analityk Opublikowano 1 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 Jaceen - coś na zimowe wieczory dla kleni(nr 2) https://www.troutflies.co.uk/dry-trout-fishing-flies/beetles-trout-flies/mouse-fishing-fly Wszystkiego dobrego w 2019. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 1 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 Analityk, Ty mnie nie podpuszczaj, bo nie jedno przerabiałem i tak łatwo mnie nie zaskoczysz:)Wiśnia akurat mnie nie interesuje. Wolę na prawdziwą klenika wyczarować a przy okazji sam skorzystam, jak nie są zbyt kwaśne.Ty lepiej zmobilizuj się i zacznij sam muchy robić, bo myszka, to według mnie, jedna z prostszych konstrukcji i do wprawiania się przy imadle na początek w sam raz. W letnim sezonie mogę Ci pokazać ich moc na nocnych kleniach i jaziach. Ale to wtedy, jak sam namotasz:))) Wystarczą takie. Wygrzebane ze starszych albumów. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Za nastolatka strugałem wobki - potem mi przeszło ale na starość podobno się dziecinnieje Jak się uda zdrowo zdziecinnieć (znaczy zestarzeć) to pewno coś pokrecę - na razie chyba lepiej pracować i kupować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 Jaceen, na jakich hakach twoje myszki sa robione? jakie są duże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 22 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 na jakich hakach twoje myszki sa robione?Nie pamiętam, nr 8? Dawno temu były motane. Na ten sezon szykuję kilka przynęt pod okonie. Taka odskocznia od kleni;)Korpus poppera 65 mm. Waga? Powiedzmy, że piórkowa:) Za kilka dni będzie coś nowego. Woblery przed kończącą warstwą więc trzeba się nakombinować, by w miarę przyzwoicie wyglądały. 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 RB turbo.Przewidywałem, że praca zgaśnie. Turbina działa, jak przyczepiony liść do kotwicy woblera i gasi jego figle-migle.Jedzie prawie w linii prostej a konstrukcja nie po to robiona. Ściągnąłem śmigiełko i wróciło wszystko do normy, czyli 75 mm drewna, będzie zgodnie z założeniami szalało odjazdami na wodzie, kusząc okonie, bolenie i klenie.Kolory może nie dla wszystkich boleniowe, ale wiem dobrze, co smakuje w moich miejscówkach rybom.W przewadze występują klenie, okonie, jazie i czerwień doskonale działa na bolki;) Jedno z najprostszych handmade, jakie udało się mi wykonać. cdn. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Pomysł prosty i kozacki jednocześnie. Bardzo inspirujący. Brawo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Jacek,a nie myślałeś, aby w wobku RB wstawić ster z poliwęglanu i zrobić oczko jak w deep runnerze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Janusz, gdy dorwałem się do turbinek, to teraz bym do każdej przynęty je powtykał zrobić oczko jak w deep runnerze?Myślałem o tym. Nawet widziałem takie rozwiązanie. A precyzyjniej, to dwa. Jedno, jak wspomniałeś, a drugie na ruchomym łączniku. Jeszcze nie sprawdzałem, ale po głowie łazi mi pomysł z blaszką dopinaną do "banana". Gdyby to zadziałało, to wielokrotnie uprościło by robotę. W tle mój mini headbanger 80 mm. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Blaszany ster w RB chyba jest najlepszym rozwiązaniem. Miedziana blaszka prawie się skończyła i dzięki temu, że oglądnąłem #82 "Historie wędkarskie", to oświeciło mnie, że mam jeszcze stary stacjonarny komputer. A obudowa jest z blachy w sam raz na stery:) Dużo blachy z tego będzie;) Nie robię odlewów, ale gdyby do tego doszło, to próbowałbym rozwiązanie, jak na załączonym zdjęciu. Nie tradycyjnie pod sterem, tylko stelaż prowadzony pod i nad, zakończony symetrycznym oczkiem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Mi chodziło, aby pozbyć się ryzyka wyrwania steru lub inaczej, niepotrzebnej zabawy z zabezpieczaniem tego steru. Nie dopowiedziałem wcześniej, że widziałbym oczko ułożone poziomo. Daje to większą swobodę na boki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Nie ma takiego ryzyka,albo jest mało prawdopodobne. Wklejony metal na klej epoksydowy wytrzyma spokojnie. To jak z wkrętkami. Wszyscy( no prawie wszyscy) się boją, lecz wyrwanej wkrętki nikt(no prawie nikt) nie widział... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 No właśnie, to prawie nikt trochę mnie nurtuje. Nie chciałbym stać nad wodą z rozdziawioną gębą i sterem na końcu zestawu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Piękna myszka musze sprubować taka sobie nakrecić sierść sarny i to tyle w temacie prawda? ???????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Piękna myszka musze sprubować taka sobie nakrecić sierść sarny i to tyle w temacie prawda? Nic nie ryzykujesz,bo jak się nie uda przerobisz na nietoperza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 25 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 (edytowane) Wrócę na chwilę do poprzedniej rozmowy. 99% przynęt robię pod lekki sprzęt z linką o maksymalnej wytrzymałości do 3,5 kg.Z tego powodu nie podejmuję tematu uzbrajania wabików w pełny stelaż. Próbowałem i nie leży mi to rozwiązanie. Nie będę się siłował z czymś, czego nie polubiłem:) Posiadam woblery z różnych firm z pełnym stelażem i z wkrętkami. Te drugie, to raczej rękodzieła. Muszę przyznać, że woblery z wkrętkami mnie jeszcze nie zawiodły. Natomiast z pełnym pamiętam trzy przypadki rozwarstwienia się korpusów przy tylnym oczku i tym samym drut zaczął pod ciężarem niebezpiecznie się wysuwać. Nie faworyzuję żadnego rozwiązania, ale takie miałem doświadczenia.Żeby dać sobie komfort nad wodą i nie myśleć, czy aby wobler wytrzyma, to praktycznie wygląda tak: Wracamy do popperów:) Korpus 55 mm. Waga, tak na rękę +/- 4 g bez uzbrojenia.Był okoń z żabą, to teraz żaba z żabą Na ukończeniu okoń z okoniem. Będzie wędkarki tryptyk:) Edytowane 25 Stycznia 2019 przez jaceen 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 ...i kolejna zmiana. Gratuluję konsekwencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 30 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Komplet gotowy. Trzeci popper z cyklu "a potem będzie zmiana" ukończony.Korpus z lipy 60 mm, waga na rękę +/-5 g z uzbrojeniem. W tym samym czasie powstał żabi WTD. Korpus 70 mm, waga +/6 g. Dla podtrzymania wzoru, żeby nie zapomnieć, wystrugałem coś pod klenie.Korpus 27 mm, waga?, reszta napisana na zdjęciu;) Tu się dzieją rzeczy niepoważne. Jeden wobler powstaje czasami w tydzień a innym razem w miesiąc. Pęd, jak u winniczka:) cdn. 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 (edytowane) Z tym czasem powstawania mam podobnieCzasem w ciągu dnia tylko tyle czasu aby oczka wyczyścić????A poperki jak zawsze świetne???? Edytowane 30 Stycznia 2019 przez lenny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Epidares Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Chrząszcze jak zwykle świetne Są zdecydowanie twoją domeną. To lipa czy balsa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Od początku do tej pory wszystko powstawało z lipy. Kilka, dosłownie kilka przynęt zrobiłem z balsy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Okoniowe smaczki.45 mm żaby z lipy. 70 mm uciekającego klenio-jazia. Ja nazywam je "zygzakami", ale niezmiennie praca wtd.Wersja pływająca. Dzióbek w spoczynku na wierzchu. 30 mm kleniowe przysmaki. Dalszy ciąg swawoli woblerowych według mocy. A tej ostatnio brakuje. Nic to, luzik;) 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Rób kombinuj Jaceen ,miło się twój warsztat ogląda :-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Kombinowania ciąg dalszy;)75mm, 70mm, 65mm, 60mm, 25mm.Wszystko, prócz najmniejszego pod muchówkę, z zamiarem pracy "wtd".W ten mały popperek z papilotów teściowej okonie będą biły tak wściekle, że nie wiem, czy nie zostanie taka praktyka zabroniona:))) cdn. 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 22 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 W ten mały popperek z papilotów teściowej okonie będą biły tak wściekle, że nie wiem, czy nie zostanie taka praktyka zabroniona:))) Albo będą biły z wściekłością, albo będą unikały jak ognia tzn teściowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi