Skocz do zawartości

Smużaki - woblery - jaceen

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki!

Jeszcze jestem na etapie, że każde nowe robaki mają coś nowego.

A to pasek inaczej, a to środek ciężkości inaczej, albo... no właśnie.

Tym razem skrzydła.

Wydawały się przy korpusie mikre. Wiem, że po kontakcie z wodą robią się paseczki/sznureczki. Czasami smaruję je kaczym tłuszczykiem, jak nie zapomnę wziąć :) Ta partia i prawdopodobnie następne będą już, jak czteropłatowe aerodyny.

Trochę krótsze, ale bardziej "mięsiste".

Szerszenie 32-34mm.

250485d6981d.jpg

8971bb4c73b5.jpg

421df1cd55ed.jpg

Bieroń-ka w wannie pracuje rewelacyjnie. Ciekawe, czy w realnych warunkach nie straci animuszu.

22mm

f88cf07eae1c.jpg

Żabka z trądzikiem 27mm. Już sprawdzona i śmiem powiedzieć, że pięknie zamiata.

Konstrukcję sam wypracowałem. Przeszła wiele poprawek. Ma jeszcze (tak uważam) jedną wadę.

Oczy.

Jak znajdę zastępczy materiał, to będzie prawie idealnie.

fa1e9fc6e2a2.jpg

Zaczynałem od takich żabek z rozciągniętymi nogami. Nie podobało się mi i prawie wszyscy takie robili.

Postanowiłem swoim podciągnąć graby i tym samym zmniejszyć gabaryty.

aa18f11c6d91.jpg

Tej osy już nie mam. Znacie to uczucie? Trzy rzuty i przynosi klenia. Ooo! Szykuje się kleniowy kiler. 

Czwarty rzut i wisi na drzewie!

Qw%)#$a j*g5 moĆ!!! Może znajdzie ją ktoś w Szczecinie:)

f054572d54af.jpg

b3032cf08384.jpg

Straciłem w tym dniu dwa łowne woblery i pięknego klenia na najbrzydszą osę, którą zrobiłem na kolanie dla siebie.

Kolejnym razem nie darowałem i zrobiłem odczepiacz nadrzewny. Konar 3m + ręcznik i naciąganie linki dało zasięg, jakieś 4m. Odsyskałem:)

e3745c26d265.jpg

• Like 5

Fantastyczne jak zwykle! Zdjęcia nie oddają prawdziwego wyglądu Jaceenowych woblerków, mają w sobie naprawdę dużo realizmu (oprócz tych z trądzikiem ;) ). Mam ich kilka w pudełku i zawsze zadziwia mnie jak świetne i realistyczne efekty osiąga prostymi środkami. Najbardziej lubię żabki :)

xpbwcx.jpg

Zapomniałem się dopytać - jak się sprawdziła bezsterowa oska?

Zapomniałem się dopytać - jak się sprawdziła bezsterowa oska?

Oska ster ma:) wyprofilowany jest w korpusie. Nie ma wklejanego poliwęglanu.

W mojej ocenie jest bardzo dobrze. Zrobiłem takie dwie. Jedna mniejsza i jest lekko tonąca i delikatnie dyga podczas prowadzenia. Ta większa ma większą powierzchnię czołową i akcja jest mocniejsza. Jest sporo przynęt z takim rozwiązaniem i na nich się wzorowałem.

Ostatnia dłubanina sprawdzona w terenie. Tak prezentują się niektóre owady w plenerze.

Kałdunica.

650a6ec23a3a.jpg

Biedronka.

a993b1397418.jpg

Jeden z szerszeni.

73abc22497ea.jpg

Nowy kolor kowali.

69285273ed7d.jpg

Ta przypinka, to projekt Peekola. Dla zainteresowanych w czym rzecz, to można poszperać w necie i dowiedzieć się więcej.

Straszą, że centrum wrocka ma być wyłączone z wędkarstwa, to może taka forma spędzania czasu z wędką komuś będzie odpowiadała?

A tak wyglądają nasze spotkania 

• Like 8

jak się sprawują?Próbowałeś kotwiczki bliżej środka?

Przełom wiosna-lato miałem kilka porządnych strzałów na łamaną. Niestety nie udało się zapiąć. W spławie fajnie balansują korpusem. Tak niezależnie od siebie. Nie mogę powiedzieć, czy łowią, bo jest ich niewiele i bardzo szybko zostały wybierane mi z pudełka:)

Ta "naalkoholizowana" jest na pograniczu pływalności. Jak założy ktoś agrafkę i doda większą kotwiczkę, może wyjść wolno tonąca.

Oczko pod kotwiczkę bliżej środka? Kurcze, nie przerabiałem tego. W następnych spróbuję je przesunąć.

Kombinowałem ze sterem, im szerszy, tym dupka lepiej zamiata a przód praktycznie nie reaguje. Jak pomaluję ostatnią warstwę lakieru i sprawdzę w rzece jej pracę, wkleję dokładniejsze zdjęcia.

• Like 1

W tym sezonie piłuję plecionkę Mikado 0,08. Taka lina ma zalety, jak i wady. Dla mnie bardziej uniwersalna.

Do kompletu jest sprytna budżetowa wędka Da Vinci travel spin 240 (czteroskład z dwoma wymiennymi szczytówkami 5-15g i 20-25g).

Jeżeli ktoś szuka takiego uniwersału od okonia do sandacza, to z czystym sumieniem polecam. W zestawie tuba transportowa.