jaceen Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 steru/płytki tym razem nie wyprofilowałeś - sprawdzałeś różne warianty? Początkowo próbowałem z metalowym. Co się nakombinowałem z profilami, to moje:)Założyłem poliwęglanowy i od razu zadziałało. Nie musiałem zaginać rantów. Zostawiłem, jak jest. Metal odpuszczam.Na kanale ważne jest też tempo prowadzenia.Mam takie, że w praktyce powinno się mniej kręcić i pozwalać nurtowi robić swoje delikatnie korygować kołowrotkiem.Są takie, które potrzebują podkręcenia tempa, ale przy nich mam więcej pustych brań. Uciekająca przynęta jest trudniejsza do zassania.Najlepiej, gdy crawler z szerokiego wachlarza wpływa do "buzi" rybki.Muszę się zmusić do stosowania krótkich przerw. Ponoć to też działa;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peekol Opublikowano 6 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 Zgaduję że metalowy ster (szczególnie jeśli był gruby) ze względu na wagę zmienił pozycję przynęty na wodzie - stąd mógł być kłopot z pracą. Puste branie... zeszły sezon mi przypomniałeś Mam jakieś pomysły na zmianę uzbrojenia, żeby temu zaradzić, będę próbował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 6 cm to muszą brać klenie w rozmiarze szczupaków które ja czasami łowię na powierzchniowce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Ważne, że brania są i jest ich całkiem sporo. To, że większość mniejszych ryb się "odbija"? Cóż, można przejść na mniejsze crawlery np. cykady SG i wtedy klenie i jazie wcinają się częściej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) Miałem w tym sezonie odpuścić struganie. Obiecanki cacanki;) J. Twardowski "Obiecanki cacanki". Będę mądry-obiecujelecz w zeszycie przyniósł dwóje...______________________________ Powoli zaczynam oswajać się z myślą, że za wędki chwycę, być może w czerwcu?Muszę się rozglądnąć za materiałem do strugania, listewki z lipy, drut, kółka, klej i poliwęglan na ster.Na nowe pomysły już z taką radością nie patrzę, nie kombinuję i zostaję na razie przy tym, co się mi sprawdza.Crawlery są tymi sprawdzonymi przynętami. Żaba crawler 60 mm i smużak 32 mm. Jak widać żaba jeszcze przed pokryciem epoxy. Po tym zabiegu efekt będzie podobny do "pacjentów zero" Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez jaceen 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Ciąg dalszy powierzchniowych przynęt.Długość 60 mm, waga nn. Myślę, że z uzbrojeniem +/- 5 g.Czarnuszek hm... zastanawiam się, czy nie przywłaszczyłem znaku firmowego? He he, na okoniu też?Praca "wtd". W brodziku wchodzą w ładne ślizgi. Popper oczywiście z możliwością tradycyjnej pracy poppera.Ostatnio robię je z oczkiem powyżej środka, żeby uzyskać dodatkowo "walking the dog". Obciążenie w dwóch punktach między środkową a tylną kotwiczką. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Osy teraz na topie, to u mnie wersja z lipy 35 i 28 mm.Bez obciążenia stabilizującego.Rolę tą odgrywa tylko kotwiczka.Malowanie bez przyłożenia się, po prostu maziaje, jak popadnie:) cdn. 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peekol Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Niezłe te Twoje maziaje... jak zawsze Crawlery też klasa, będą nieźle mieszać wodę. Mam pewien pomysł na modyfikację żeby zwiększyć procent trafionych brań, tylko muszę najpierw sprawdzić czy to w ogóle zadziała Tylko jak tu teraz sprawdzić... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 20, 24 i 30 mm. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szydlos Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 O to to, fajny ten chrabąszczyk czerwono-Czarny muszę se coś podobnego pomalować.Przynęty sztos jak zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 (edytowane) fajny ten chrabąszczyk czerwono-CzarnyDzięki._______________ Grabarz pospolity, to wdzięczny owad do podrabiania. Malowanie nie wymaga wprawnej ręki.Kolory farbek odpowiadają gustom kleni i cóż więcej trzeba;)Myślę, że takie wzornictwo, wśród popularnej osy, biedronki i chrabąszcza majowego, powinno zajmować czołową pozycję w smużakach. Kolejne skończone woblerki.Tym razem w rozmiarze 28, 30, 32 i 58 mm.Biały łamaniec "duszek" zrobiony również z myślą o kleniach.Pływający, smużący, płytko schodzący i będzie prawie wyłącznie używany na nocne klenie. Spodziewane sandaczowe przyłowy. cdn. Edytowane 8 Kwietnia 2020 przez jaceen 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peekol Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Jacku takie łamańce jak ten duszek sprawdzały mi się świetnie w ubiegłym roku - na pewno połowi! Ostro się zbroisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) Kolejna porcja przedświątecznego przynudzania;)Osy 25 i 30 mm, żuk grabarz 31 mm, popper 41 mm.Popper pokryty jedną warstwą kleju epoksydowego.Do kilkunastu niewielkich woblerów, na które decyduję się nakładać taką warstwę, wystarczy mi zestaw kleju dwuskładnikowego w tubkach 2x15g.Kiedyś był dostępny w większych 50/60g? Ostatnio zniknął, chyba bezpowrotnie z rynku.Czerwony chwost wydaje się zbyt obfity, ale to nie problem oskubać nad wodą, gdy dojdę do wniosku, że tak trzeba:) pzdr i cdn. Edytowane 9 Kwietnia 2020 przez jaceen 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Ostatnia przedświąteczna pokazówka.Dzisiejsze ukończone osy 2x32 mm.Jak w pozostałych owadach malowanie w najprostszej wersji, aby tylko przypominało, co autor chciał zmajstrować Na koniec przedstawienia kłaniają się pięknie aktorzy ostatnich prezentacji. pzdr:) 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 3 x 50 mm i 1 x 35 mm. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atb69 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Fajny łamaniec. Reszta też super, ale nie trzeba tego Ci powtarzać ciągle, cobyś nie popadł w narcyzm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Fajny łamaniec.Dzięki._________________ 24 mm, 27 mm i 34 mm.Są to typowe smużaki. Ciężko wciągnąć je pod wodę.Kończę jeszcze kilka sztuk i pozostanie wyznaczyć czas na ustawianie nad wodą.Prawdę mówiąc, nie lubię tego.Gdy zachodzę nad wodę, to perspektywa przerzucania kilkudziesięciu smużaków tylko w tym celu zniechęca mnie.Całe szczęście, że przeważnie korekt jest bardzo mało i dość szybko to idzie.Czarnuszki z ostatniego zdjęcia, to wyrób tylko i wyłącznie dla moich potrzeb.One nie mają wyglądać, mają łowić 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peekol Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Czarnuszki od czarnej roboty Niby niepozorne, ale wyglądają świetnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 20 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Dzięki:)------------ Takie tam smużaki monidła.Osa i żabka po 35mm i łamaniec 40mm. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 21 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Takie tam smużaki monidła epizod 2. Żabka 28 mm, osa 35 mm. Kwartet smyyy... smużakowy:) Natchniony wątkiem Banjo o łamańcach powstaje kilka na specjalne nocne wypady kleniowe. Już ustawione i co nieco się o nie otarło. Jak można zauważyć, to kombinuję z wysokością łączenia korpusów. Chciałem zaobserwować w praktyce, czy są zauważalne różnice w pracy. Przy tak niewielkich korpusach ciężko coś skomentować. Może na dużych egzemplarzach ludzkie oko jest w stanie coś zauważyć. 2 x 40 mm. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 23 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 ................ Natchniony wątkiem Banjo o łamańcach powstaje kilka na specjalne nocne wypady kleniowe. Już ustawione i co nieco się o nie otarło. Jak można zauważyć, to kombinuję z wysokością łączenia korpusów. Chciałem zaobserwować w praktyce, czy są zauważalne różnice w pracy. Przy tak niewielkich korpusach ciężko coś skomentować. Może na dużych egzemplarzach ludzkie oko jest w stanie coś zauważyć. 2 x 40 mm. I o to Jacku chodziło, aby pobudzić do działania . Ten wobek z niesymetrycznie łączonym członem powinien charakteryzować się tym, że ogonek powinien mieć większą amplitudę pracy lusterkującej niż wobek z symetrycznym łączeniem. Być może tak jest jak piszesz, że trudno przy małej przynęcie to zauważyć. Działaj i podsyłaj informacje z poligonu (pola walki) . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 27 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Od czerwca pójdzie w ruch cięższy sprzęt i do niego większego kalibru woblery. Trudniej będzie o czas na struganie.Jeszcze udało się skończyć kilka smużących przegubowców i jakieś robactwo.Łamańce w rozmiarze 50 mm, osy 25 i 30 mm, żuk grabarz 34 mm. pzdr., 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 5 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 Żuki grabarze i osy +/- 30 mm, pływające. Jeden odmieniec malowany kredkami. Pierwsze podejście do takiego sposobu. ???????? 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peekol Opublikowano 5 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 Fajne stado Jak wrażenia po kredkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 5 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 (edytowane) Jak wrażenia po kredkach?Z pewnością przyśpiesza pracę. Mniej czekania na schnięcie poszczególnych warstw.Jak widać ze zdjęcia, to nie dam rady zbliżyć się do wyrazistych kolorów. Malowane kredkami są przygaszone.Może jeszcze nie takie dobrałem? Dostałem KOH-I-NOOR Progresso.Nasuwa się wyjście z tej sytuacji. Chyba rozwiążę to tak, że podkład będę malował konkretnym kolorem. Najczęściej żółtym, różowym lub białym.Wtedy pozostanie uzupełnić wzory mocno czarnym kolorem. Ten żuk ze zdjęcia malowany był popielatym.W praktyce woblery maluję dla uproszczenia i swojej wygody dwukolorowo.Powoli będę przestawiał się na kredki, bo moje oskrzela i płuca już mało tolerują mocno pachnące lakiery i kleje.Może ktoś mi doradzi przy okazji lakier. Najlepiej jednoskładnikowy, wodorozcieńczalny, który wytrzyma dłuższą chwilę moczenia w wodzie?Wszystko, co ma wyraźny, drażniący zapach odpada. Edytowane 5 Czerwca 2020 przez jaceen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi