Skocz do zawartości

Podgląd szpuli kołowrotków z nawiniętymi linkami.

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

stella i slammer od Guza wg mnie mają za mało linki ponawijanej, ja śmiało nawinąłbym do samego rantu bo i tak jak się przeło?źy linke przez przelotki to od razu jej ubywa, więc problemu ze spadającymi zwojami nie ma. Slammer wygląda jakby na niego ostatnie metry nawinięte zosały z ręki :D i zgaduję, ?źe pewnie tak się stało.

Wcześniej była mowa o podkładkach pod shimaniakami. Mam dwa stradicki FI i kiedy ju?ź dr?źącymi rękami wyciągnałem je z pudełka i zacząłem nawijać ?źyłkę to pełne rozczarowanie. Zacząłem nakładać te podkładki, ?źeby ?źyłka układała się r?łwno, nie chciałem sto?źk?łw w kt?łrakolwiek stronę. Parę razy musiałem przwinąć ?źyłkę i dopiero dzisiaj przeczytałem, ?źe po kilkukrotnych przewinięciach ?źyłka jest do wywalenia :D... mi się jakoś nie zda?źyło. Je?źeli jest mocno poskręcana, to jak ju?ź jestem na rybach to albo ciągnę za ł?łdką i rozwijam ?źyłke a?ź do podkładu albo po prostu rozwijam ją gdzieś na łące i nawijam spowrotem na szpule. Jest OK :D.

Wracając do podkładek - ściagnąłem wszystkie i nawinąłem sprawdzając jak sie ułada, p?łźniej zało?źyłem wszystkie i sprawdziłem jak się układa, p?łźniej wypośrodkowałem, na oko :D i jestem zadowolony. W przypadku stradicka FI 4000 na jednej szpuli mam ?źyłkę i jest ładnie nawinięta, a na drugiej szpuli plecionkę, kt?łra jest nawinięta w kształcie klepsydry :D... ju?ź mi się z tym nie chciało kombinować :D. Wieczorem jak znajdę chwilę to wrzucę jakieś fotki.

Stradicki FE (wystepujące w polskim katalogu na rok 98') nawijają idealnie bez ?źadnych podkładek i przyznam, ?źe jak FI wyciągnąłem z pudełka to się lekko zdziwiłem oglądają części dołączone do zestawu.

pzdr.

maja malo linki szpule bo uzywane.a jak dla mnie wciaz wystarczajaco.jak kiedys popelnie nowy nawoj i wypelnie szpule to fotke powiesze.

Slammera spotkal sum na jego ostatniej wyprawie na ryby wiec 95% linki jest bardzo ciasno nawiniete. A koncowka recznie-po zlozeniu zestawu. Ten kolowrotek tak nawija.takze nie wariowalem nigdy z podkladkami.zycze kazdemu slamerowi by tyle sumow spotkal co ta 360tka B)

Znacznie lepiej dziala zjechanie z calym majdanem na mordzie ze sliskiego walu (najlepsza do tego jest podeszwa antyposlizgowa Wibram) <_<

Ale to, mam wrazenie, troche zludzenie zwiazane z katem - byc moze ze jest przekszywiony ale nieznacznie.

Gdyby pomysleli nad kilkoma usprawnieniami bylby to super kolowrotek - co ciekawe juz wtedy jak kupilem mial metalowe body.

PP 15LB, nawinieta tak jak zawsze - w ostatniej chwili albo mialem taki patent z odwracaniem zestawu plecionka-?źyłka podklad, ze przywiazywalem to do boi na Wiśle, puszczalem z nurtem i wracalem lodka wiazac odpowiednim koncem do poczatku. B)

Tu jeszzce 1 dygresja - aby plecionka sie nie suwala po szpuli zamiast podkladu z zylki mozna przykleic plaster opatrunkowy albo niektore rodzaje tasmy izolacyjnej.

Gumo

post-15-1348915108,4627_thumb.jpg

Tu jeszzce 1 dygresja - aby plecionka sie nie suwala po szpuli zamiast podkladu z zylki mozna przykleic plaster opatrunkowy albo niektore rodzaje tasmy izolacyjnej.

Gumo

W ka?źdym pudełku PP jest te?ź taki piankowaty plasterek, kt?łry mo?źna przykleić na szpulę.

Przy tej okazji chcialbym zapytac o specyfike systemu AERO WRAP firmy Shimano. Pomijajac nazwe, o co chodzi konkretnie, czyli czym wyroznia sie ten nawoj ?.

W obecnych kolowrotkach f.Shimano jest nowa edycja jako Aero Wrap II.

Dziekuje, Leslaw.

Znalezione w sieci:

Terminologia dotyczy kołowrotk?łw firmy Shimano

Aero WrapII

Zmniejszając tarcie mechanizmu, udało się doprowadzić systemy układania ?źyłki Shimano do perfekcji. Uło?źone blisko siebie, r?łwnoległe zwoje w połączeniu z 2-biegową oscylacją zapewniają bardziej płynne i dłu?źsze rzuty.

Aero Wrap

Wizyt?łwką kołowrotk?łw Shimano jest znakomite uło?źenie linki. Prowadzoną przez rolkę antyskręceniową (Power roller) linkę system Aero układa w le?źące blisko siebie r?łwnoległe zwoje (Aero Wrap) tworzące na szpuli r?łwny naw?łj. dzięki temu linka schodzi ze szpuli gładko, z minimalnym tarciem, co zwiększa długość i dokładność rzut?łw.

Varispeed

To perfekcyjne uło?źenie ?źyłki zapewnia rewolucyjny system „Varispeed” firmy Shimano, kt?łry stanowi nietypowa przekładnia zębata składająca się z dw?łch specjalnie

zaprojektowanych element?łw. Jeden z nich jest owalny a drugi ma niezwykły kształt zbli?źony do kwadratu! Doskonałe dopasowanie i płynną wsp?łłpracę tych element?łw mo?źna było osiagnąć dzięki specjalnie opracowanemu przez Shimano programowi komputerowemu – w rezultacie uzyskano idealne, r?łwnoległe uło?źenie ?źyłki na szpuli i większą precyzję łowienia.

2-biegowa oscylacja

System Baitrunner był przełomem w łowieniu du?źych ryb – okazał się tak skuteczny, ?źe stał się standardem w kołowrotkach na du?źe ryby. Gł?łwnym elementem systemu Baitrunner jest umieszczona z tyłu kołowrotka dźwignia, kt?łra pozwala nastawić kołowrotek w taki spos?łb, aby bez otwierania kabłąka ?źyłka mogła być wysnuwana przez biorącą rybę z obracającej się pod kontrolą (prawie bez opor?łw) wolnej szpuli.

2-biegowa oscylacja jest nowoczesnym sposobem układania linki na szpuli podczas zwijania. Przy obrotach rotora szpula wysuwa się szybko do przodu, a wraca powoli. Dzięki temu podczas rzucania linka łatwiej schodzi ze szpuli (z mniejszymi oporami), co zwiększa długość i celność rzut?łw.

Floating Shaft II

Pływająca szpula zapewnia sto?źkowe nawijanie ?źyłki, kolejny system stworzony z myślą o Twoich dalekich rzutach.

Power Roller

Ogranicza w znacznym stopniu skręcanie ?źyłki, co zaoszczędzi Tobie wiele nerw?łw związanych z poplątaniem zestawu, zapewni jeszcze doskonalsze zwijanie ?źyłki oraz dalsze wyrzuty.

AR-C Spool

Konstrukcja szpuli z g?łrną krawędzią w kształcie V zapewnia schodzenie linki z kołowrotka zwojami o mniejszej średnicy, co gwarantuje dłu?źsze i celniejsze rzuty. Szpula AR-C zmniejsza

do minimum ryzyko luzowania się i splątania linki.

Terminologia dotyczy kołowrotk?łw firmy Daiwa

Cross Wrap – krzy?źowe nawijanie ?źyłki.

Air Rotation - zredukowana waga rotora poprawiająca jego wywa?źenie.

...ciekawe fotki, ale jak dla mnie to nie wiele z nich wynika...

A raczej trzeba czytac miedzy wierszami, zeby odczytac...

Sorry, szpulka nawinieta ze wszystkimi szykanami, w pyloszczelnym pomieszczeniu, ze stalym naciagiem 1,37kg, po ciemku (starzenie - UV), w stalej temp 22 st. C, przy cisnieniu normalnym 1013,25hPa, ze stala predkoscia i co 10 obr wymiana oliwki w rolce...a sorry bo, o zgrozo, pomimo nie uzywania i usilnosci sa jakies ryski, pyłek - kurde, praktycznie to sie juz nie nadaje do lowienia... :wacko: :unsure: :lol:

...i to juz w przedbiegach... :unsure:

Gumo

post-15-1348915109,2831_thumb.jpg

@ chub norris

w zasadzie to tylko ten sustain ci trochę brzydko nawija(ale dosłownie jedna podkładka by pewnie dała r?łwny fabryczny naw?łj.

bo ten sto?źek to taki troche brzydki(wcięty), je?źeli ju?ź to lekko wypukły jest ok :D :mellow:

@ Gumofilc - ty lepiej napisz jak Ci się rolka w caldi KiX sprawuje( i og?łlnie jak się sprawuje), a dokładnie tulejka w niej, no chyba ?źe ju?ź tam masz jakieś wypasione kosmiczne, ło?źysko ceramiczne :lol:

@ chub norris

w zasadzie to tylko ten sustain ci trochę brzydko nawija(ale dosłownie jedna podkładka by pewnie dała r?łwny fabryczny naw?łj.

bo ten sto?źek to taki troche brzydki(wcięty), je?źeli ju?ź to lekko wypukły jest ok :D :mellow:

Przed najbli?źszą Og?łlnopolską Wystawą Sto?źk?łw na pewno doło?źę!

@ chub norris

Napisz koniecznie do Daiwy, ?źe ich szpule ABS i ich spos?łb nawijania powinni zmienić, bo mają brzydkie sto?źki!

Popatrz co oni za bzdury tu: http://www.daiwa.com/reel/pop_abs.aspx wypisują!

@ chub norris

Napisz koniecznie do Daiwy, ?źe ich szpule ABS i ich spos?łb nawijania powinni zmienić, bo mają brzydkie sto?źki!

Popatrz co oni za bzdury tu: http://www.daiwa.com/reel/pop_abs.aspx wypisują!

Tylko co ma firma Daiwa do kołowrotk?łw Shimano i jakości nawijania linki na szpule, ka?źda firma ma inny system nawijania o innej konstrukcji szpul nie wspominając.

@Damian111oneeleven: No c?ł?ź, kształt sto?źka z tego Sustain'a jest dokładnie taki jak kształt sto?źka w Daiwach z ABS'em. Więc kt?łry sto?źek w końcu jest brzydki, bo ju?ź nic z tego nie rozumiem ;)

@biosteron Ja komentowałem tezy zawarte w poscie kolegi Damian111oneeleven, a nie spos?łb nawijania w stajni Shimano :D Przeczytaj proszę jeszcze raz moje posty, ale z cytatami, do kt?łrych się odniosłem.

No c?ł?ź, kształt sto?źka z tego Sustain'a jest dokładnie taki jak kształt sto?źka w Daiwach z ABS'em. Więc kt?łry sto?źek w końcu jest brzydki, bo ju?ź nic z tego nie rozumiem ;)

Nie czytasz uwaznie to co wyzej napisane :D.

♦ Aero Wrap

Wizyt?łwką kołowrotk?łw Shimano jest znakomite uło?źenie linki. Prowadzoną przez rolkę antyskręceniową (Power roller) linkę system Aero układa w le?źące blisko siebie r?łwnoległe zwoje (Aero Wrap) tworzące na szpuli r?łwny naw?łj.

Tak od siebie ...to r?ł?źnie z tym bywa.

Ps.

Dzięki za link, trochę mi rozjaśniło sprawę co do nawijania linki przez Daiwa SS-2, ciekawe tylko, czy gdy ten model był produkowany, to ju?ź był ANTI BACKLASH SYSTEM (ABS) :unsure: