Skocz do zawartości

Woblery Robsona

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Wstawię może coś od siebie. Wobki powstały dwa lata temu, ponieważ nudziło mi się zimą. Było to moje pierwsze podejście, więc końcowy efekt nie jest powalający. Wszystkie powstały z balsy.

Stosowałem drut 0,8mm miękki gdyż o niebo lepiej się go kształtuje.

W woblerach dłuższych biegnie on przez całość. W bączkach i chrabąszczach wklejany lokalnie na distal (działa :D).

Lakier na wykończenie - Hartzlack - kilka warstw. Impregnacja balsy - Capon - 3-4 warstwy( śmierdzi strasznie!). Farby w sprayu z Castoramy - nie polecam bo nie są akrylowe i reagują z lakierem. Dobre są tylko żarówy (te są akrylowe).

W zeszłym roku zrobiłem kilka jerków. Zdjęcia wkleję za jakiś czas gdyż mam je daleko stąd.

Żuczki pracują płytko i delikatnie

post-556-1348915109,8964_thumb.jpg

post-556-1348915110,1119_thumb.jpg

post-556-1348915110,1733_thumb.jpg

post-556-1348915110,352_thumb.jpg

post-556-1348915110,4932_thumb.jpg

• 2 lata później...

@Robson1981, to cuś z ogonem twistera :) w jaki sposób wykonałes łączenie ?

Na samym końcu, po wyschnięciu lakieru zmatowiłem końcówkę papierem ściernym i posmarowałem cyjanoakrylowym klejem. Bardzo mocne łączenie, niestety nierozbieralne. Poszukaj twisterów z twardszej gumy i będzie OK. Ja u siebie jeszcze ogonków nie wymieniałem, ale może przez to, że to przynęta specjalnego zastosowania :).

Niezła robota, pokaż coś jeszcze. 

OK. Coś tam jeszcze mam :). Strzeble kręcą mnie najbardziej. W kolejnej serii zrobię je z trochę innym korpusem.

dsc3548z.jpgdsc3546d.jpgdsc3556v.jpgdsc3564s.jpg

• Like 1

Na samym końcu, po wyschnięciu lakieru zmatowiłem końcówkę papierem ściernym i posmarowałem cyjanoakrylowym klejem. Bardzo mocne łączenie, niestety nierozbieralne.(...)

Nierozbieralne?  :P

Założymy się? ;)  :D  :D  :D

P.s.

Też mnie kręcą strzebelki, od wielu lat. Bardzo frustrujący, ale i dający satysfakcję temat :)

Zrozumiałem, ale gra słów - nie potrafiłem się opanować :) 

Język polski... Dziś rozmawiałem z przyjacielem. Powiedział, że mu mały zaniemógł. Myślał o swoim synku, a ja jakieś teksty, że jak żona nie pomoże, to może sąsiadka :D Zamiast przejąć się zdrowiem latorośli - cham jestem ;)

Kibicując dalszym dziełom, kłaniam się.

Malowanie więcej niż wystarczające dla ryb, więc tylko praca może tu być ważąca lub ambicja autora.  :P Bardzo ładne.

Ciekawi mnie jakie "zadania specjalne" wykonuje taki wobler z ogonkiem.

O ile nie jest to zbyt strategiczne pytanie, to w jakich warunkach takie rozwiązanie jest w Twoich rękach "robiące"?

Pozzdrawiam

Grzesiek