpule aby mieć odwrotny sto?źek(gdy przyjmuje ze bez nich(naw?łj) jest prosty)trzeba uzyć...musze sie z toba nie zgodzic,ale to tylko moja sugestia <_< ze ja osiagałem dalsze rzuty z pletki,na kołowrocie TDS-CU 3500 miałem nawinieta zyłke0,24 i linke pająka 20lb i moim głownym wabikiem był gloog hermes to rzuty były duzo wieksze na pletce.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czermin Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 SPRO Red Arc 10300 z plecionką Power Pro 10 lb i ?źyłką 0,20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 wiecej podkładek szpula idzie wy?źej mniej idzie ni?źej więc jak jest więcej podkładek to więcej linki nawija na dole a jak mniej podkładek to wiecej na g?łrze szpuli i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 @Biosteron-a powiedz ile tych podkładek uzywasz pod szpule aby mieć odwrotny sto?źek(gdy przyjmuje ze bez nich(naw?łj) jest prosty)trzeba uzyć... Ile się dodaje podkładek, lub ujmuje, to indywidualna sprawa kołowrotka i jego nawijania linki, ja to robiłem na oko, wystarczyło dwa razy przewinąć linkę ze szpuli na szpule i było dobrze, co widać na fotce, idealnie nie jest i nie będzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 by uzyskac idealnie r?łwny naw?łj mo?źna dorobić sobie jeszcze podkładki z foli przezroczystej np z opakowań po wobkach,wtedy są r?łzne grubosci i mozna precyzyjnie to poustawiać jak ktos ma ciśnienie,ja kiedys miałem.ale w takim manewrze sporo po du*** postaje linka i sie skręca po kilku czy kilkunastu pełnych przewinieciach ze szpuli na szpule. tak więc mo?źna ale i te serujnie dodane podkładki darza radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 @hasior wa?źną rzecz napisałeś, mo?źna przekombinować z tym precyzyjnym nawinięciem linki, p?łźniej linka nadaje się tylko do kosza. Istotną sprawą jest tez to, kiedy zakończyć nawijanie linki na szpule, aby i w tej kwestii nie przedobrzyć, bo brooooooda nad woda mo?źe nas spotkać. Przyjęło się, ze zostawiamy 2mm miejsca od rantu szpuli w jej głąb. Ps. Mo?źe byś wkleił kilka swoich szpulek?, zapewne ich masz nie mało:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian111oneeleven Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Daiwy maja taka szpule ABS ?źe tam ten sto?źek jest praktycznie zawsze.shimano dodaje podkładki i mo?źna sobie regulować czy ma być sto?źek r?łwno czy odwr?łcony.jest to w ka?źdej instrukcji,chodzi o modele z przednim dragiem.w daiwie podkładki mało dadzą bo ma tak a nie inaczej wyprofilowane szpule.zasadniczo fabrycznie jest taki sto?źek, jednak w papierkach daiwy te?ź jest pokazane jak sobie to regulować - mo?źna wyr?łwnać sto?źek lub obr?łcić oczywiście podkładki te?ź są w komplecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi