Skocz do zawartości

Fatso the Builder i jego początki

Fatso

Rekomendowane odpowiedzi

Et tu, woblerwz? O tempora, o mores!

Kurde, ale ja wpływowy jestem :lol: :lol: :lol:

Zapodałbyś też fotki, będzie parka, może się rozmnożą? :lol:

Pzdr,

Fatso

Może później te fotki. Teraz zachodzi poważna obawa że w łeb bym zarobił schabem, kurczakiem, karpiem (* co kto uzna za stosowne skreślić). Twój blank jest trochę mocniejszy ale z charakteru są podobne. Dla mnie to kijek castowy pod najlżejsze gumisie na okonki, Lunkerki latają pięknie i podobnie fajnie się je prowadzi, nie wiedziałem że umiem takim drobiazgiem rzucać :mellow: Ładuje się kapitalnie, szczyt gruby pozwala na granie przynętą jak chcę. Nie bał się sandaczowo szczupakowych przyłowów.

Ja swojego jeszcze niestety nie moczyłem, ale z jednoczesną lekkością bytu jego, czuć też nienajgorsze możliwości siłowe. Chyba jednak niestety dopiero w przyszłym roku (cholera! to tuż tuż!) go wypróbuję. Może do tego czasu wymodzę też wspomniane wcześniej różowe, cukierkowate coś ... chyba, że jednak najpierw krótka trociówka na złotych komponentach :unsure: B)

Pzdr,

Fatso

P.S. Ja tam spokojnie w robocie siedzę i trudy aktywności domowej są mi odległe wielce

Miałem przyjemnośc przemacać ten kijeczek na ostatnim spotkaniu rodbuildingowym w FC - wizualnie prezentuje się naprawdę wyśmienicie, myślę że zdjecia nie do końca oddają powab tego kijka :D Użytkowo - jak dla mnie klasyczny crankbait. Myśle że pod woblerkiem będzie pięknie się spisywał.

I nasze odczucia mogą się różnić, jest crankbaitowy jezeli chodzi o ugięcie, szybkość kijka pozwala na łowienie pasiaczków. Gruby szczyt pozwala grać przynętą tak jak chcę szczególnie w przypadku łowienia na hamerykanskie cuda a nie popularne świstry. Tym mnie zaskoczyło te 17,95$.

• 4 tygodnie później...

Batson ISA1026F - o matko, ale brutal :huh: :lol: Badyl na duże ryby: duże łososie, duże szczupaki, sumy do lekko-średniej wielkości. Nawet nie przypuszczałem, że to takie pałerne :huh: . Inna sprawa, że obecne IST/ISA Batsona jakoś wszystkie wydają się łapę szarpać. O ile XST są sympatycznie płynne i kulturalne, o tyle wszystkie IST (obecnej produkcji) jakie miałem, właśnie szarpały mi rękę przy rzucie. Przy iście łososiowych parametrach (z pewnością nie oszukanych) tego ISA, czuć to tym bardziej. No ale nie jest witeczka na rybeńki, tylko wędzisko na duże ryby.

Ten konkretny miał w zamyśle złotem ... no, nie bójmy się tego określenia - wręcz ociekać B) W końcu ... kryzys idzie ;)

Co do komponentów, padło na PacBaya. Uchwyt Dynawood, przelotki też ichnie, z wyjątkiem szczytowej - Fuji SiC (ach ten ebay :mellow: ).

A wszystko owinięte jakby wstęgą, nicią

Czerwoną, a w niej z rzadka złote pasma siedzą B)

Pzdr,

Fatso

P.S. Aaa ... może jeszcze graficznie zilustruję ;-):

post-2240-1348916282,0131_thumb.jpg

post-2240-1348916282,2496_thumb.jpg

post-2240-1348916282,3055_thumb.jpg

post-2240-1348916282,4082_thumb.jpg

post-2240-1348916282,5689_thumb.jpg

Się staram B)

A tak mnie naszło. Precz z czerniami i szarościami. Właśnie dlatego (wszystko tylko czrane i szare, a zwłaszcza przelotki) bardzo mało komponentów kupuję w Polsce. Irka Matuszewskiego mam na miejscu, ale przelotki i uchwyty kołowrotka (poza kilkoma Batsonami) tylko czarne i szare. Nie chcę :angry: ;)

A skoro już złotą nić kupiłem ... i tego czerwono-złotego twista ...

Niemożebne to :huh: Ten Alps chyba za dźwig robi, jeśli 1026, to przy nim witeczka :unsure: :lol:

Dokładnie :D

ALPSem mogę wyczyścić łowisko z wszelkich zaczepów i dopiero rozpocząć łowienie na 1026 :lol:

W moim odczuciu ta ISA świetnie rzuca tak od 15-20gr do 60gr na luzie, a ALPSem od 40 do nawet 150gr :huh:

Chociaż nie ma tu co porównywać bo to blanki o różnej mocy i ugięciu... Swoją drogą szukam info ALPSach do 25lb, więc jeśli ktoś używa chętnie wysłucham.

A teraz: W tył zwrot!!!

Była pała na ze big fisz, to teraz bacik na ze smol flaj, znaczy lekka muchówka, pod kątem suchej zrobiona. Na razie przetestowana na sucho, na uliczce przed domem, ale już widać, że sznur układa się bardzo ładnie i daje się przyjemnie kontrolować.

Kij jest leciutki, subtelny, ale z wystarczającą mocą, żeby coś większego wytarabanić (niech tylko siądzie).

Tak przy okazji, ten blank zawdzięczam Sergiuszowi Kasprzykowi (on mi go polecił i sprzedał, i myślę, że trafił z nim w dziesiątkę :mellow: )

Teraz tylko trza okazji, by posuszyć nieco :mellow:

Pozdrawiam,

Fatso

post-2240-1348916300,7207_thumb.jpg

post-2240-1348916300,8147_thumb.jpg

post-2240-1348916300,89_thumb.jpg

post-2240-1348916301,1215_thumb.jpg

post-2240-1348916301,2045_thumb.jpg

Ale ja nie chciałem kija uniwersalnego :unsure:

Tak, jak napisałem, to ma być kij do suszenia, głównie na lipki, ale pstrągów nie będę dyskryminować. Uniwersał 5-6 jest ok, jako jeden kij do wszystkiego, ale takim wrażym teoriom my tu, panie, zdecydowany odpór dajemy (jeden kij i już :huh: :huh: . Nigdy w życiu!!! :lol: ).

Ten Amtak zastąpi starego, dobrego Fibatube o z grubsza takich samych parametrach.

Pzdr,

Fatso