Skocz do zawartości

Podgląd szpuli kołowrotków z nawiniętymi linkami.

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Zupełnie nie moje klimaty, ?źeby linkę 5lb nawijać na czterotysięcznika. Ale naw?łj piękny, r?łwniutki.

Wbrew pozorom PP 5lb wytrzymuje faktycznie około 4-5kg na węźle. PP 10lb wytrzymuje 7-8kg na węźle (palomar) wiem bo osobiście sprawdzałem (oczywiście obydwie linki były nowe) Jeśli chodzi o Power Pro ze stan?łw to przeliczanie lb na kg nie ma w tym wypadku pokrycia bo amerykanie znacznie zani?źają wartości swoich plecionek.

Zupełnie nie moje klimaty, ?źeby linkę 5lb nawijać na czterotysięcznika. Ale naw?łj piękny, r?łwniutki.

Wbrew pozorom PP 5lb wytrzymuje faktycznie około 5kg na węźle. PP 10lb wytrzymuje 9-10kg na węźle (palomar) wiem bo osobiście sprawdzałem (oczywiście obydwie linki były nowe) Jeśli chodzi o Power Pro ze stan?łw to przeliczanie lb na kg nie ma w tym wypadku pokrycia bo amerykanie znacznie zani?źają wartości swoich plecionek.

bylo o tym juz kilka razy na tym forum. amerykance nie zanizaja wytrzymalosci tylko maja inne normy i sposoby jej okreslania...

u nas to mniej wiecej wytrzymalosc liniowa - u nich min wytrzymalosc na wezle :D ot i tyle :D

Ten TP C14 z tego co widzialem to 285 g wagi.

Do dlugiego kija (np 290 cm i 10 czy 12 lb mocy) na jazie i klenie moze byc akurat.

Sam nie uzywam linek ponizej 8 lb.

Ale jestem w stanie wyobrazic sobie zastosowanie takiego kolowrotka z szeroka szpula do lowienia na duzej rzece z brzegu.

Zaczynałem od PP 8 lb. Plecionka starczała na p?łł sezonu, o przewiązywaniu krętlika z agrafką po ka?źdej większej rybce nie wspomnę. Teraz łowię 10 lb, ale zaczynam się powa?źnie zastanawiać nad 15...

Tak czy inaczej naw?łj idealny. Jak sprawuje Ci się ten młynek?

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 7 miesięcy temu...

Otworzyłem ten wątek, ze względu na to, ze być mo?źe, ułatwi to trochę kolegom zakup kołowrotka, będzie pomocne w ocenie go pod względem nawijania linki na szpule, ka?źdy potencjalny nabywca, nowego-u?źywanego kołowrotka, będzie miał zbli?źenie, jak dany model, nawija linkę na szpule. W sklepie się tego nie sprawdzi i nie zobaczy, a tu na forum jerkbait. pl przy pomocy i ?źyczliwości koleg?łw i owszem. Chętnych proszę o wstawianie fotek innych modeli szpul kołowrotk?łw.

Shimano Stradic 2500FH

O MÓJ Stradic 2500 za fotach jest :mellow:

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...