Skocz do zawartości

Melanzyk - jerki i swimbaity

Rekomendowane odpowiedzi

Wow! Sama glowa jest wielkości niedużego jerka ;)

Nie wiem czy niedużego jerka. Sama głowa bedzie ze 120g a to juz raczej średni jerk.

Sama głowa jak widać , to już bardzo wiele pracy a efekt -powalający .

Jak będzie cały to tylko chyba do gabloty?

Ja nie robię przynęt do gabloty. Robię przynęty do łowienia.

A jak planujesz zrobić łączenia?

Z drutu  :P

Melek na potwora z Loch Ness się zasadzasz? :D

To jest standardowa wielkość pokarmu ryb 80cm+  :ph34r:

Pozdr

M

Edytowane przez Melanzyk

Od dwóch dni czekam na kuriera z 5kg silikonu Mold Max 30 i coś się dziad nie pojawia. Po wysłaniu kilku meili wiem, że bedzie jutro rano, w końcu! W miedzyczasie zrobiłem przygotowanie do formy na poprawioną Piranię. Zmieniłem jej płetwę, która mi nie pasowała. Niestety jej kształ musiał być jak na zdjęciu zeby przykryć starą więc poszaleć nie mogłem, ale wydaje mi się, że będzie ciut lepiej.

post-49629-0-32729300-1449604242_thumb.jpg

Jutro będzie zalewana.

Pozdr

M

• Like 10

W końcu dotarł silikon. Nigdy nie miałem jeszcze takiego opóźnienia. Kilka telefonów i nikt nie wiedziałe gdzie jest moja paczka. Nerwa miałem, że chciałem kurierowi wyrwać serce ale co było dla mnie dziwne przyjechali we dwóch :ph34r: :ph34r:  co ciekawe prywatnym samochodem. :rolleyes:

post-49629-0-40986200-1449831159_thumb.jpgpost-49629-0-43276200-1449831161_thumb.jpg

Duża paka :ph34r: B)

Pozdr

M

• Like 1

W jakim celu lejesz gumę z takiej wysokości?

Radek dobrze prawi. Zalewajac powoli z wysokości możemy "ustawić" strumień silikonu na ok 1/3mm a co za tym idzie podczas opadania silikon się rozciąga i rozwala bąbelki powietrza. Zalecam nalanie cieniutkiej warstwy na naszą przynętę a później jeszcze odczekanie z 5-6min aż odgazuje. Później takim samym sposobem zalewamy resztę. Posiadam komorę próżniowa i stwierdzam że jest to przereklamowane :)

Na niewielkie produkcje a już na bank na niewielkie woblerki sposób z laniem z wysokości wystarcza w zupełności :)

Pozdr

M

• Like 3

Lanie silikonu z wysokości to jedna z najlepszych metod na pozbycie sie bąbli bez odpowietrzania prózniowego. Dobrze jest lać opierając łokieć i lać z "nadgarstka" Strumień silikonu jest bardzo cienki i należy go lać w jeden punkt tak żeby sie swobodnie rozpływało po całej formie. Robiąc to powoli i odpowiednio nie będzie żadnych bąbli. Taką metodą spłodziłem kilka foremek...Obecnie jade na epoksydach bo to znacznie lepsze  ;)

Edytowane przez Strajker

Lanie silikonu z wysokości to jedna z najlepszych metod na pozbycie sie bąbli bez odpowietrzania prózniowego. Dobrze jest lać opierając łokieć i lać z "nadgarstka" Strumień silikonu jest bardzo cienki i należy go lać w jeden punkt tak żeby sie swobodnie rozpływało po całej formie. Robiąc to powoli i odpowiednio nie będzie żadnych bąbli. Taką metodą spłodziłem kilka foremek...Obecnie jade na epoksydach bo to znacznie lepsze  ;)

hmm, jestem ciekaw czy epoksyd by sobie poradził z takimi detalami jakie ma Melo :)  myśle że mogło by być słabo z wyjęciem modelu z formy :P

hm, podstawa to jednak jak pisałeś powyżej nalanie najpierw na model i odczekanie chwilkę aż odgazuje. Dokładnie odgazowane gniazdo to podstawa dobrej formy.

I tu się z Wami chłopaki nie zgodzę do końca. Nalanie silikonu z góry nie daje powląki bez bąbli  :rolleyes: Po czym wnoszę? Wczoraj po zalaniu cienkiej warstwy wsadziłem całość do komory próżniowej i ilość powietrza w formie mnie przeraziła :blink:

Jutro jak się uda (babysitting) zabrać się za kolejną formę to pokaże fotki. Jak nie jutro to na bank pojutrze.

Pozdr

M

• Like 1

Tak jak pisalem wcześniej lanie z góry nie likwiduje bąbelków z silikonu. Po prostu odrobinę pomaga :rolleyes:

Pierwsze zdjęcie, silikon lany z góry i odgazowany kilka min. Zdjęcie nr 2 i 3 w komorze próżniowej. Zdjęcie nr 4 odgazowany silikon :ph34r:

post-49629-0-25305600-1450363567_thumb.jpgpost-49629-0-12181600-1450363568_thumb.jpgpost-49629-0-97601100-1450363568_thumb.jpgpost-49629-0-73230500-1450363571_thumb.jpg

Pozdr

M

• Like 6

Kurde muszę siostrzeńcowi podprowadzić trochę klocków :D

Czyli bez komory nie da rady odlać formy z silikonu bez bąbli?? Mold Star ma chyba długi czas "stygnięcia" i to dodatkowo powinno pomóc w pozbyciu się powietrza a mimo to potrzebna jest komora??

Pozdr!

Edytowane przez Qcyk
  • Like 1

Jaka komora??? Ludzie nie komplikujcie se życia :D Kup se najtańszy silikon w Progmarze, zalej jak chcesz - szybko, wolno, z góry, z dołu, z boku, jak chcesz odstaw to w kąt na kilkanaście godzin i gwarantuję ci, że nie będziesz miał żadnego bąbla ;)

Popieram :-D