Skocz do zawartości

Melanzyk - jerki i swimbaity

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś rano po wybrałem się na pobliską rzeczkę pstągową przetestować trochę jerków. Zanim wylądują w różnych pudełkach wolę być na 100% pewny, że wszystko gra. Przyjezdzam nad rzeczkę (w nocy dobrze padało) a woda podniesiona i dość mocno trącona. Zamiast kija szczupakowego i jerków jakoś tak wyszło, że zabralem kij pstrągowy (na wszelki wypadek mam go zawsze w samochodzie). Na taką brudniejszą wodę idealnym rozwiązaniem jest mój handmade - perłowiec. W trzecim rzucie melduje się grubasek z pierwszego zdjęcia. W pierwszym rzucie po tej rybie zacinam coś chyba dużego ale po 2sek się spina. W kolejnym rzucie wpada ryba z drugiego zdjęcia. Chwilę po tym zacinam jedną z większych ryb jakie miałem na kiju na tej rzeczce, ok 55-60cm.... Niestety łowiłem na około 3m murku i nie było mowy o podebraniu tej ryby. Zwykle po zacięciu muszę podejść ok 20-30m wzdłuż murku i tam można zeskoczyć na niewielka (1m2) wysepkę do podebrania. Niestety po 3/4 drogi ryba się spięła :( po tej rybie przeniosłem się na inną miesjcówkę gdzie dołowiłem jeszcze kilka ryb i udałem się do domu. Zamiast 10min testowania przynęt spędziłem na rzece 2 godziny :ph34r: Złapałem w tym czasie 7 ryb, jeden 40tak nie chciał zapozować do zdjęcia i zanim telefon zatrybił, że trzeba zrobić fotę ryba już pływała :) na jednym ze zdjęć bardzo ładny maluszek, którego udało mi się zfocić. Złapałem też najładniejszego maluszka w życiu, ale ten skubaniec też stwierdził, że nie chce foty.

post-49629-0-03226900-1399837525_thumb.jpgpost-49629-0-92527400-1399837552_thumb.jpgpost-49629-0-69967300-1399837618_thumb.jpgpost-49629-0-74691500-1399837635_thumb.jpg

Jestem pewny, że jakbym miał możliwość zostania na rzece pełny dzień to był połowił naprawdę konkretnych ryb.

Oczywiście żadek jerek nie został przetestowany :huh:

• Like 3

piekne ubarwienienie pstrągów/ a mam pytanko jakich farb uzywasz do malowania tych jerków w kolorze szczupakowym w takie kropki :D

Łukaszu050, jakbyś dokładnie poczytał mój wątek to byś wiedział jakich farb używam :ph34r: :ph34r: :ph34r:

Witam.

Wczoraj po nocce wybrałem się ze znajomym na szczupaki. Dzień okazał się być jednym z lepszych szczupakowań w naszym życiu!!

Złowiliśmy 110.5, 104, 101, 100cm i jakieś 12ryb w przedziale 92-97cm (pogubiliśmy się w liczeniu). Na miejscówce, którą znaleźliśmy nie było małych ryb.

Wrzucę jedną fotkę mojej 110-tki w towarzystwie 90-taka :) Po kilku rybach fotografowane były tylko ryby powyżej metra.

Reszta wracała do wody bez fotki ale mam większość ryb na GoPro ;)

post-49629-0-28130500-1400273009_thumb.jpg

A teraz z innej beczki.

Szukam jakieś w mare dobrej wagi w dobrej kasie.

Moja waga nadaje się jedynie na złom. Ważac jedną przynęte mam kilka różnych wyników więc chyba juz pora na coś nowego.

Polecicie coś ?

Pozdrawiam Melek

• Like 4

Większość przez całe życie nie złowi tylu metrówek ile Ty wytargałeś w ciągu jednego dnia :o gratulacje i czekamy na ten materiał z GoPro ;)

Pride muszę się przyznać, że ja tylko znalazłem miejscówkę. Kumpel złoił mi dupę okropnie. Ja złowiłem tą 110 i jednego 90-taka, on resztę.

Zaczęliśmy łowić po 11 i sporo czasu straciliśmy w innym miejscu. Powiedziałem kumplowi, że trzeba sprawdzić jedną metę kilka km stąd bo kiedyś ją znalazłem i wyglądała obiecująco ale nic tam nie złapałem, (pora roku nie ta i w ten dzień nie było ani ryby) więc płyniemy zobaczyć. Spadnięta metrówka w pierwszym rzucie i się zaczęło... Cały dzień robiłem co mogłem ale tylko jego jedna przyneta działała :) Do tego dnia ziomek miał 3 metrówki na koncie, pierwsza na paprocha 3cm i dwie na pedalucha. Dołowił 3 meterki poprawiając PB na 104cm :)

Niestety wiekszość materiału z GoPro nie nadaje sie do publikacji. Wolałbym nie spotkać tam kormoranów z PL i ogólnie wschodniej europy. Materiał bedzie do wglądu w prywatnym archiwum.

Pozdrawiam

• Like 2

A teraz z innej beczki.

Szukam jakieś w mare dobrej wagi w dobrej kasie.

Moja waga nadaje się jedynie na złom. Ważac jedną przynęte mam kilka różnych wyników więc chyba juz pora na coś nowego.

Polecicie coś ?

Pozdrawiam Melek

http://www.daiwa-cormoran.info/co/en/products/scales_tapes/team_cormoran_digital_scale/5,1,62,63,1,1__products-model.htm?ovs_prdrows2=10

Polecił mi ją forumowy kolega , jest kompaktowa , lekka , wyświetlacz ruchomy etc... fajna . Moja czeka na worek do kompletu . Nie ważyłem ryb do tej pory ale  presja otoczenia robi swoje  :rolleyes: ;)

Łowiliście na jednej łajbie, więc rybki też jakby wspólne ;) chciałbym kiedyś złowić chociaż jedną met... osiemdziesiątka by wystarczyła :P jak na razie to w tym sezonie udało mi się przechytrzyć tylko jednego szczupala na 60cm (większość nazywa taki "okaz" króciakiem, ale dla mnie był on fajną zdobyczą i nowym PB) ;D dodam, że łowię na niewielkiej rzece, w której ze szczupakiem jest gorzej niż krucho ;)

Rozumiem to w 100%, nie ma co zdradzać dobrym miejscówek bo szybko przestaną być dobre :ph34r: a filmiki z nurkowania w kanale jakieś będą? ;)

matt dzięki za odpowiedź ale bardziej mi chodziło i wagę do lurebuildingu :) coś co jest w miarę dokładne. Wagę do ważenia ryb posiadam, ale za często nie używam, wolnę na szybko zmierzyć rybę i ją wypuścić :) no chyba, że ryba ma na oko magiczne 30lb to wtedy trzeba zważyć :ph34r:

Pride filmiki z nurkowania będą oczywiście... Tylko ja mam naprawdę mało czasu. A wolny czas muszę dzielić na robienie przynęt/szczupakowanie/nurkowanie... no i żona się czasem domaga żebym z nią pobył trochę.... Jakby tydzień miał z 10dni to by było znacznie lepiej :P

• Like 1