Skocz do zawartości

Smużaki - woblery - jaceen

Rekomendowane odpowiedzi

robisz jakieś raczki ? 

Niestety nie robię. Może kiedyś podejmę wyzwanie:)

Nadwyżki oczywiście zdarzają się ;)

a9e800efe4ee.jpg

2f5d50f2139b.jpg

fdd2e0651212.jpg

Żabka drzewołaz - 30mm

Kowal bezskrzydły - 27mm

Trzmiel? - 25mm

Korpusy - lipa

Nie spodziewałem się takiego przyjęcia, dzięki!

A Jurka misterne owady oglądam na żywo prawie co tydzień w Astrze. Pierwszy smużący owad, którego kupiłem, to była jego oska. Tak się spodobała pewnemu wędkarzowi, że zabrał ją ode mnie siłą :) Żeby się to nie powtarzało, postanowiłem strugać własne;)

• Like 10

Biały petarda.dupka zamiata ostro ? Jak lotność ze skrzydełkami?

Zamiata w miarę ostro. Latają tak w granicach 10m+, sprawdzone na pletce 0,08 i kiju cw 5-15g

żabka kozak!  :rolleyes:

W imieniu żabki, dziękuję :)

Dzisiaj część małej produkcji ustawiałem na wrocławskiej Bystrzycy. Osa ze zdjęcia wydłubała spod nawisu pięknego klenia.

544aa3dc8c83.jpg

7252ff6a1c1f.jpg

Edytowane przez jaceen
  • Like 7

rzadko ostatnio zaglądam do tego działu ........ ale Jacku teraz to już będę tu codziennie :) fajnie że założyłeś swój wątek naprawdę jest się czym chwalić nie dość że mega wyglądają to jeszcze super łowią w tym sezonie u mnie normalnie rządzą !!! czy ta biel i czerń jest wolna ? z miłą chęcią przygarnę ;) 

2h2qhwm.jpg

• Like 4

Przy okazji testowania strzeliłem trzy szybkie zdjęcia.

eb7888df7f5f.jpg

49c9e77cc120.jpg

Oska z wbudowanym haczykiem bez zadzioru. Pierwszy rzut i fajne klenisko połyka owada i...i nic. Nie wiem, jak to możliwe?

Cały zniknął, zacinam i pusto. Malutki ster, aby napinała się żyłka. Bardzo delikatne smużenie. Przy szybkim ściąganiu niestabilna. Ona, ta osa:) przeznaczona jest do spławiania. Kładzie się na wodzie jak piankowy żuk.

1e910b8f399a.jpg

• Like 5

Przy okazji testowania strzeliłem trzy szybkie zdjęcia.

Oska z wbudowanym haczykiem bez zadzioru. Pierwszy rzut i fajne klenisko połyka owada i...i nic. Nie wiem, jak to możliwe?

Cały zniknął, zacinam i pusto. Malutki ster, aby napinała się żyłka. Bardzo delikatne smużenie. Przy szybkim ściąganiu niestabilna. Ona, ta osa:) przeznaczona jest do spławiania. Kładzie się na wodzie jak piankowy żuk.

Jacek niestety nawet tak mały ster robi za antyzaczep w tego rodzaju konstrukcji - przetestowałem na paru moich muchowobkach pod muchówkę  :( Dopiero usytuowanie haka w górze korpusu poprawiło chwytność. Jakimś rozwiązaniem może być wydłużenie odcinka między sterem a hakiem ale wtedy nie łapie się proporcji owada  ;)

Zgadzam się, ster działa, jak antyzaczep. Człowiek uparty i brnie w to, co widać gołym okiem.

Myślę o spłaszczeniu czoła w przynęcie, co by robiło za ster i wtedy problem mógłby być znikomy.

Ciekawe, czy oczko haczyka usytuowane wysoko, nawet ponad głową, polepszyłoby sprawę?

Już mam robotę;)

• 2 tygodnie później...

Zestaw pływajacy 29-28-27mm. Żabka z agresywną pracą,

dedykowana do sprowadzania z nurtem lub w szerokim wachlarzu. Ewentualnie w spokojnym nurcie pod "włos".

Biały grabarz miał kontakt z rybą ;)

c26b4fd315e3.jpg

7ca8bb478722.jpg

Zestaw 3x27mm. Kowal bezskrzydły delikatnie tonący. Możliwość prowadzenia 10-30cm pod powierzchnią.

Osa miała kontakt z rybą ;)

a2e4188565fb.jpg

134b61832289.jpg

pzdr.

• Like 13

• 5 tygodni później...

Mam nadzieję, że przedświąteczna akcja-licytacja będzie stałym elementem.

Żeby nie spinać się w terminach powoli odkładam na tą okazję woblerki. Na początek owad i żabka (30 i 35mm).

33a749487e7b.jpg  60dbf9aa2100.jpg  fe13d5f6c8b0.jpg

W trakcie igrzysk w Rio naszło mnie, aby pomalować żabę w kanarkowe kolory.

ffb33028a468.jpg- 56e397c4a063.jpg-17505019162b.jpg

Powoli zaczynam ogarniać zaległości;)

cdn.

Edytowane przez jaceen
  • Like 10