Skocz do zawartości

Melanzyk - jerki i swimbaity

Rekomendowane odpowiedzi

Pudełka a w zasadzie ta partia na targi będzie z grubej folii. Pierwsze przymiarki wyglądają tak:

post-49629-0-27212300-1454932225_thumb.jpgpost-49629-0-87374100-1454932227_thumb.jpg

Coś mi się pokiełbasiły przeliczenia pixeli na cm i wkładka wyszła ciut za krótka, heh :ph34r: :D

Na nic lepszego w chwili obecnej nie mam czasu bo z wszystkim jestem sam (projekty, ogarnianie odzieży itp, pracuję na pełny etat, gdy żona jest w pracy robię za niańkę dla 2 letniego rozbójnika a i przynęty się same też nie chcą robić) i mieszkam w kraju gdzie ciężko przeskoczyć pewne rzeczy.

Wstępny projekt wysłałem już do znajomego, który mi w nocy ma podrzucić do pracy kilka szt gotowych wydruków na bardzo grubym papierze fotograficznym z ciekawą fakturą. Zobaczymy jak to będzie wyglądać.

Pozdr

M

Edytowane przez Melanzyk
  • Like 15

Odszedłeś od envirotexu??

To się chyba Panie całe łooobraca ;) Tak mi się wydaje... :)

Na spręzynach jakichś wiso :blink: ło, panie diabelski wynalazek :D

Adaś nie odszedłem. Jakbyś śledził wątek to byś wiedział :ph34r: używam dalej żywicy B)

Nie dalej jak na stronie 90 w moim wątku pokazywałem tą diabelską maszynę. Stronę wcześniej (95) tez polecam obejrzeć to będziesz widział lepiej do czego te sprężynki. Chyba najwygodniejsza i najpewniejsza opcja mocowania ciężkich przynęt. Widziałem sporo ludzi używa gumek recepturek, ale jest ryzyko że gumka strzeli i mamy klops. Czasem podgrzewając żywice w celu likwidacji bąbelków powietrza zdarzało mi się zagotować gumkę i jest problem jak strzeli. 

Pudełko jakieś chyba 200szt sprężynek można dostać w sklepie z częściami samochodowymi. Kosztowało mnie to 22zł o ile dobrze pamiętam. Jakby ktoś chciał mogę poszukać i rzucić foto :rolleyes:

Kolega Melek jakiś nie gaduła chyba... :wacko:

Nie gaduła bo robi obecnie na 3 etaty. Wczoraj ogarniałem profesjonalną sesję zdjęciową. Właśnie zamawiam czapki, koszulki i wizytówki. Jeszcze bym chciał ogarnąć jakiś banner. Mało czasu kurde a jeszcze to musi do mnie dojechać :unsure:

post-49629-0-09807600-1455193886_thumb.jpg

Tutaj mały spojler :ph34r:

Pozdr

M

Edytowane przez Melanzyk
  • Like 6

Adaś nie odszedłem. Jakbyś śledził wątek to byś wiedział [emoji14]h34r: używam dalej żywicy B)

Nie dalej jak na stronie 90 w moim wątku pokazywałem tą diabelską maszynę. Stronę wcześniej (95) tez polecam obejrzeć to będziesz widział lepiej do czego te sprężynki. Chyba najwygodniejsza i najpewniejsza opcja mocowania ciężkich przynęt. Widziałem sporo ludzi używa gumek recepturek, ale jest ryzyko że gumka strzeli i mamy klops. Czasem podgrzewając żywice w celu likwidacji bąbelków powietrza zdarzało mi się zagotować gumkę i jest problem jak strzeli.

Pudełko jakieś chyba 200szt sprężynek można dostać w sklepie z częściami samochodowymi. Kosztowało mnie to 22zł o ile dobrze pamiętam. Jakby ktoś chciał mogę poszukać i rzucić foto :rolleyes:

Nie gaduła bo robi obecnie na 3 etaty. Wczoraj ogarniałem profesjonalną sesję zdjęciową. Właśnie zamawiam czapki, koszulki i wizytówki. Jeszcze bym chciał ogarnąć jakiś banner. Mało czasu kurde a jeszcze to musi do mnie dojechać :unsure:

attachicon.gifprzynety 231b_small.jpg

Tutaj mały spojler [emoji14]h34r:

Pozdr

M

Kocham te widoki :)

Wczoraj a w zasadzie już dzisiaj zaliczyłem wtopę. Około 00:40 okazało się że padł silniczek w suszarce obrotowej na której było 12 przynęt. Ehh.

Jako że to środek nocy a za ścianą dwulatek z jednej strony a z drugiej sąsiedzi akcja ratunkowa musiała być przeprowadzona bez użycia elektronarzędzi (za wyjątkiem Dremela bo jest cichy). Szczęśliwie miałem zapasowy silniczek.
Z żoną znieslismy suszarkę na dół do kuchni i zacząłem reanimacje. Jedna ramke umieściłem od razu na suszarce roboczej a pozostałe 3 ustawiłem na podłodze co kilka min je obracając.

Skończyłem przebudowę (inny model i wygląd silnika) coś po 3.

post-49629-0-32855300-1455277547_thumb.jpgpost-49629-0-96834700-1455277547_thumb.jpgpost-49629-0-71677500-1455277548_thumb.jpg

Poszedłem spać o 3:30. Jakby tego pecha było mało, wstaje rano a na suszarce roboczej coś się poluzowało i ramka spadła :wacko: :wacko:

Zastałem Piranie z wbudowanym kieliszkiem, w którym mieszam epoxy :blink: będą myki? Wersja do melażnu :ph34r:

post-49629-0-85100800-1455277654_thumb.jpg

heh

Pozdr

M

Edytowane przez Melanzyk
  • Like 1

Melek poszukaj silnika wolnoobrotwego firmy Vexta. To są silniki wykorzystywane w automatyce, nie do zajechania.

Na allegro można trafić, ale rozbieżność cenowa jest duża od 50zł do 150zł, zależy od sprzedawcy oraz farta :)

Silniki od mikrofalówek nie wytrzymają długo przy tak dużej ilości  ciężkich jerków  na suszarce. Takie awarie zazwyczaj są spowodowane źle rozłożonym ciężarem na osi silnika.  

Pozdrawiam,

Slider

Edytowane przez @slider@
  • Like 1

Nie ma się co dziwić ze padł ,przy takim przerobie to chyba nie zatrzymujesz tej karuzeli ;) .Ile warstw żywicy nakładasz,jeśli to nie tajemnica,jedna wystarczy dla takiego efektu?

Hejka. Jedna warstwa nie ma szans.

Nakładam zwykle 3 grube warstwy. Wszystko zależy od temp w warsztacie.

Normalni ludzie w oknach mają zasłony. U mnie są Piranie B) :ph34r:

post-49629-0-75679400-1455298858_thumb.jpg

Pozdr

M

• Like 7

Maciej, przy takiej klatce to przegiąłeś z tym silnikiem od mikrofali :)

Obciążenie mikrofali to talerzyk/garnek  i jeszcze kręcący się na wałeczkach i to na środku.

To jak do ciężarówki silnik od skutera

.

Tu dodatkowo klatka to jak ramię , do tego trzeba momentu obrotowego

Przekładnia coś by pomogła, ale lepszy wybór to silnik np od kuli dyskotekowej lub coś podobnego do stałej/długiej pracy

10kg

http://ovh.nowyelektronik.pl/product.php?id_product=75771

2,5 kg

http://www.conrad.pl/Silnik-do-kuli-dyskotekowej-Conrad,-do-2,5-kg.htm?websale8=conradπ=580864

Edytowane przez Kathir

Silnik, który padł jako pierwszy i ten, który mam zamontowany obecnie to silniki, które kupiłem jako kebab/gyros (tak było w opisie aukcji :rolleyes:). Wytrzymał ponad 2 lata więc to dobra i mocna konstrukcja. Padł bo mocowanie "klatki" było do duszy bo nie miałem warunków żeby to zrobić jak należy. Poprosiłem ojca i mam zapas mocowań do rożnych silniczków, które mi wyspawał. Teraz to chodzi jak należy a nie w każdym kierunku :lol: :lol: :ph34r: ten drugi silnik to kupiony na allegro silnik nisko obrotowy, nie wiem czy to do mikrofali.

Obecnie pracuje nad płocią swimbaitem. W zeszłym sezonie złowiłem na nią kilka grubych ryb, w tym jedną naprawdę dużą lochę. Później przestawiłem się na trolling i przynęta została trochę zapomniana. Na wiosnę będzie reaktywacja pełną parą B)

post-49629-0-51400800-1455495293_thumb.jpgpost-49629-0-48378400-1455495296_thumb.jpgpost-49629-0-49533500-1455495298_thumb.jpg

Tak wygląda wnętrze płoci.

post-49629-0-82763500-1455493942_thumb.jpg

Stelaż przez całość ze zbrojeniem na łączenia z drutu 1,2mm. Po co? metalowy bolec łączący elementy działa jak nóż przy dużych obciążeniach.

Podobne zbrojenie jest w drugim elemencie. Na starej płoci robiłem testy wytrzymałości łączeń. Łączenia wytrzymały bardzo dużo, w zasadzie to się nie poddały. Przy złożeniu przynęty "na pół" ze sporą siłą wydarłem ze środka drut 1,2mm. Ów drut zamocowałem w kombinerki próbując go wyrwać z łączenia, ale się nie dało. Zbrojenie zrobiło swoje B) z czego jestem bardzo zadowolony.

post-49629-0-78968400-1455493948_thumb.jpgpost-49629-0-33702500-1455493952_thumb.jpg

Zaraz po targach zamawiam sprzęt i chemię do softów. Płoć dostanie nowy, ulepszony ogon, który będzie z silikonu. Bolec łączący elementy będzie w przyszłości z grubszego twardego materiału.

Na targach będzie do zobaczenia kilka szt płoci w starym designie.

post-49629-0-75368200-1455493955_thumb.jpg

Pozdr

M

• Like 13