Skocz do zawartości

Smużaki - woblery - jaceen

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Uwielbiam łowić klenie. Ganiam aktywnie za tymi rybami kilometrami.

Jeżeli jest okazja, to wybieram się na jedną z mniejszych wrocławskich rzek i tam próbuję coś wskórać.

Na obecnym etapie mam zajawkę na własnoręczne przynęty pod te ryby.

Nie ukrywam, że inspiracją były przynęty A. Lipińskiego i Harjera. Przynęty robię w 100% ręcznie. Główny materiał - lipa.

Malowanie farbkami akrylowymi rozcieńczanymi w lakierze.

Wszystkie potrzebne akcesoria mieszczą się w niewielkim pudełku.

Co jakiś czas, jak uda się stworzyć jakąś ciekawą przynętę, będę Was katował zdjęciami w założonym wątku.

Zacznę od przynęt, które obecnie skończyłem i są po testach. Dokładniejsze info, jak i czym w następnych wejściach.

80030b000a9d.jpg 0e84ae6149f1.jpg  f86a6025fac7.jpg 

aaac45b9c4fb.jpg  c593376d1530.jpg  5b40780781b7.jpg

I trochę starsze z poprzedniego sezonu

Pzdr., Jacek
  • Like 35

Jacek bardzo fajnie że postanowiłeś utworzyć Swój wątek.

Mam nadzieję że będziesz regularnie go uzupełniał o swoje piękności :)

A i mam nadzieję na jakieś spotkanie na tej małej rzeczce bo klenie są tam zacne :P

Super że jesteś działaj i pokazuj swoje dzieła.

Zaczynając zabawę z przynętami, wielu z Was wspierało mnie ciepłym komentarzem.

A czasami, zapewne, powstrzymywali się od zabójczej dla początkującego oceny:) Dzięki!

Dziękuję za powitanie!

Żeby nie wracać do tego, co było i skoncentrować się na nowym, wklejam jeszcze poglądowo film.

Praca przynęty nie odnosi się do wszystkich, jakie powstają, ale jakiś ogólny obraz jest do wglądu. Przynajmniej do skrzydlatych.

Wiem, że nie zawsze musi być wszystko dobrze. Konstruktywna krytyka mile widziana.

Moja następna wizyta powinna być z czymś nowym;)

Żeby wystrugać malutką imitację jakiegoś owada, kiedyś do tego celu potrzebowałem sprzęt, który ledwo się mieścił w pudle po odkurzaczu:)
Teraz, prawie w pudełku na przynęty. Jedyne, co jest osobno, to słoiczek z lakierem i kilka tubek farbki akrylowej.
bd899bed713f.jpg

Kilkanaście klocków i nóż tapicerski zawsze znajdzie miejsce w plecaku turystycznym. Kiedyś, w cieniu schroniska, przy kufelku piwa, powstało kilka smużaków.
Śmiem twierdzić, że są to przynęty, być może, które powstały na największej wysokości (1500m n.p.m.) :)

dbf1c754587d.jpg  3925eaa90e64.jpg

pzdr.

• Like 3

• 2 tygodnie później...

@jaceen

Witam Jacku. Oglądając Twoje prace, jestem pod wrażeniem. Cieszę się, że podjąłeś się prawdziwego rękodzieła - OWADY.  Każda ukończona sztuka cieszy i motywuje do dalszej pracy. :) Wszystkie są Śliczne :clappinghands:

Nie schodź z obranej drogi ! 

Pozdrawiam :)