Skocz do zawartości

Pomoc w doborze wędziska / zestawu - kilka pytań od laika

Kondi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam koledzy,

Noszę się z zamiarem zakupu zestawu szczupakowego na przyszły sezon. Nie mam dużego doświadczenia, więc mam nadzieję, że koledzy po kiju udzielą mi paru rad w kwestii zakupów.

Wybór padł na:

kij - Dragon Viper HD Pike 35 c.w. 10g-35g

kołowrotek - Daiwa Ninja 3000A

do tego na jedną szpulę plecionka 0.12-0.14 na szczupłego natomiast na drugą 0.08-0.1 jak najdzie mnie chęć wyciągać jakiegoś okonia ;-)

Przynęty jakich używamy to obrotówki od 1 do 4 i gumy max. 4" z główkami do 20g, technika z opadu. Wędzisko ma akcję xfast, czy w połączeniu z plecionką nie będę wyrywał ryb w powietrze? :-)

Proszę o uwagi odnośnie tego zestawienia. Dodam, że na nic lepszego już nie posiadam funduszy, więc jeśli coś należało by zmienić to w granicach 175 zł kij i tyle samo na kołowrotek.

Z góry dzięki za pomoc!

Kołowrotek w tej cenie raczej spoko. Wyboru wielkiego w tym przedziale nie masz.

Ale z wędką poczekaj jeszcze troszkę, poczytaj jerka, użyj wyszukiwarki. W Twoim budżecie znajdziesz naprawdę bardzo dużo wędzisk. Jeśli chodzi o szczupaki to ja wolę zdecydowanie wolniejsze kije, z wędzisk z Twojego przedziału cenowego łowiłem na Shimano Vengeance Sea Bass 10-50g oraz na Shimano Catanę 14-44g. I akurat te kijki mogę Ci polecić.

Przeszperaj też giełdę, czasami można trafić w podobnym budżecie jakiegoś używanego Team Dragona, Robinsona Diaflexa albo Shimano Beastmastera.

Kołowrotek w tej cenie raczej spoko. Wyboru wielkiego w tym przedziale nie masz.

Ale z wędką poczekaj jeszcze troszkę, poczytaj jerka, użyj wyszukiwarki. W Twoim budżecie znajdziesz naprawdę bardzo dużo wędzisk. Jeśli chodzi o szczupaki to ja wolę zdecydowanie wolniejsze kije, z wędzisk z Twojego przedziału cenowego łowiłem na Shimano Vengeance Sea Bass 10-50g oraz na Shimano Catanę 14-44g. I akurat te kijki mogę Ci polecić.

Przeszperaj też giełdę, czasami można trafić w podobnym budżecie jakiegoś używanego Team Dragona, Robinsona Diaflexa albo Shimano Beastmastera.

TD , Diaflex lub Bestmaster za 175 zl?! Daj namiary to 3 sztuki kupie. Tego to jeszcze nie widzialem na gieldzie

Napisałem w podobnym budżecie, miałem na myśli, że musiałby prawdopodobnie dołożyć kilkadziesiąt złotych. Team Dragony chodzą regularnie po około 200zł czy to na giełdzie, allegro czy też olx. Diaflexa i beastmastera też można znaleźć powiedzmy koło 250zł.

Jeśli chodzi o kołowrotek to w tych pieniądzach masz jeszcze do wyboru SPRO Passion. Konstrukcja znana i sprawdzona. Sam używam od 4 lat i złego słowa nie powiem.

Co do wedki ja bym zalecił cierpliwość i przypilnowanie gieldy i portali aukcyjnych. Za 150-200 zł trafiają się na prawdę fajne kijki.

Witam

Szukam blanku do opadingu max 30g , 2,05m długości *z pływadła*. W oko wpadły mi: blank batsona ETEC68M  i NFC MB665-1 HM. Batson i NFC są do 21g, pytanie czy ograną 30 g. czy celowac oczko wyżej? Jak jest z ich pracą, czuciem itp. Proszę o  uwagi i spostrzeżenia użytkowników tych blanków, pozdrawiam

Witam

Mam w tym momencie kołowrot SPRO PASSION 710, nie nawiniętą linkę Berkley NanoFil 0.06. Poszukuję kija pod łowienie okoni, pstrąga co mi możecie polecić na rz. Wisłok. 

Zastanawiam się nad 

Konger STREETO SPIN UL2002 200/2-9 

FAVORITE BLUE BIRD 1,92m/ 1-7g / 632 UL -S

Savage Gear LRF 198cm 0-5g