Skocz do zawartości

Melanzyk - jerki i swimbaity

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mam pytanie odnośnie silikonow. Od lat używam MoldMax 30 ze Smooth-On. Swoje ten silikon kosztuje i pomyślałem ze jak już robię paczkę z materiałami to bym zakupił na modelarni z 5kg silikonu bo są odpowiednio tańsze tutaj w PL.

Który z oferowanych przez nich silikonow byłby najbliższy do Mold Maxa?

Pozdr

M

Panowie mam pytanie odnośnie silikonow. Od lat używam MoldMax 30 ze Smooth-On. Swoje ten silikon kosztuje i pomyślałem ze jak już robię paczkę z materiałami to bym zakupił na modelarni z 5kg silikonu bo są odpowiednio tańsze tutaj w PL.

Który z oferowanych przez nich silikonow byłby najbliższy do Mold Maxa?

Pozdr

M

Kup to :

http://www.modelarnia24.pl/silikon-do-form-formierski/19-silikon-mm922-standardowy-5-kg-katalizator-250g.html

• 2 tygodnie później...

Urlop, urlop i po urlopie. 

Wczoraj zakończyłem 2 tygodniowy urlop w kraju.

Udało się nawet wtoczyć moje tłuste dupsko i zdobyć kilka szczytów w Bieszczadach.

Pod koniec urlopu rozstawiłem się u taty w warsztacie i odlałem kilka przynęt. Trochę dałem ciała bo w całym zamieszaniu z pakowaniem formy zamiast do bagażu poszły do paczki, która będzie u mnie dopiero za 2 tyg. Także z robotą jestem w dupie, ale jak już przyjdzie to blanków będzie trochę do pomalowania.

post-49629-0-29271600-1472709540_thumb.jpg

W sumie może i dobrze. Popracuje nad dokończeniem zaczętych projektów.

Pozdr

M

• Like 1

No szafa daje radę. Na zdjęciu nie widać bo robione telefonem ale jest w całkiem dobrym stanie. Oryginalne malowania na froncie, pokusił bym się o stwierdzenie ze oryginalny lakier. Cukiereczkow tam u ojca w garażu nie brakuje. Jeden zagracony stolik a w zasadzie to kawałek płyty na podstawie z minimum ponad stu letniej maszyny do szycia, takiej na pedały. Aga jak zobaczyła ów szafę i maszynę to mało nie dostała palpitacji serca :)

W domu jescze 2 podobne szafy i

kredens. Kiedyś jakbym miał się urządzać w PL to bym wjechał do rodziców na "ranczo" z jakimiś meblami na wymiar a to wszystko bym zabrał i odmówił. Przypuszczam ze jeszcze moje wnuki by się tym nacieszyly. Wszystko w litym drewnie a nie jakieś kuzwa okleiny.

Pozdr

M

Zapowiada sie konkretna przyneta   :)

Gumowego swimbaita z tego bedziesz odlewal?

Też. Wczoraj po powrocie z nocki, przed spaniem (dziś kolejna nocka) robiłem pierwsze odlewy piankowych wsadów do Big Trouta. Jak wrócę do domu to kolejne próby z pianą. Za 7dni muszę mieć co najmniej 2 Bigi gotowe!

W pracy zająłem się projektowaniem grafiki na mój kanał YouTubowy  :rolleyes:

Tak wyszło.

post-49629-0-74396600-1473565342_thumb.jpg

Jakby ktoś chciał mój kanał jest dostępny pod tym linkiem:  https://www.youtube.com/user/Melanzyk

W sumie nie jest to propozycja a rozkaz. Klikamy w link powyżej a później Subskrybuj  B)  :ph34r: ino migiem!

Pozdr

M

• Like 7

Wsadki do Big Trouta. Będą stosowane w obu wersjach, hard i soft. Stelaże narazie niechlujnie bo i tak lądują w koszu. Coś mi piana za szybko startuje i nie zdążyłem zamknąć formy, haha.

Uczymy się, uczymy.

post-49629-0-58428800-1473603481_thumb.jpg

Pozdr

M

• Like 1

M olej to cholerne piansko. Jak juz koniecznie chcesz odlewac to żywica z mikrokondomem :-) bedzie git.

Sebait widać że nie sledzisz wątku :) żywicy rocznie to ja z 20kg zuzywam + 20l mikrobalonu :D

Piana jest mi potrzebna do zrobienia wkładów do 30cm przynęt. Na ostatnim poście na stronie poprzedniej masz formę na wkłady do Big Trouta. Wkłady z piany są po to żeby uzyskac odpowiednią plywalnosc, trochę zaoszczędzić materiału i mieć większe możliwości w wywazeniu.

Silikon ma jakiś tam % skurczu i przy wabikach które mają 4cm szerokości może być problemem a jak zaladujesz takiego piankowca do środka to dookola będą powiedzmy 6mm ściany więc tu już ze skurczem problemu nie będzie.

Pozdr

M

• Like 2