Skocz do zawartości

Podgląd szpuli kołowrotków z nawiniętymi linkami.

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Otworzyłem ten wątek, ze względu na to, ze być mo?źe, ułatwi to trochę kolegom zakup kołowrotka, będzie pomocne w ocenie go pod względem nawijania linki na szpule, ka?źdy potencjalny nabywca, nowego-u?źywanego kołowrotka, będzie miał zbli?źenie, jak dany model, nawija linkę na szpule. W sklepie się tego nie sprawdzi i nie zobaczy, a tu na forum jerkbait. pl przy pomocy i ?źyczliwości koleg?łw i owszem. Chętnych proszę o wstawianie fotek innych modeli szpul kołowrotk?łw.

Shimano Stradic 2500FH

post-1040-1348915102,4406_thumb.jpg

post-1040-1348915102,5946_thumb.jpg

• Like 1

Witam, i tez sie przyłoze do opini ce cos nie tak w tym(lub moim )slammerze bo ja miłaem z podkładem pletke23lb nawinietą i nawet w połowie nie przypominała tak dobrego nawoju,a co do fotek @biosteron-a to FH4000 tona moje oko :mellow: to lekki sto?źek jest jak u daiwy,i własnie mam pytanie,jak z rzutami z shimano z takiego stozka,a jak sie rzuca ze szpuli z nawojem tak jak w 2500???i pewnie regulacja podkładkami była,opisz cos wiecej na temat tych podkładek,bo mam TP,SWXG i nie mam pojecia kiedy i w jakim celu(jaki efekt uzyskac) zakładac podkładki

Witam, i tez sie przyłoze do opini ce cos nie tak w tym(lub moim )slammerze bo ja miłaem z podkładem pletke23lb nawinietą i nawet w połowie nie przypominała tak dobrego nawoju,a co do fotek @biosteron-a to FH4000 tona moje oko :mellow: to lekki sto?źek jest jak u daiwy,i własnie mam pytanie,jak z rzutami z shimano z takiego stozka,a jak sie rzuca ze szpuli z nawojem tak jak w 2500???i pewnie regulacja podkładkami była,opisz cos wiecej na temat tych podkładek,bo mam TP,SWXG i nie mam pojecia kiedy i w jakim celu(jaki efekt uzyskac) zakładac podkładki

Tak, masz racje, w szpuli Stradic 4000FH naw?łj linki regulowałem podkładką, w moim kołowrotku wystarczyła jedna podkładka, aby naw?łj linki był do zaakceptowania prze zemnie, podkładkę montuje się pod szpulą, lub odejmuje, w zale?źności od nawijania linki przez dany kołowrotek. Podkładki do Stradica FH są w komplecie, wraz z kołowrotkiem. W szpuli 2500FH obyło się bez regulowania podkładką co widać na załączonym zdjęciu po wy?źej.

Miejsce usadowienia podkładek regulujących w Stradic FH

Jeśli chodzi o dalekość rzut?łw, to w zale?źności jaka linka jest nawinięta na szpule: ?źyłka czy plecionka, po drodze linka ma jeszcze przelotki, dalej wiatr, deszcz... zapewne ka?źdy to potwierdzi, ?źe ?źyłką wykonuje się dalsze rzuty.

Jeśli ktoś jest w posiadaniu kołowrotka Daiwa SS-2, to prosiłbym bardzo o wrzucenie fotek szpuli z nawiniętą linką.

post-1040-1348915105,6257_thumb.jpg

post-1040-1348915154,6282_thumb.jpg

No własnie i na kolejnym STRADIC-u FH widac sto?źek, a podobno tylko daiwa to miła,miałem 3 daiwy,(caldie,certate,tds-cu)i niezale?źnie od linki rzutność była swietna, a teraz jakos podzieliłem miłość na shimano,kt?łre kupuje a na razie niema kiedy łowić na nie,i wszelkie info na temat i nawoju z podkładkami lub bez mile widziane.

Daiwy maja taka szpule ABS ?źe tam ten sto?źek jest praktycznie zawsze.shimano dodaje podkładki i mo?źna sobie regulować czy ma być sto?źek r?łwno czy odwr?łcony.jest to w ka?źdej instrukcji,chodzi o modele z przednim dragiem.od stradica w zwy?ź bo te tansze nie maja podkładek .jak alivio czy catany ale mozna sobie dorobic jak kto chce i po sprawie.

w daiwie podkładki mało dadzą bo ma tak a nie inaczej wyprofilowane szpule.

to nie sa long casty ala szpula z Tournamenta SS

No własnie i na kolejnym STRADIC-u FH widac sto?źek, a podobno tylko daiwa to miła,miałem 3 daiwy,(caldie,certate,tds-cu)i niezale?źnie od linki rzutność była swietna, a teraz jakos podzieliłem miłość na shimano,kt?łre kupuje a na razie niema kiedy łowić na nie,i wszelkie info na temat i nawoju z podkładkami lub bez mile widziane.

W kołowrotku Shimano Stradic podkładkę dodajemy wtedy gdy, jak widzisz, ze kołowrotek nawija linkę w lekki sto?źek. Jeśli jest odwrotny sto?źek, ujmujesz podkładkę z pod szpuli, chyba nie pokręciłem :unsure:

post-1040-1348915109,587_thumb.jpg

post-1040-1348915109,6421_thumb.jpg

@Biosteron-a powiedz ile tych podkładek uzywasz pod szpule aby mieć odwrotny sto?źek(gdy przyjmuje ze bez nich(naw?łj) jest prosty)trzeba uzyć...musze sie z toba nie zgodzic,ale to tylko moja sugestia <_< ze ja osiagałem dalsze rzuty z pletki,na kołowrocie TDS-CU 3500 miałem nawinieta zyłke0,24 i linke pająka 20lb i moim głownym wabikiem był gloog hermes to rzuty były duzo wieksze na pletce....

@Biosteron-a powiedz ile tych podkładek uzywasz pod szpule aby mieć odwrotny sto?źek(gdy przyjmuje ze bez nich(naw?łj) jest prosty)trzeba uzyć...

Ile się dodaje podkładek, lub ujmuje, to indywidualna sprawa kołowrotka i jego nawijania linki, ja to robiłem na oko, wystarczyło dwa razy przewinąć linkę ze szpuli na szpule i było dobrze, co widać na fotce, idealnie nie jest i nie będzie :D.

by uzyskac idealnie r?łwny naw?łj mo?źna dorobić sobie jeszcze podkładki z foli przezroczystej np z opakowań po wobkach,wtedy są r?łzne grubosci i mozna precyzyjnie to poustawiać jak ktos ma ciśnienie,ja kiedys miałem.ale w takim manewrze sporo po du*** postaje linka i sie skręca po kilku czy kilkunastu pełnych przewinieciach ze szpuli na szpule. tak więc mo?źna ale i te serujnie dodane podkładki darza radę

@hasior wa?źną rzecz napisałeś, mo?źna przekombinować z tym precyzyjnym nawinięciem linki, p?łźniej linka nadaje się tylko do kosza. Istotną sprawą jest tez to, kiedy zakończyć nawijanie linki na szpule, aby i w tej kwestii nie przedobrzyć, bo brooooooda nad woda mo?źe nas spotkać. Przyjęło się, ze zostawiamy 2mm miejsca od rantu szpuli w jej głąb.

Ps.

Mo?źe byś wkleił kilka swoich szpulek?, zapewne ich masz nie mało:)

Daiwy maja taka szpule ABS ?źe tam ten sto?źek jest praktycznie zawsze.shimano dodaje podkładki i mo?źna sobie regulować czy ma być sto?źek r?łwno czy odwr?łcony.jest to w ka?źdej instrukcji,chodzi o modele z przednim dragiem.

w daiwie podkładki mało dadzą bo ma tak a nie inaczej wyprofilowane szpule.

zasadniczo fabrycznie jest taki sto?źek, jednak w papierkach daiwy te?ź jest pokazane jak sobie to regulować - mo?źna wyr?łwnać sto?źek lub obr?łcić B) oczywiście podkładki te?ź są w komplecie.