Skocz do zawartości

NIHONTO RED CUT FEELING SPIN vs Black Stone UL Spin

krzok

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam do wybory 2 spiny na okonie do łowienia na jeziorze z brzegu głównie małymi gumkami, ale nie wiem na który mam sie zdecydowac, jeżeli ktoś używał chociaż jednego z nich to prosze o opinie i refleksje

Mikado NIHONTO RED CUT FEELING SPIN

* długość 270 cm
* ciężar wyrzutu 11g
* waga 152g
* długość transportowa 140 cm

* grafit

Mikado Black Stone UL Spin

długość: 270cm

masa: 202g

liczba sekcji: 2

długość transportowa: 141cm

ciężar wyrzutu: 1-10g

włókno weglowe 24 + 30

Edytowane przez krzok

dzieki za opinie. Póki co jestem bardziej przychylny do black stone ale poczekam az inni sie wypowiedza, bede raczej uzywał plecionek takze nie musi to byc akcja x fast a w necie nie moge znalezc takich info, jednak jak kolega wyzej napisał  red cut jest miekki takze juz cos wiem. Na jednym z filmików na yt na kanale wedkarskiej korby majki opisuje red cuta i sam przyznaje ze jest to bardziej fast niz xfast i wedka fajnie sie prezentuje

To o ile będą krótsze (bo będą- fizyka) zależy jak sobie dobierzesz zestaw. Cienka linka i kołowrotek z płytką matchową szpulą to chyba optimum, warto jeszcze smarować linkę (plecionkę, nie wiem jak z żyłką) smarami, silikonowym albo teflonowym, pomaga wydłużać rzuty; natryskujesz i czekasz aż się wchłonie ja wyrzucałem zestaw i co jakieś 5 metrów spryskiwałem linkę potem czekałem ok 10 min. No i oczywiście czyste przelotki. To chyba tyle :)

Weź pod uwagę że Red cut to wklejanka a Black Stone przeciwnie, jest wędka o pełnym blanku. Także bierzesz pod uwagę wędki o zupełnie różnej charakterystyce.

Ja mam Red cuta 2.40 do 10g i sobie chwalę, podoba mi się ugięcie że jest nieco głębsze niż w większości wklejek ale pod wymiarowym szczupakiem pod rękojeść nie leci, ma jeszcze trochę zapasu więc o przyłowy nie ma się co martwić. Jeżeli chodzi o pokazywanie opadu od 3g już widać ale od 4 robi się komfortowo. Zaznaczam że używam plecionki no i twardość dna ma znaczenie. Tak do 7g plus gumka 5cm spokojnie ogarnia ciężej nie łowiłem.

Nawiazujac do twoich wątpliwości , tak jak napisałem wcześniej, Red cut to wklejanka i lowac głównie na gumki czy boczny trok, ja wybrałbym wklejanke. Black Stone to klasyczny blank i tu decydowałbym się gdybym łowił na przynęty twarde typu obrotówki, woblery, wirujące ogonki etc.

Co do długości , ja używam swojego Red cuta właśnie do łowienia z brzegu, nawet jeżeli rzuty są krótsze to różnica w ich długości jakąś wielką nie będzie, natomiast komfort operowania wędka i animacji przynęty już zdecydowanie na plus dla krótszej wędki. Także tu temat do przemyślenia dla Ciebie ale nie ma się co bać takiej długości .

Weź pod uwagę że Red cut to wklejanka a Black Stone przeciwnie, jest wędka o pełnym blanku. Także bierzesz pod uwagę wędki o zupełnie różnej charakterystyce.

Ja mam Red cuta 2.40 do 10g i sobie chwalę, podoba mi się ugięcie że jest nieco głębsze niż w większości wklejek ale pod wymiarowym szczupakiem pod rękojeść nie leci, ma jeszcze trochę zapasu więc o przyłowy nie ma się co martwić. Jeżeli chodzi o pokazywanie opadu od 3g już widać ale od 4 robi się komfortowo. Zaznaczam że używam plecionki no i twardość dna ma znaczenie. Tak do 7g plus gumka 5cm spokojnie ogarnia ciężej nie łowiłem.

Nawiazujac do twoich wątpliwości , tak jak napisałem wcześniej, Red cut to wklejanka i lowac głównie na gumki czy boczny trok, ja wybrałbym wklejanke. Black Stone to klasyczny blank i tu decydowałbym się gdybym łowił na przynęty twarde typu obrotówki, woblery, wirujące ogonki etc.

Co do długości , ja używam swojego Red cuta właśnie do łowienia z brzegu, nawet jeżeli rzuty są krótsze to różnica w ich długości jakąś wielką nie będzie, natomiast komfort operowania wędka i animacji przynęty już zdecydowanie na plus dla krótszej wędki. Także tu temat do przemyślenia dla Ciebie ale nie ma się co bać takiej długości .

wielkie dzieki kolego, bardzo fachowa wypowiedz i dobre podejscie do tematu, powiedz mi jeszcze tylko jak wyglada odczuwanie bran w reku?czy aby wklejana szczytówka nie tłumi troche delikatnych bran odczuwanych poprzez dotyk?? a z tego co wyczytałem to black stone to równiez wklejka wiec zdziwiony troche jestem ale spierac sie nie bede.

To o ile będą krótsze (bo będą- fizyka) zależy jak sobie dobierzesz zestaw. Cienka linka i kołowrotek z płytką matchową szpulą to chyba optimum, warto jeszcze smarować linkę (plecionkę, nie wiem jak z żyłką) smarami, silikonowym albo teflonowym, pomaga wydłużać rzuty; natryskujesz i czekasz aż się wchłonie ja wyrzucałem zestaw i co jakieś 5 metrów spryskiwałem linkę potem czekałem ok 10 min. No i oczywiście czyste przelotki. To chyba tyle :)

Ciekawa teoria z tym smarowaniem pletki, jednak czy smar nie przyczyni sie do zniszczenia linki?cos takiego jest chyba stosowane np. w plecionce power pro 8 slick jednak słyszałem ze ta powłoka szybko sie sciera

Chyba we wszystkich plecionkach to już standard. Smar nie jest agresywny, stosuje się go do uszczelek gumowych, także nić nie powinno się wydarzyć. Nie starcza na długo ale jak się potrzebuje tych kilku metrów to warto mieć przy sobie.

wielkie dzieki kolego, bardzo fachowa wypowiedz i dobre podejscie do tematu, powiedz mi jeszcze tylko jak wyglada odczuwanie bran w reku?czy aby wklejana szczytówka nie tłumi troche delikatnych bran odczuwanych poprzez dotyk?? a z tego co wyczytałem to black stone to równiez wklejka wiec zdziwiony troche jestem ale spierac sie nie bede.

Mam dwie rozne wklejki i jakiegoś tłumienia brań nie zauważyłem. Wiadomo, najdelikatniejszych skubniec możesz nie poczuć ale do tego służy wklejanka żeby właśnie na niej obserwować brania. Ja dodatkowo zrobiłem sobie kolorowy znacznik na ostatniej przelotne żeby było lepiej widać.

Black Stone na 100% nie jest wklejką, miałem te wędki kilka razy w ręku i dokładnie taka informacje podaje producent w katalogu wiec tego jestem pewny.

Taka informacje znalazlem w opisie wedek Black Stone: "Seria wysokiej klasy spinningów z wysoko-modułowego włókna węglowego (24+ 30 Ton). Wykonane z niezwykłą dbałością o szczegóły, uzbrojone w przelotki SiC są to wędki dedykowane do lekkiego i średnio lekkiego łowienia na praktycznie wszystkie dostępne przynęty spinningowe. Lżejsze modele posiadają wklejaną szczytówkę, która idealnie sygnalizuje nawet najdelikatniejsze brania"...wiec zglupialem. Ale to chyba nie istotne bo chyba mnie przekonales do red cut feeling, ale nad dlugoscia to jeszcze dobrze sie zastanowie bo mimo wszystko obawiam sie troche tej 240, bo potrzebuje dalekich zutow.

Nie, dam spokój i odpuszcze sobie chyba tego Black Stone, wierze Ci i chyba pozostane przy Red Cut jednak cały czas rozmyslam nad długoscią...Ale mógłby ktos jeszcze sie wypowiedziec na temat Black Stone a dokładnie o wrazenia z łowienia...A jakiej wielkosci kołowrotka uzywasz do tego Red Cut?i jeszcze jakbys mógł podac długosc dolnika,byłbym bardzo wdzieczny

Edytowane przez krzok

• 1 rok później...

Faktycznie w katalogu są zawarte sprzeczne informacje dopiero teraz to zauważyłem :)

Niemniej wędki Black Stone miałem w ręku i jestem dosyć pewny tego co napisałem wyżej. Jeżeli nie jesteś czegoś pewien napisz pytanie do Mikado na ich FB ;)

W katalogu na 2018 już to poprawili. We wszystkich wersjach UL jest zaznaczona pełna szczytówka więc opis był poprawny a obrazki w katalogu nie.

Pozdrawiam.