Skocz do zawartości

Melanzyk - jerki i swimbaity

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko chłopaki.

Mam pytanie. Średnio to wędkarskie ale może ktoś pomoże :rolleyes:

Robię młodemu na święta taki mały, a w zasadzie nie mały prezent.

Jako, że ma wkrętkę na ciuchcie od małego a teraz też na bajkę Stacyjkowo i całymi dniami tylko bawi się pociągami robię mu coś takiego.

post-49629-0-24434500-1450696865_thumb.jpgpost-49629-0-03988400-1450696863_thumb.jpgpost-49629-0-19421900-1450696864_thumb.jpg

Te klocki są poustawiane tylko tak poglądowo. Tory już podocinałem, podszliwowałem gdzie trzeba i zbudowałem też tunel.

A teraz do sedna. Jakimi farbami to to pomalowac? W dużej pętli zbuduję garaż dla pociągów i chce wymalować jakieś drogi, parkingi. W mniejszej pętli zaś będzie farma ze zwierzątkami oraz staw ze szczupakami i okoniami pokryty epoxy :rolleyes: B) (bo co to za miasto bez miejsca do łowienia :lol:).

Czy malowanie Createxami i farbami od Rudiego ma sens? Czy całość bym musiał pokrywać jakimś bezbarwnym co by się to nie starło za szybko?

Jakieś podpowiedzi?

Z góry dziękuję.

Pozdr

M

• Like 7

Przede wszystkim brawo :)

Z pewnością natryskowo będzie ładniej, niż pędzlem. Do zabezpieczenia pomalowanych klocków i innych powierzchni zakup sobie lakier, który spełnia wymogi stawiane takim celom, czyli można go użyć do malowania zabawek z drewna - akrylowy do wnętrz najczęściej spełnia takie wymogi.

Podpowiedzi. Możesz też dodać paski sztucznej trawy z marketu budowlanego, zieleń w mieście musi być :D. Dno stawu, czy też jego brzegi możesz okleić drobnymi kamykami albo żwirem akwarystycznym. Jakby ci się chciało pobawić możesz zrobić kilka znaków drogowych i przejście dla pieszych, to dołożysz kolejny element edukacyjny.

Przede wszystkim, oby te farby były bezpieczne , zależy ile ma lat, bo jak mały zacznie testować zęby na tych klockach to ..oby farba nie była toksyczna.

Młody ma 2 lata i 3 miesiące. Gryzienie czegokolwiek nie wchodzi w grę bo skubaniec jest duży i mądry jak na swój wiek (gada pełnymi zdaniami, potrafi liczyć do 10 i takie tam B)). To będzie platforma do zabawy, wszystko bedzie przyklejone do podstawy więc raczej nic nie bedzie jedzone. Zabawek nie będę robił bo już je ma i męczy o więcej, heh

A to tak żeby nie offtopować do końca :rolleyes:

post-49629-0-79303200-1450768090_thumb.jpg

Prezent niespodzianka pod choinkę od żony dla kochanego męża.

Spodoba się? :ph34r:

Pozdr

M

• Like 3

Są farby akrylowe do malowania zabawek do zastosowania w przedszkolach etc.

Mam taką zieloną i lakier bezbarwny ale w puszkach

Producenci, którzy w swojej ofercie posiadają farby bezpieczne dla dzieci:
Śnieżka – SUPERMAL Emalia Akrylowa – spełnia wymagania norm PN-EN 71-2 i PN-EN 71-3 „Bezpieczeństwo zabawek”;
Altax – lakiery, emalie oraz lakierobejce szybkoschnące przyjazne dla maluchów;
Aksil – propozycją ze strony firmy Aksil lakier spełniający normy dla zabawek Ekoakrylik oraz lakobejca lakobeca-Toy.

Z chęcią, ale od ostatniego foto nie zrobiłem ani jednego cięcia. Nie mam czasu cholera.... Okres świateczny to najgorszy okres w roku. Praca, praca, praca i jeszcze raz praca. A teraz się przygotowuję do targów więc do końca lutego raczej go nie ruszę kuźwa... :unsure:

Pozdr

M

• Like 1

Hejka.

Organizuję konkurs noworoczny na Facebooku, w którym do wygrania jest przynęta szczupakowa wykonane przeze mnie.

Zapraszam do wzięcia udziału. Może komuś z jerka dopisze szczęście w losowaniu.

Link do profilu: https://www.facebook...lhandmadelures/

post-49629-0-45853200-1451687740_thumb.jpg

Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w nowym roku!

M

• Like 2

Witam.
Z przyjemnością chciałem poinformować że w dniach 20-21 luty będę brał udział w targach wędkarskich Irish Angling Expo w Swords(Dublin) w Irlandii :rolleyes:
Stoisko będę dzielił z forumowym kolega Bujo  B) Występujemy jako Mel Handmade Lures & Bujo Rods and quality flies  B)  :ph34r: 
W chwili obecnej każda wolna chwilę poświęcam na przygotowania.

Jako, że czasu mało zostało każda pomoc jest na wagę złota :ph34r: :ph34r:

post-49629-0-93297100-1452190793_thumb.jpgpost-49629-0-23989200-1452190796_thumb.jpgpost-49629-0-69315000-1452190798_thumb.jpgpost-49629-0-16920900-1452190801_thumb.jpgpost-49629-0-02648800-1452190803_thumb.jpgpost-49629-0-32284600-1452190805_thumb.jpg

Pike v2 Custom Franek edition :ph34r:

Pozdr

M

• Like 23

I teraz masz trzy opcje z tym "Pike v2 Custom Franek edition" 

1. lakier na niego i na pamiątkę

2. lakier na niego i do swojego arsenału na ryby (może być kilerem - nikt takiego nie ma ) 

3. lakier i aukcja \ giełda 

Oczywiście czekamy z niecierpliwością na kolejne prace Twojego pomocnika, może z czasem "uczeń przerośnie mistrza" :) 

Życzę tego !

Edytowane przez albercik86