Skocz do zawartości

Fatso the Builder i jego początki

Fatso

Rekomendowane odpowiedzi

W uproszczeniu i bez wnikania w niuanse: build - budować, a built - zbudowany

Jednym słowem "zbudowany przez Fatso" :) .

Zajebisty ten travelek, tylko te "druciaki" :D .Jakoś nie mogę ich przetrawić w tak pięknie wykonanym kijku.

Michał bez urazy, ale jakby to jakieś alconite matchowe były.....

Edytowane przez Jozi

An English Classic ;)  :lol:  A poza tym jeszcze 3 przyczyny:

1 - przede wszystkim te druciaki sa lekkie

2 - złom uchwytu kołowrotka jest w kolorze srebrnym, więc wszystko pasuje

3 - zaczep haczyka jest srebrny i druciany

no toż inaczej nie można było :D

• Like 2

An English Classic ;)  :lol:  A poza tym jeszcze 3 przyczyny:

1 - przede wszystkim te druciaki sa lekkie

2 - złom uchwytu kołowrotka jest w kolorze srebrnym, więc wszystko pasuje

3 - zaczep haczyka jest srebrny i druciany

no toż inaczej nie można było :D

Dochodzi jeszcze aspekt kosztowy, jak pomyślę że komplet minim  hard jest równy jednej średniej wielkości  tytanowej fuji ,to aż mi się micha jarzy :D

• 7 lat później...

A jakoś mi się nie chciało, znaczy ... pisać i opisywać. :rolleyes:  Jednak uznałem, że wstyd stracić status twórcy, a poza tym może moje doświadczenie komuś się przyda.

Jestem w trakcie robienia kija na Blaas SLS9020-2N. Od dawna lubię uchwyty typu DPS 17 z insertem drewnianym, akrylowym, włókno-węglowym. Bardzo rzadko stosuję ostatnio pełne uchwyty. Nie inaczej było tym razem. Insert oczywiście od @ark70. :wub: Najpierw skleiłem sam uchwyt, dając klejowi (Flexcoat) ok. 40 minut na podeschnięcie i wziąłem się za ciąg dalszy. Poprzymierzałem wszystko i naraz zauważyłem, że część gwintowana uchwytu ciutkę zsunęła się z insertu, więc stuknąłem łapką i wszystko wróciło na swoje miejsce. Potem poklejenie wszystkiego i wstawienie w ścisk było zwykłą formalnością. Do łóżeczka.

Następnego rano wyjąłem rękojeść ze ścisku i podziwiałem swe dzieło B)  post-47675-0-81738400-1618919029_thumb.jpg... do czasu! :o Okazało się, że przy "stuknięciu łapką" elementy uchwytu odrobinę obróciły się względem siebie :angry: . Na szczęście suszarka do włosów nieco pomogła i przynajmniej foregrip i aluminiowy pierścień ozdobny ocaliłem. post-47675-0-89226900-1618919161_thumb.jpgNiestety górę uchwytu muszę ciąć i zastąpić nową. Dremelopodobny Proxxon sprawę załatwi, całe szczęście jeszcze jakiś skeleton DPS 17 zachował się, ale szkoda roboty :unsure: .

Wniosek: lepiej wszystko sprawdzać ile wlezie i korygować, póki można, a klej nie zastygł, niż potem ciąć i rzeźbę odstawiać ^_^

• Like 1

A jakoś mi się nie chciało, znaczy ... pisać i opisywać. :rolleyes:  Jednak uznałem, że wstyd stracić status twórcy, a poza tym może moje doświadczenie komuś się przyda.

Jestem w trakcie robienia kija na Blaas SLS9020-2N. Od dawna lubię uchwyty typu DPS 17 z insertem drewnianym, akrylowym, włókno-węglowym. Bardzo rzadko stosuję ostatnio pełne uchwyty. Nie inaczej było tym razem. Insert oczywiście od @ark70. :wub: Najpierw skleiłem sam uchwyt, dając klejowi (Flexcoat) ok. 40 minut na podeschnięcie i wziąłem się za ciąg dalszy. Poprzymierzałem wszystko i naraz zauważyłem, że część gwintowana uchwytu ciutkę zsunęła się z insertu, więc stuknąłem łapką i wszystko wróciło na swoje miejsce. Potem poklejenie wszystkiego i wstawienie w ścisk było zwykłą formalnością. Do łóżeczka.

Następnego rano wyjąłem rękojeść ze ścisku i podziwiałem swe dzieło B)  attachicon.gif uchwyt1.jpg... do czasu! :o Okazało się, że przy "stuknięciu łapką" elementy uchwytu odrobinę obróciły się względem siebie :angry: . Na szczęście suszarka do włosów nieco pomogła i przynajmniej foregrip i aluminiowy pierścień ozdobny ocaliłem. attachicon.gif uchwyt2.jpgNiestety górę uchwytu muszę ciąć i zastąpić nową. Dremelopodobny Proxxon sprawę załatwi, całe szczęście jeszcze jakiś skeleton DPS 17 zachował się, ale szkoda roboty :unsure: .

Wniosek: lepiej wszystko sprawdzać ile wlezie i korygować, póki można, a klej nie zastygł, niż potem ciąć i rzeźbę odstawiać ^_^

Michał, klejąc uchwyt/skeleton  na dwa razy unikniesz przesunięć, przy kleju 15 minutowym czas jest akceptowalny. W między czasie można np wkleić  dolnik.

• Like 2

Ja zawsze całą rękojeść kleiłem na raz. Teraz zachciało mi się najpierw skleić uchwyt. Nie sądziłem, że klej nie zwiąże po 40 minutach ... teraz już wiem :D

A propos Twojej sugestii, żeby kleić uchwyt na dwa razy: nie mam kleju 15 min. Musiałbym kupić :o  ;)  :lol:

Tu z kolei przykład kija, w którym uchwyt z insertem jest sklejony prosto :D 

post-47675-0-11398600-1618926111_thumb.jpg

(zresztą taki numer, jak w SLS'sie, zdarzył mi się po raz pierwszy :unsure:).

Kijek, to Cousins ISH903

post-47675-0-62282600-1618926221_thumb.jpg

z serii IM-8. "Dwunastofuntowiec", ale nie do 3/4 oz, tylko delikatniej. Sądzę, że NFC ST903-2(HM) może być podobny. W dole wydaje się ciut słabszy, niż np. NFC ST904-2(IM), ale niestety jeszcze nie miał okazji wykazać się na godnej go rybie. Uzbrojony w Fuji SiC slim

post-47675-0-94710800-1618926364_thumb.jpg

i ładnie współgra z Daiwą Sol 2500 B) 

post-47675-0-17948200-1618926480_thumb.jpg.

Potrafi nieźle obsłużyć dość lekkie przynęty, górą do 17-18 g maksimum.

Bardzo przyjemny, lekko-średni "uniwersał".

• Like 2

A dorzucę jeszcze zeszłoroczny wyrób jaziokleniowy:

Blaas Slim 9010-2N, chętnie miotnie nielotem i łacno ugnie się głęboko. Uchwyt "drzewienny" BRS, przelotki Fuji Fazlite (skąd inąd bardzo fajne i stosunkowo niedrogie przelotki) :) .

Niestety kije jaziokleniowe u mnie miejsca zagrzać nie mogą. Jakoś jaziokleniowe wypady mi nie wychodzą :unsure: , więc kij już ma nowego właściciela.

Ciekawe, kiedy zrobię następnego jaziokleniowca :rolleyes:  B)

Kilka fotek:

post-47675-0-78836200-1619601684_thumb.jpgpost-47675-0-12305500-1619601772_thumb.jpgpost-47675-0-38298200-1619601791_thumb.jpgpost-47675-0-55115500-1619601810_thumb.jpg

• Like 2

Dodam jeszcze, że kij dobrze wyważa np. taka Daiwa Bradia 1503, ale z kolei lajcik Shimano Vanford C2000SHG już nie. Jednak czasami waga robi swoje, choć nie jest to wyłącznie kwestia długości badyla. Inny mój Blaas Slim (9020-2N) świetnie leży w łapie z Vanfordem 4000MHG :D . Wkrótce wrzucę kilka jego (tego Blaasa) fotek. Przyznać muszę, że ten mocniejszy ma kilkunastogramową, aluminiowo-gumową końcówkę ale i Torzite'y. Natomiast żadnego ołowiu, czy nawet stali w dolniku! :blink:

No i nowy właściciel baaardzo zadowolony.

post-47499-0-14485600-1619602459_thumb.jpg

Kilka razy wyprowadził go już na spacer, i nie spodziewał się że ten SLS jest taki fajny :)

Świetne właściwości rzutowe, ciskałem 2gr mało lotnymi wobkami, po 5cm 7-8gramowe wobki, ładnie pracuje z nimi kij.

Blank smukły, na moje taki 7-8lb,finezyjnyTrzyma zapiętą rybę świetnie, zostaje u mnie na długo, i będę musiał pomyśleć który z innych kijów na giełdę wystawić bo za dużo tego za szafą ;)

Póki co jeden klusek 45+ chwilę na kiju powisiał, niestety moja nieudolność nie pozwoliła podebrać ;) Przyłowy okonków 10-30cm bez spadów.

post-47499-0-58998800-1619603063_thumb.jpg

p.s. U mnie z certate LT 2500D jest git jesli o wywazenie chodzi.

Pozdrawiam

Edytowane przez nyny
  • Like 2

• 3 tygodnie później...

Te wczorajsze fotki były na gorąco, z placu boju. A o samym blanku i kiju: uzbrojenie w Torzite'y korzystnie go zmieniło. Pierwotnie robił wrażenie szybko zaczynającego pracować dołem przy wymachu. Uzbrojony rzutowo i przy niedużym obciążeniu (rachityczny bolek 50cm) raczej też górną 1/3 pracuje, ale bez wątpienia pod większym ciężarem i dół się włączy. Po rzucie gaśnie błyskawicznie, a obsługuje nieźle nawet lekkie nieloty w stylu Rapali Original pływającej 7cm bez kotwic. Możliwości górnych jeszcze nie sprawdzałem.

Sparowany z Vanfordem 4000 (idealna wielkość do tego kija) pozwala na machanie przez cały dzień bez jakiegokolwiek dyskomfortu. Sam kij waży 179g (gałka aluminiowo-gumowa, aluminiowe ozdobniki i drewniany insert robią swoje, ale reszta kija jest lekka - niski swingweight - środek ciężkości tuż przed niezbyt długim foregripem), a razem z Vanfordem i żyłką waży 409g.

• Like 1

Pytalem o wrazenia bo nie wiedzialem czy poszedles "na lono" by popstrykac tylko zdjecia kija czy byles nad woda by lowic i tam cynales zdjecia.

Nie zrozum mnie zle Michale. Napisalem "Ok-rozumiem" bo nikt nie ma obowiazku czegokolwiek opisywac, jednak chcialem cie troche pociagnac za jezyk.

Zrobilem to troche z premedytacja bo za kilka dni, mysle, ze gdzies okolo srody przymierzam sie do opisania SLS 9015-2N  ;) i chcialem miec jakies porownanie do mocniejszego modelu.

Moje dotychczasowe obserwacje 9015 nie ida jakos w parze z doznaniami opisywanymi na forum, oprocz tego co napisal Kuba.

Mialem jednak wieksze szczescie niz ty, bo mnie udalo sie polowic przyzwoitych brzan i kleni  ;) bolenie mnie jak na razie olaly, dlatego zostawiam im pare dni zeby sie zrehabilitowaly :)

Potem napisze o pierwszych wrazeniach.

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

"Nie zrozum mnie zle Michale. Napisalem "Ok-rozumiem" bo nikt nie ma obowiazku czegokolwiek opisywac, jednak chcialem cie troche pociagnac za jezyk." - niczego niecnego w Twojej wypowiedzi nie widziałem i nie szukałem :D, natomiast uznałem, że zdawkowa informacja i kilka obróconych fotek z telefonu (muszę rozkminić, czemu ciągle się obracają :angry: ), to zdecydowanie za mało. Jeśli wątek autorsko-wędkoróbczy ma mieć sens, to informacje, ewentualnie przydatne innym, muszą się znaleźć, :) więc się znalazły.

​I dalej twierdzę, że ten blank zasługuje na Torzite'y B) 

• Like 1