wuran Opublikowano 1 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 jest coś takiego jak odczepiacie od przynęt, jeśłi się to umiejętnie stosuje to nie traci się tylu przynęt.http://jerkbait.pl/topic/2444-odczepiacze-do-przyn%C4%99t-i-co-robicie-by-zaczep%C3%B3w-by%C5%82o-mniej/ Co do faktu czy plecionka lepsza od żyłki na zaczepy nie będzie jednej odpowiedzi, wg mnie nie ma różnicy jeśli zaczepiony jesteś hakiem przynęty, mówimy oczywiście o tych samych wytrzymałościach żyłki i plecionki, bo żyłka 0,20mm a plecionka 0,20mm to dwie różne wytrzymałości 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 1 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Drugi sezon stosuję "odczepiacz" najbardziej prymitywny jaki może być. Opuszczam na lince (plecionka w tym przypadku lepiej reaguje) wianek z witki wierzbowej, pozwalam mu spłynąć z prądem na 5-10m i lekko podszarpuję. Metoda dość skuteczna w rzekach, zwłaszcza z sinym nurtem, zdecydowanie mniej w wodach stojących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondi Opublikowano 1 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Niestety łowię z brzegu i na wodzie stojącej (na razie).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 1 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 (edytowane) Ja też spinninguję wyłącznie z brzegu. Woda stojąca też ma swój nurt, choćby wywołany wiatrem. Nie napisałem, że taki "odczepiacz" jest nieskuteczny, jest mniej skuteczny, ale próbować zawsze warto. Edytowane 1 Lipca 2016 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeremii Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Witam. Chciałbym skompletować sobie zestaw na szczupaka. Głównie łowienie w jeziorze z brzegu, niedługo nabędziemy z kolegami łódkę więc będziemy też łowić z niej. Czasem również chciałbym go zabrać na obre gdzie sporo jest sandaczy, ale na sandacza będę kompletował osobną wędkę. Przynęty jakich używam to głównie gumy, ostatnio bardzo zainteresował mnie temat woblerów i zamierzam też nabyć kilka sztuk od Salmo, głównie chciałbym uzbroić się w kilka sliderów oraz executorów. Slidery 7 ważą +/- 20g. 10 ważą już +/-40. Tutaj nasuwa się pytanie odnośnie wędki. Czy warto szukać wędki o cw max 50g czy lepiej zostać przy max 30g oraz odstąpić od sliderów rozmiaru 10? Mój budżet na wędkę to około 150 zł. Kołowrotek max 200. Do tego dochodzi plecionka (rozmyślam nad power pro) i wychodzi prawie 500 zł, nie wliczając woblerków. Bardzo mnie ostatnio ich temat zaciekawił i znalazłem miejsce w którym rosną spore lilie i jest dużo drapieżnika tylko, że pełno tam glonów. Ogólnie płycizna i trzeba prowadzić przy powierzchni. Dlatego nie mogę się doczekać aż wrzucę tam woblera pływającego i któregoś ze szczupłych upoluję Teraz łowię na wędkę jaxon cantara 210 cm 10-40 cw. Nie jest to moja wędka ale powiedzmy że używam jej na codzień. Wydaje mi się że jest sztywna i czasem nie czuje po prostu czy holuje małego szczupaka czy dużego glona . Czy wędki MIKADO DA VINCI ZANDER, MIKADA SCR ZANDER SPIN spełnią moje oczekiwania? To będzie moja 1 własna wędka na spinning a że mój budżet nie jest na dzień dzisiejszy spory chciałbym zamknąć się w max granicy 200 złotych. W życiu nałapałem się sporo szczupaków tyle, że na stawach, bo jak byłem mały to była to nieziemska frajda gdy ojciec mnie zabierał i co kilka rzutów można było wyciągnąć szczupłego. Ta zajawka została do dziś i mam nadzieję że potrwa dłuuugie lata. Kuzyn zabiera mnie na sandacza i nauczy mnie technik łowienia itd. Ale skupmy się na szczupaku. Prosił bym o dobór wędki do max 200zł a najlepiej mniej, na którą po nawinięciu plecionki będę mógł założyć gumę, wahadełko oraz wymarzonego woblerka. Jak dobierzemy wędkę wtedy poproszę was o doradzenie mi młynka który będzie się nadawał pod plecionkę.Pozdrawiam serdecznie i liczę na szybkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Matko Boska to sie nigdy nie skończy : 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeremii Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Matko Boska to sie nigdy nie skończy : Siedzę od 2 dni na forum i przejrzałem z milion tematów, połowa postów jest z przed kilku lat więc wędki tam wymieniane są wyparte zapewne przez inne dlatego założyłem świeży temat. Inna sprawa, że ludzie szukali wędek które nie mieszczą się w moim budżecie (200+) lub bez zastosowania woblerów na czym mi akurat bardzo zależy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Temat rzeka...Tak na szybko i takim budżecie szukałbym chyba coś z używek Dragona ale każdy ma inne preferencje i ciężko tak na sucho doradzić. p.s.te mikado to chyba bardziej na sandałki jeśli by nazwie wierzyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Siedzę od 2 dni na forum i przejrzałem z milion tematów, połowa postów jest z przed kilku lat więc wędki tam wymieniane są wyparte zapewne przez inne dlatego założyłem świeży temat. Inna sprawa, że ludzie szukali wędek które nie mieszczą się w moim budżecie (200+) lub bez zastosowania woblerów na czym mi akurat bardzo zależy Od dwóch dni powiadasz, naprawdę szmat czasu żeby powiedzieć że się przejrzało "z milion tematów", ja siedzę tu ponad 8 lat i nadal znajduję wiele informacji nawet w starych wątkach. Polecam zapoznać się z poniższymi zasadami, jest tam kilka wskazówek do których warto się stosować. http://jerkbait.pl/topic/62466-zasady-tworzenia-wpis%C3%B3w-na-forum-jerkbaitpl/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 W tej cenie postaswiłbym na Dragona thytan albo viper pike, lub szukał używanego millenium pike 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 (edytowane) @jeremii, zerknij na Viper Pike i Maxima HS. (...) Teraz łowię na wędkę jaxon cantara 210 cm 10-40 cw. Nie jest to moja wędka ale powiedzmy że używam jej na codzień. Wydaje mi się że jest sztywna i czasem nie czuje po prostu czy holuje małego szczupaka czy dużego glona (...) Nie dziwię się, to kompozytowe kije od szczotek, szczęśliwie już wycofane z oferty. Edytowane 21 Września 2016 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeremii Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Te dragony będą dla mnie za długie, szukam czegoś poniżej 240. Znalazłem dwie takie wędki: http://spinn.pl/wedka-daiwa-procaster-spin-2-10-10-30g.html oraz http://spinn.pl/exceler-spin-1-95-10-25g.html co sadzicie o wyborze którejś z nich? Czy lepiej wychodzi na tle daiwa np wędka mikado http://eldoradosklep.pl/pl/p/Mikado-Nihonto-Pike-Spin-300-10-30g/4465 ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Jesteś pewien, że do łowienia z brzegu chcesz wędkę poniżej 2,4 m? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeremii Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Tak jestem pewien, nie potrzebuje dalekiego wyrzutu a jak wspomniałem niedługo wskakuje na łódkę. Druga sprawa że miejsce w którym łowię z brzegu nie ma warunków do wędki powyżej 240. Natknąłem się jeszcze na http://www.wedkarski.com/wedki/4594-wedka-black-rock-spinning-okuma.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 (edytowane) Są również krótsze Vipery proszę, proszę, proszę. Tylko wybierać. PSPiszesz, że będziesz wykonywał krótkie rzuty a w przyszłości łowił z łódki, więc możesz być pewien, że każde z tych wędzisk zapewni Ci bezpieczne użycie nawet 40g slidera. Te wędziska są dość mocno niedoszacowane i przekroczenie górnej granicy CW o około 30% nie grozi żadnymi konsekwencjami, a przy krótkich, płynnych wyrzutach, to i do 50%. Znam kolegów, którzy na łódce, Viperem 5-21g używali przynęt właśnie około 40-gramowych. Edytowane 22 Września 2016 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeft Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 (edytowane) Dzień dobry. Zastanawiam się na kupnem tej wędki na szczupaka: Dragon Elite L-Spinn 25 - cena 174 złDługość: 2,45m ; Ciężar wyrzutowy: 5-25g ;Długość transportowa: 126cm ; Ilość elementów: 2 ;Akcja: Fast ; Waga: 184g Czy już ktoś może testował ten kij? Czy lepiej kupić coś innego? Edytowane 4 Października 2016 przez Zeft Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 (edytowane) Nie znam tej serii, ale po doświadczeniach z DRAGON Moderate i Viper mogę śmiało powiedzieć, że to dobra marka. Jeśli nie trafisz na rekordowego szczupaka, albo inną "submarine", to wędzisko powinno zaspokoić Twoje potrzeby.Nie napisałeś gdzie będziesz wędkował i czym masz zamiar kusić ryby, bo to też ma znaczenie. PSNapisz do fachowca w tej dziedzinie. Osobiście już korzystałem z Jego rad i dobrze na tym wyszedłem. Edytowane 4 Października 2016 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Nie wiadomo gdzie, nie wiadomo czym i nie miałeś tego nad wodą ale doradzasz. Ty to jesteś jednak fachura. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extraspiner Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Dzień dobry. Zastanawiam się na kupnem tej wędki na szczupaka: Dragon Elite L-Spinn 25 - cena 174 złDługość: 2,45m ; Ciężar wyrzutowy: 5-25g ;Długość transportowa: 126cm ; Ilość elementów: 2 ;Akcja: Fast ; Waga: 184g Czy już ktoś może testował ten kij? Czy lepiej kupić coś innego?Lżejszy w podobnej cenie będzie Dragon Viper HD Wobbler 7-28g o wadze 157g.Wersja 260cm 7-28g ma masę 173g-czyli mniej od tego Elite L-Spinn 245 co wybrałeś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Walkowski Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Panowie (i Panie) Spinning w moim wykonaniu to dosłownie kilka wypadów rocznie.1-3 x w roku pstrąg na Dunajcu (80% wobler 5-8cm czasem obrotówka z rzadka guma)3-4 x okonie na Czorsztynie (Maj Czerwiec woblery 5-8cm gumki główki 4-10gr najczęściej 5,5gr i tu czasem trafiają się sandacze)3-5 x okonie na Czorsztynie jesienią (W tym przypadku głównie gumki najczęściej 5,5 -7gr i tutaj sandacz trafia się znacznie częściej) Potrzebuję kupić kij który obsłuży mi to wszystko (w gruncie rzeczy wcale nie tak dużo) Budżet maks 400-500pln (jak będzie taniej to super)Kij będzie pracował z Peenem Conflict 2000Długość 2,10 do 2,4m (jeżeli będzie połamany na trzy to rewelka jednak to nie jest warunek konieczny tylko raczej bonus)Wolę raczej krótki dolnik (kilka z moich wypadów jest zawsze z belly) nie lubię wklejanek i super sztywnych prętów.Nie ma dla mnie znaczenia czy to będzie pianka czy korek.Sprzętu jest tak dużo że nawet nie wiem jakimi kryteriami się kierować dlatego jeżeli możecie, proszę podrzućcie sprawdzone w waszym przypadku rozwiązania lub wskażcie przynajmniej drogę.Pewne jest tylko to że kij ma być jeden. z góry dziękuję i pozdrawiam WOW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Avid 7,6 stopy moc L uzywka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cys82 Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Premier PS 76MLF2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Podepnę się ze swoim tematem do wątku. Który z tych 4 kijków będzię najlepszy wg was pod sandacze i duże okonie (>30cm) z opadu na wodę od 6-20 m, pod gumki 5-10 cm na główkach 10-15-20 gr. Zaczynam też zabawę z kogutami w tej samej gramaturze. Szukam szybkiego/bardzo szybkiego, czułego i ciętego kija na łódkę. Wiem, że na forum jest tego dużo ale dminują skrajne opinie. Albo pracownia albo mikado inazuma . Podobaja mi się te 4 kije ale zakupić mogę tylko jeden. Jednoskład nie jest problemem. Jeżeli ktoś testował te konkretne kije lub ich używa proszę o opinię. 1. Fenwick Elite Tech Walleye Jigging c.w. 2-21g 1,83m EWS63M-XF (Jednosklad)2. Fenwick Elite Tech Walleye Jigging c.w. 3-21g 1,98m EWS662M-F3. Abu Garcia Veracity c.w. 5-20 g 1,87 m4. Savage Gear Finezze c.w. 7-25g 2.02 m MH (jednoskład) (tu alternatywą jest wędka z tej samej serii ale o c.w. 4-18g więc trzeba by było lekko przeciążyć zestaw z główkami >20g) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 1 zdecydowanie, później Finezze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemas107 Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 zobacz jeszcze nową serię mikado hirameki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi