Skocz do zawartości
  • 0

Uchwyty RAM Mounts

-PYTOON-

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witajcie, zastanawiam się nad ,,mobilnym,, rozwiązaniem mocowania echosondy na relingu, obecnie mam zamontowaną na stałe w uchwycie C… pytanie brzmi czy ktoś z was wiesza 9/10 cali na uchwycie z 1.5-calową głowicą obrotową, (RAP-401U) ?

Dla lepszego zrozumienia mojego skompilowanego pytania zamieszczam zdjęcia interesujących mnie elementów

Edyta: Czasem potrzebuję powiesić echo przy rufie czasem bliżej dziobu.

post-53326-0-39856800-1671236698_thumb.jpeg

post-53326-0-88276900-1671236710_thumb.jpeg

Edytowane przez Radbraw

• 0

Witajcie, zastanawiam się nad ,,mobilnym,, rozwiązaniem mocowania echosondy na relingu, obecnie mam zamontowaną na stałe w uchwycie C… pytanie brzmi czy ktoś z was wiesza 9/10 cali na uchwycie z 1.5-calową głowicą obrotową, (RAP-401U) ?

Dla lepszego zrozumienia mojego skompilowanego pytania zamieszczam zdjęcia interesujących mnie elementów

Edyta: Czasem potrzebuję powiesić echo przy rufie czasem bliżej dziobu.

Mam ten mobilny element średniej wielkości (są trzy wielkości,kula 1,5 cała)do podtrzymywania silnika dziobowego,przy tym świetnie to się sprawdza.Sprawdzałem jak to wyglada z mocowaniem echa na relingu (Raymarine Axiom 7) powiem szczerze ze słabo to wyglada nie jest to stabilne mocowanie.Jest to nie tani element a moim zdaniem do takiego zastosowanie się nie nadaje szczególnie przy echu 9-10 cali.Pozostałem przy mocowaniu podwójnym skręcanych na śruby które daje 100% pewności.

post-53461-0-07375000-1671263293_thumb.jpeg

Edytowane przez Korczas

• 0

Dwie echosondy na jednym uchwycie ...czemu nie ?

https://fox-boats-shop.pl/pl/p/UCHWYT-NA-DWIE-ECHOSONDY-Z-KULKA-RAM/1437

https://fox-boats-shop.pl/pl/p/UCHWYT-NA-DWIE-ECHOSONDY-Z-UCHWYTEM-RAM/1438

Edytowane przez Krzysztof Kacprzak

• 0

Mam ten element do dziobowki tak jak piszecie i faktycznie tani nie jest. W takim razie zamontuję drugą kulkę na stałe na relingu i będę przekładał z ramieniem. Dzięki serdeczne chłopaki za odzew :)

Moim zdaniem jedyne rozsądne bezproblemowe rozwiązanie i napewno bezpieczne.Tez mam sporo tych różnych elementów zamocowanych na relingach i na burtach łodzi na stałe.Takie rozwiązania są szybkie i mega wygodne.Łajba co prawda wyglada troszkę jak choinka ale w obecnym czasie ma to tez swój plus.

• 0

U mnie Ultra 10 i długie ramię 1,5 i nie było problemu. Trzyma. Ale nie wożę echa na przyczepie, więc nie wiem, jakby się zachowało na drodze czy kcoich łbach. Na wodzie nie ma problemu. Skręcone mocno. 1ac3fcd65a50f6bd6e570765e91aa51e.jpg

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

RAM C.

Garmin 12" na sztywno w pionie bez problemu.

HB 10" kąt około 60 stopni nie daje rady, czasami puszcza, najczęściej przy skokach na dużej fali. Transport bez problemu bo resory i amorki.

Od siebie mogę powiedzieć , że 

- jeśli mamy np HDS Carbon lub Live  9" lub Helix-a 10 " i nie osiągamy dużych prędkości lub pływamy po lekko zafalowanej wodzie to Kula C (1,5") da sobie radę , niestety przy nieco większym świrowaniu na wodzie lub zafalowanym zbiorniku i ustawieniu echa pod kątem - szczególnie Helixa 10" czy ULTRY 10" ma prawo dobijać,

- ze swojego doświadczenia HDS 9" ( Carbon lub Live) potrafił się pokłonić przy kuli C (1.5") na najdłuższym ramieniu - trzeba pamiętać żeby BARDZO MOCNO SKRĘCIĆ motylek w ramieniu,

- ogólnie według producenta RAM MOUNTS powyżej 9" zalecany jest montaż echosondy na kuli D ( 2,25") i wtedy nie ma najmniejszych problemów z tym czy echo się nam utrzyma,

Jeśli chcemy mieć święty spokój to warto zaopatrzyć się od razu w uchwyt na kuli D (2,25") - to nam się nie złoży z echem do 16" :)

• 0

Jasna sprawa ze 2,25 jest bezpieczniejsza tylko przy ekranie 9/10 cali wyglada jak hak holowniczy od traktora

Edyta: sama rączka od śruby mogła by być dłuższa wtedy z większa siłą można by dokręcić uchwyt wielkości 1,5’ ,,C,,

post-53326-0-06213900-1671728749_thumb.jpeg

Edytowane przez Radbraw

• 0

Nie idźcie na skróty, bo wytrzyma, dokręcę na maxa...., a potem ekran za kilkanaście tysi leci na twarz a następny post jest jak wymienić pęknięty ekran.  :D  :D  :D

Większego motylka nie dają specjalnie żeby fachofcy nie kombinowali. Kula ma określoną powierzchnię i wytrzymuje określone ciężary, ja wolę mieć zabezpieczony sprzęt, a w deeee wygląd. 

Edytowane przez CORNEL
  • Like 3

• 0

Nie idźcie na skróty, bo wytrzyma, dokręcę na maxa...., a potem ekran za kilkanaście tysi leci na twarz a następny post jest jak wymienić pęknięty ekran.  :D  :D  :D

Większego motylka nie dają specjalnie żeby fachofcy nie kombinowali. Kula ma określoną powierzchnię i wytrzymuje określone ciężary, ja wolę mieć zabezpieczony sprzęt, a w deeee wygląd.

I tu jest meritum sprawy... ekrany za 15k i cudowanie jak tu kupic uchwyt tańszy o 200-300zl...

• Like 3

• 0

Jasna sprawa ze 2,25 jest bezpieczniejsza tylko przy ekranie 9/10 cali wyglada jak hak holowniczy od traktora

Edyta: sama rączka od śruby mogła by być dłuższa wtedy z większa siłą można by dokręcić uchwyt wielkości 1,5’ ,,C,,

Zerwiesz kolego gwint - sprawdzone przez jednego z moich klientów  :)

Dlatego uważam że jak "kupiłeś wóz to powinno stać Cię na konia" i oszczędzanie na uchwycie do echa za 8-10 k zł lub więcej to strasznie słabe... Aczkolwiek w naszym Narodowym zwyczaju idzie że jak coś "jakby działa" to po co kombinować :)

Bardzo często spotykam się z sytuacjami że:

Dzwoni klient i pyta o uchwyt do echo GPS MAP 12" czy HDS 12" , dostaje informację że mocno wskazany jest zakup na Kuli D. Tego samego dnia Klient zamawia zestaw 1,5" ( na najkrótszym ramieniu co by najmniejsza dźwignia się robiła :) ), za kilka dni dostaję zwrot zamówionego uchwytu z odciśniętą gumą na kuli jak by ktoś to w imadło wcisnął i dzwoni ten sam klient, że do dooopy ten uchwyt i dlaczego tak drogo kosztuje ten pod echo 12" ... Jak by Garminy czy Lowrance-a w kiosku Ruchu rozdawali do paczki papierosów...

Ram jasno podaje że:

Kula B 1" - 4-5"  ekran

Kula C 1,5" - 7-9"  ekran

Kula D 2,25" 9" -> 16" wieszałem i trzyma jak przyspawany

Stosując się do zaleceń na pewno wszystko będzie działać jak należy.

Szczerze dziwię się czasem niektórym klientom którzy  kupują echo 10-12", system Live, chwalą się łodzią za 100 a czasami i więcej tyś zł a szkoda im wydać kilka stów na porządny uchwyt do ekranu czy do systemu LIVE.

• 0

Tak na marginesie, to wg samego RAM na kuli C (1,5") można powiesić do 4 funtów:

https://rammount.com/pages/glossary-of-terms

https://modestmounts.com.au/blogs/modest/ram-mount-weight-capacity-which-ball-mount-do-i-need

A właśnie 4 funty waży ultra 10":

https://www.garmin.com/pl-PL/p/626316#specs

Nie wiem, jak się taki zestaw sprawdza w praktyce, ale jak wynika z powyższego, nie jest to chyba niezgodne z zaleceniami producenta.