Skocz do zawartości

Podgląd szpuli kołowrotków z nawiniętymi linkami.

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

No c?ł?ź, kształt sto?źka z tego Sustain'a jest dokładnie taki jak kształt sto?źka w Daiwach z ABS'em. Więc kt?łry sto?źek w końcu jest brzydki, bo ju?ź nic z tego nie rozumiem ;)

zobacz na naw?łj certate z tego samego postu, tam sto?źek jest ale o prostej krawędzi. w sustainie ju?ź wyraźnie jakiś wklęsły(nie wypełniający dokładnie szpuli optycznie), czy tylko ja to widzę ? :huh:

ps. czyli jest to dość subiektywna kwestia,

Dzięki za link, trochę mi rozjaśniło sprawę co do nawijania linki przez Daiwa SS-2, ciekawe tylko, czy gdy ten model był produkowany, to ju?ź był ANTI BACKLASH SYSTEM (ABS) :unsure:

Był ju?ź, a nawet wcześniej :D Był ju?ź za czas?łw Emblem'a Z(X)iA, a to wcześniejsza generacja ni?ź TD SCu i SS2.

Zauwazam kilka uwag na temat stozkow robionych przez niektore mlynki.

Mysle, ze to sobie mozna darowac i pominac, gdyz przeciez w niektorych mlynkach sa dolaczone specjalnie specjalne podkladki regulacyjne (najczesciej plastikowe) do ksztaltowania wlasnie wygladu stozka na zyczenie przez siebie.

Wiec jest to sprawa wlasciwego wyregulowania przez siebie.

Wedlug mnie liczy sie nie jak nawija mlynek na szpule, ale jak schodzi linka ze szpuli.

Niby to ma zwiazek ze soba, ale mysle, ze nie zawsze.

Leslaw.

Skoro Pan Biosteronek nakazał, to i ja coś wrzucę... Linki r?ł?źne-r?ł?źniste, cienkie i grube, plecione i monofilki...

A tak na marginesie, to czy to nie lekkie szajbowanie z pomiarami ekierką, suwmiarką i kątomierzem tych nawoj?łw??? milimetr w tę czy w tę, to chyba raczej nie ma większego znaczenia.. :mellow: A przecie drobne korekty nawoju, to i ręką mo?źna sobie pom?łc... <_<

post-1991-1348915122,7996_thumb.jpg

post-1991-1348915122,9334_thumb.jpg

• Like 1

Ceratka HC sprawuje się całkiem dobrze, na razie... Nawija r?łwno, kręci się w miarę cicho i gładko i o dziwo nie rdzewieje... Ale przez trzy lata, to mo?źe ze 20-30 razy była na rybach... No, to co tu mo?źna więcej powiedzieć? Przecie ta cholera, to się nawet dobrze nie dotarła.. :lol:

@zorro

Z tych wszystkich starych Daiw ktore masz.

Ktora wg Ciebie odznacza sie najwyzsza plynnoscia i kultura pracy ?

Hmmmmm... To mo?źe ja tak lekko politycznie odpowiem, bo to takie trochę kombinowanie miedzy świętami Bo?źego Narodzenia i Wielkiej Nocy... Wszystkie w zasadzie latają bez jęk?łw, stęk?łw, klekot?łw, zgrzyt?łw i takich tam... A najpłynniej i najkulturalniej, to te najbardziej zadbane... To tak jak z samochodami, najdalej i najprzyjemniej zajedzie się takim, w kt?łrym olej wymienia się regularnie.. :lol:

Jak się wyciągnie prosto z pudełka, to shimaniaki kręcą aksamitniej od daiwek (bo one nowe, to tak jakby chodziły na sucho), ale po paru latach kręcenia to ju?ź r?ł?źnicy nie widać i nie słychać... :mellow: A po jeszcze kilku, to jakby się proporcje odwracały...

Ceratka HC sprawuje się całkiem dobrze, na razie... Nawija r?łwno, kręci się w miarę cicho i gładko i o dziwo nie rdzewieje... Ale przez trzy lata, to mo?źe ze 20-30 razy była na rybach... No, to co tu mo?źna więcej powiedzieć? Przecie ta cholera, to się nawet dobrze nie dotarła.. :lol:

spytałem bo w styczniu rozdziewiczylem swoją i ciekaw jestem opinii z dłu?źszego u?źytkowania, ja słyszałem o niej bardzo dobre zdanie, moja jako n?łwka chodzi jak n?łwka nale?źy się jej jakieś smarowanie tak ze wstępu bo ja nie odczuwam jakoś specjalnie brak?łw w tej kwestii

R?ł?źne są szkoły tych smarnych nale?źności... Jedni kręcą do momentu a?ź zaczną słyszeć i czuć tę nale?źność, a inni sobie lubią umazać tak na zaś (najlepiej przed pierwszym p?łjściem na rybki)... I nie wiem czy wyznawcy (niestety mocno mniej liczni) tej drugiej szkoły mają c?łś z uszami, ?źe raczej nie słyszą, i?ź ichni nawijak lata na sucho z pobrzękiem metalicznem, ale ponoć ich maszyny są jakby cichsze nieco... Za to przewa?źnie miewają zdecydowanie większe przebiegi w dobrym zdrowiu... :mellow: