Skocz do zawartości

Melanzyk - jerki i swimbaity

Rekomendowane odpowiedzi

Radku weź sobie jakieś 5 min epoxy i dodaj tam sporo mikrobalonu żeby osłabił epoxy. Jeżeli nie masz mikrobalonu lub innego wypełniacza dodaj sody oczyszczonej z kuchni :) poeksperymentuj najpierw na jakim innym kawałku drewna czy z taką ilością sody/wypelniacza klej zwiąże i jaka jest jego twardość.

Jak nie masz 5 min epoxy możesz to zrobić z kropelka. Ja jednak wolę z epoxy.

Pozdrawiam

M

• Like 1

Przez ostatni tydzień mało co się działo z powodu pracy i spraw rodzinnych (wizyta teściowej :angry:) ale już powoli wracam do gry B)

Jutro malowanie grubej partii przygotowanej ok tydzień temu w tym nowe kolory (jak wyjdą :huh:).

post-49629-0-11790000-1423508388_thumb.jpgpost-49629-0-23641500-1423508390_thumb.jpg

Pozdrawiam

M

• Like 9

Dzięki Roos.

Cieszę się, że się podobały ;-)

Tutaj mała wskazowka dla początkujących lurebuilderów na temat odlewania ołowiu.

Jeżeli ktoś chociaż na wpół poważnie myśli o wyrabianiu swoich przynęt powinien się zaopatrzyć w takie oto minimum podczas kontaktu z ołowiem. Zdjęcie nr 1 pokazuje piecyk do topienia LEE. Podłączamy to ustrojstwo na zewnątrz, pakujemy nasz ołów i dyla. Za 15-20 min wracamy i juz możemy odlewać :ph34r:

Zabawy z kuchenkami, palnikami itp są złe, dlaczego? Bo za dużo kontaktu mamy z oparami ołowiu. Na zdjęciu na 2 widać rękawice i maskę z filtrami węglowymi. Mimo tego że odlewamy na zewnątrz opary cały czas tam są więc lepiej się przed nimi zabezpieczyć.

Na zdjęciu nr 3 widać podstawową formę na wałki ołowiane. Odlewam w niej wałki o grubości 8, 10 i 12mm, które później odpowiednio docinam i instaluje w przyszłej przynęcie. Na tym zdjęciu też widać niedawno kupioną rolkę z ołowianą o wadze 12kg. Wcześniej odlewałem ołów z "odzysku" ale im wiecej w nim syfu tym gorzej. Teraz mam czysty ołów a 12kg starczy na hohohoooo :ph34r:

attachicon.gifP1070384.JPG

attachicon.gifP1070385.JPGattachicon.gifP1070470.JPG

Mam nadzieję, że się komuś przyda B)

Pozdrawiam

Melek

Melanż przesadziłeś...

maska do ołowiu........ przecież to utwardza charakter :D

Takie stwierdzenia mogą wysunąć tylko ludzie mający niewielkie doświadczenie w łowieniu zębatych.

Jakby szczupak walił we wszystko to byśmy nie konstruowali tylu różnych rodzajów przynęt itp.

Bardzo bardzo rzadko zdarza się, że szczupaki żerują tak, że uderzą we wszystko. Ale czasami są takie dni.

Pozdr

M

• Like 1

Przez ostatni tydzień mało co się działo z powodu pracy i spraw rodzinnych (wizyta teściowej :angry:) ale już powoli wracam do gry B)

Jutro malowanie grubej partii przygotowanej ok tydzień temu w tym nowe kolory (jak wyjdą :huh:).

attachicon.gifP1070489.jpgattachicon.gifP1070496.jpg

Pozdrawiam

M

Dlaczego wielkie koncerny jak Salmo czy Rapala nie potrafią tak dokładnie zrobić woblera?

Kosmiczne technologie i kosmiczna machineria, a tu jeden człowieczek i takie cukierki robi :) Gratulacje talentu (zazdraszczam)

• Like 1

@Goferku a z czego to wynika ?
Człowiek który posiada artystyczne zdolności i potrafi je połączyć z pasją tworzenia przynęt, tworzy właśnie takie ślicznoty.
Połączenie tych dwóch czynników (pasja i zdolności) daje lepsze rezultaty niż kosmiczne technologie i sci-fi machinery <_<.

Bynajmniej, @Melanżyk nie żebym Ci powyższym bez mydła w ... wchodził bo daleki od tego jestem, ale przyznać muszę że Twoje wyroby na żywo robią jeszcze lepsze wrażenie. Miałem okazję pomacać twoje rybsony od Andrzeja.S - jednym słowem Prima Sort :good: chylę czapkę z głowy.

• Like 2

Od maja zaczynam przygodę z castem i taką piranię fajnie by było mieć w swoim arsenaliku, ale pewnie kolejka jest do 2020r a koszt przekracza cenę mojego multika (i wcale się nie dziwie)

Jak by co @Melanzyk to możesz mnie wpisać na  listę na październik 2020 :)

Na youtube są filmiki jak łapią szczupaka na marchewkę :D

Ja planuje w tym sezonie złowić szczupaka na lemura :D

Lemur to taka maskotka wisząca w samochodzie. Załozylem sie z zoną że złowie, ona powiedziała, że nie ma szans :D

Dzięki chłopaki za miłe słowa.

Gofer na przynety u mnie trzeba poczekać, ale nie az do 2020 :D bardziej jakieś 4-5tygodni obecnie, więc jakbyś chciał coś na maj to sie trzeba zastanawiać szybko B)

Pozdrawiam

Melek

• Like 2