Skocz do zawartości

wet wading

hi tower

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Kolegów przerabiał w polskich warunkach "wet wading"? Buty wiadomo, skarpeta neoprenowa + ???. No właśnie, co dalej? Są skarpety dedykowane do brodzenia, co polecanie na nogi i tyłek żeby se nic nie odparzyć podczas przemarszu? Jakieś pianki czy zwykłe "legginsy"?

Myślę że dobrze sprawdzą się cienkie bojówk z materiału Ripstop który dość szybko schnie.

Sprawdzą się, ale paskudnie się kleją do nóg jak są mokre.

Lepiej sprawdza się metodyka @hlehle a jak nie ma krzaków, moskitów i innych przeszkadzaczy to kąpielówki są extra :)

Łowiłem tak w zeszłym roku podczas upalnego sierpnia w Dunajcu. Kąpielówki, skarpety neoprenowe, buty do brodzenia. Góra to koszula UV, i na szyi małe pudełeczko z muchami, ewentualnie nieduży chest pack. Woda była na tyle ciepła, że kilka godzin wytrzymałem bez problemu. Po głębszym brodzeniu zawsze można wyjść płycej i się ogrzać :) Komarów nie odczułem, przez krzaki też się nie przedzierałem. Ale Tomek, moim zdaniem takie łowienie to chyba nie na każde miejsce i warunki. Nie wyobrażam sobie przedzierać się przez krzaki z gołymi nogami, tak samo jak łazić czy stać w mokrych, klejących się spodniach czy kalesonach.

Mi się bardzo podobało i mocno utkwiło mi w pamięci, nawet niedawno sobie rozpamiętywałem :) Mało ciuchów, mało sprzętu, w tym roku jak będzie sposobność to powtórzę ;)

Ten z filmu brodzi w zwykłych spodniach, ma długą skarpetę wystającą z pod buta, aż pod kolano.

Dwa tygodnie tak przełaziłem w Kolumbii, w adidaskach z Decathlonu i skarpecie neoprenowej, a czasem bez  :D Używałem cieniutkich spodni, schły w kwadrans, choć rzeczywiście trochę lepiły się do kopyt.

Ja od połowy maja tak łażę po rzekach ;) W Łobzie, jak był Vision, to mnie było widać ;) Krótkie spodenki, mandały na nogach (bez skarpetek) i pół dnia piechotą w Redze :) I tak będę śmigał do końca sezonu :) Polecam :)

W dawnych czasach też tak lubiłem, czasami nawet i teraz. Warunek woda ciepła i czysta. Ta przyjemność nie jest za darmo, obecnie każda zmiana pogody skutkuje silnym rwaniem w kolanach, jedyny plus to doskonały podręczny barometr. Zawsze wiem kiedy spada ciśnienie, idą deszcze... Jesteś na dobrej drodze.  ;)

• Like 2

Pewnie nie doczekam czasów, kiedy mnie "romantyzm" na dobre złapie :)

Ale staram się z rozsądkiem - jak czuję, że za zimno, to odpuszczam i nie włażę do wody albo wtedy właśnie wolę w gumie ;)

Edytowane przez Alek_Art.

Ale staram się z rozsądkiem - jak czuję, że za zimno, to odpuszczam i nie włażę do wody albo wtedy właśnie wolę w gumie ;)

Jestem naturalistą, gum nie stosuję nawet w wodzie i rzadko kiedy odpuszczam... A jak jest za zimno, rozsądek podpowiada wybrać cieplejsze miejsce...  :D

Dziękuję Ci za konkret, mogę Cię prosić o jakieś namiary na w/w?

Ja w lecie używam czegoś takiego:

http://www.szczupak.pl/cormoran-skarpety-neoprenowe-dlugie-i3285.html

do tego krótkie spodenki + buty do brodzenia i jest ok.

Dopóki nie wejdziesz głębiej niż sięga skarpeta jest sucho :D

Pozdrawiam

Ja w lecie używam czegoś takiego:

http://www.szczupak.pl/cormoran-skarpety-neoprenowe-dlugie-i3285.html

do tego krótkie spodenki + buty do brodzenia i jest ok.

Dopóki nie wejdziesz głębiej niż sięga skarpeta jest sucho :D

Pozdrawiam

A jak dluga jest taka skarpeta? Bo niby opisane ze dlugie, ale na focie calkiem standardowo wygladaja ;)

@Przemek1976 dziękuję Ci za linka - mam podobne skarpety orvisa, sprawdzają się doskonale ale potrzebuje czegoś długiego/wysokiego - a wlewająca się woda do środka mi nie przeszkadza. Szukam ochrony przed pokrzywami, gałęziami itp... stąd zainteresowanie czymś co sięga ponad kolana.