Skocz do zawartości

Melanzyk - jerki i swimbaity

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj z samego rana udałem się na 2,5h na rzeczke w poszukiwaniu pstragów (przedwczoraj w nocy spadł pierwszy deszcz w Irlandii od prawie miesiąca). Woda dalej bardzo niska i czysta ale juz było lepiej niz przez ostatni okres. Udało mi się wyrwać dwa pstrągi, pierwszy ok 45 a drugi blisko 40cm, które złapałem na moją modyfikację przynęty, która oryginalnie nadawała się tylko w kosz (tak spartaczonej roboty nie widziałem nigdy). Złowiłem także pierwsza w życiu trotkę na igiełkę od kolegi fishbartek1. Widać było, że po deszczu ryby stały się bardziej aktywne niz w ostatnim czasie (sporo odprowadzeń) ale i tak ciężko było je zmusić do brania. Oprócz 3 ryb wyjętych miałem też 2 brania ładnych ryb około 50-53cm na wyżej wspomniane igiełki, niestety nie zacięte.

attachicon.gifP1050163.JPGattachicon.gifP1050165.JPGattachicon.gifP1050174.JPGattachicon.gifP1050180.JPG

Po powrocie z rzeki zjadłem śniadanie i udałem się na pierwsze w tym roku nurkowanie. Znaleźliśmy fajny odcinek kanału a co się działo pod wodą przeszło ludzkie pojęcie. Tak rybnego snurkowania nie miałem przez cały zeszły sezon łącząc wszystkie wcześniejsze wyprawy do kupy. Na odcinku niewiele ponad 100m widziałem tysiące płoci w rozmiarach XXL, widziałem kilka wielkich leszczy w tym jednego olbrzyma który był tak wielki i stary ze stał w bezruchu na dnie i prawie nie reagował na moją obecność. Patrząc od góry to ten leszcz był szerszy niż moja ręka w bicepsie... Oprócz tego trafiły nam się 3 szczupaki, które oceniamy na ok 95-100cm (nigdy wcześniej nie trafiłem dużych szczupaków) i kilka grubaśnych linów. Nie było wiele okoni ale gdzieś tam widziałem pojedynczego 35cm+.

Przed chwilą przeglądnąłem materiał z GoPro i powiem, że jest naprawdę kozak!! Jak znajdę chwilę to na dniach pojawi się ze 2 filmiki z tego nurkowania. Poniżej wrzucam screena zrobionego na szybko z filmiku.

attachicon.gifscreenshot.jpg

Po powrocie do domu szybki prysznic i na 12h na nockę, ojjj jaki ja byłem znów nieprzytomny.... :wacko:

Pozdrawiam Melek

Dajesz te filmy pędzikiem. Lata całe nie nurkowałem.

Witam.

Dzisiaj zaczałem odlewać ostatnią serię moich jerków 10-tek w starym designie. Planuję ich zrobić ok 30szt. Są tu jery dla Jokera i Rudiego :P

Forma była już strasznie zajechana więc musiałem ją poprawić bo za dużo czasu schodziło na poprawianiu niedoróbek.

Przy okazji odlało się kilka nowych pstragówek nad którymi obecnie pracuje. No i dalej walczę z piranią, żeby jej nadać pracę jaką mam w głowie. Ponad 1kg żywicy na nią poszedł a ja jeszcze nie jestem zadowolony.

post-49629-0-39331400-1398352893_thumb.jpg

Dzisiaj powinienem dostać paczkę z silikonem, ale jak się okazało babka od której biore chemie wysłała paczkę na stary adres więc nie wiem czy przed weekendem się to uda odkręcić :/

Jerk 10-tka w designie z łuskami i szczupaczek czekają na kąpiel w gumie.

A teraz pytanie do znawców tematu. Czy ten maluszek, którego dostałem dziś rano to trotka?

Expertem nie jestem ale jakoś za srebrne mi to było na pstrążka.

post-49629-0-99577000-1398353160_thumb.jpg

Pozdrawiam Melek

EDIT: sporo osób do mnie pisało o te jerki w okresie gdy nie mogłem działać, więc jak ktoś jest jeszcze zainteresowany to proszę na priv jaki kolor trzeba pomalować.

Edytowane przez Melanzyk

Dziś w nocy a w zasadzie nad ranem skończyłem szczupaczka. Każdą łuskę z osobna przetarłem papierem gradacji 400 i dokończyłem kilka detali.

Po powrocie do domu zabrałem się za montowanie formy. Pajkuś wlaśnie odbywa kuracje silikonowa w szczupaczym SPA. Mam nadzieje, że mu na cere pomoże :P

post-49629-0-82285800-1398597378_thumb.jpgpost-49629-0-92154200-1398597396_thumb.jpgpost-49629-0-00807200-1398597428_thumb.jpgpost-49629-0-28297000-1398597441_thumb.jpg

Wieczorem zalanie drugiej połowy formy i już jutro będę odlewał pierwsze testowe sztuki.

Pozdrawiam Melek

• Like 6

Dziś w nocy a w zasadzie nad ranem skończyłem szczupaczka. Każdą łuskę z osobna przetarłem papierem gradacji 400 i dokończyłem kilka detali.

Po powrocie do domu zabrałem się za montowanie formy. Pajkuś wlaśnie odbywa kuracje silikonowa w szczupaczym SPA. Mam nadzieje, że mu na cere pomoże :P

attachicon.gifP1050189.jpgattachicon.gifP1050190.jpgattachicon.gifP1050192.jpgattachicon.gifP1050197.jpg

Wieczorem zalanie drugiej połowy formy i już jutro będę odlewał pierwsze testowe sztuki.

Pozdrawiam Melek

Melanzyk poznaje.To ten "Pajk" co gonił Bolka i Lolka. 

• Like 3

klocki rządzą przy robieniu form, sam używam zamiennie z kartonikami po napojach :) Ile czasu dłubiesz jeden korpus?

No klocki wymiatają :) wyobraź sobie minę szwagraj jak mu żona zadzwoniła i powiedziała, że musi mi wysłac klocki lego z piwnicy :P

Piotrku z korpusami to różnie, rzeźbienie detali to pikuś, najwiekszy problem mi sprawia uformowanie kształtu. Robie w buku a to twarda cholera i jak mam zaokrąglić rogi w przynęcie to kończy się bąblami na dłoniach.... Pierwszego okonia dłubałem wieki, teraz jak juz mam wprawę i wiem co z czym się zrobił bym to z 5 razy szybciej jak nie lepiej.

Na początku bralem kawałek drewna i sobie po prostu dłubałem dla praktyki. Byś widział ile brzydali wyszło z pod mojej reki zanim zaczeły mi się te drewienka podobać :)

Tomy nie kojarze, za dużo wódy za małolata chlałem i pamięć nie ten teges :huh:

No klocki wymiatają :) wyobraź sobie minę szwagraj jak mu żona zadzwoniła i powiedziała, że musi mi wysłac klocki lego z piwnicy :P

Ja wygrzebałem swoje ze strychu, strasznie koślawe ale dają radę. Chyba muszę dać na Jerku ogłoszenie: "woblery za Lego", może znajdzie się ktoś kto chce swojemu dziecku zniszczyć dzieciństwo w zamian za nowiutkie pachnące Hartz Lackiem Janusze albo T800  :lol:

Cześć panie kolego ,przebrnąłem przez cały wątek i jestem pod dużym wrażeniem umiejętności,tak trzymaj .Zazdroszczę rybnej wody .

Choć szczupaków raczej nie poławiam to może pokuszę się o zrobienie podobnego okonka,

Pozdrawiam i będę tu zaglądał 

sebson

A tak swoją drogą,kroiłeś tego szczupaka do formy już po całkowitym ukształtowaniu ,bo jak dla mnie to troche ryzykowne chyba lepiej zrobić to wcześniej i potem skleić

Edytowane przez sebson

Witam. 

Dzisiejszego ranka skonczylem 12-godzinna nocke. Ok godz 11 wyslalem zone z malym na zakupy i zamiast sie polozyc spac (bo czekala mnie kolejna nocka) cos mnie ciegnelo zeby pomalowac cos na jutrzejsze ryby (koncze prace o 7:30 i lece prosto na jezioro). Malowanie bylo na szybko. Musialem zbudowac cos do suszenia przynet bo jeszcze nic nie malowalem po przeprowadzce. 

Cala ta szybka akcje zakonczylem z takim rezultatem.

post-49629-0-06512000-1398800137_thumb.jpgpost-49629-0-17579200-1398800143_thumb.jpg

Szczupaczki po 1 warstwie lakieru. Dzis moze jeszcze uda mi sie polozyc kolejna (nie pytajcie jak :P) i na jutro od bidy beda cos lowic  :ph34r:

Szczupaczek nie jest taki jaki bym chcial bo nie mialem czasu zeby zrobic mu pozadny szablon na cetki wiec zrobilem je aero z reki a przy moich koszmarnych farbach to nie latwa robota. Czekam na nowe farbki wiec wtedy juz malowanie bedzie przyjemniejsze.

Pozdrawiam Melek

• Like 6

Mówilem nie pytac haha  :ph34r:

Gdzies w podziemiach centrum handlowego w powieszczeniu firmy sprzatajacej :P

post-49629-0-43281100-1398809718_thumb.jpg

Piotrze trzeba sobie radzic :D jak sie chce to sie da :D

Jeszcze 8h i jade na ryby, jejeje !  :ph34r:

EDIT: a najlepsza jest ladowarka HAHAHA  :lol:

Edytowane przez Melanzyk

(...)nie pytajcie jak :P)(...)

Jak, (...)?

Poproś kolegów, by czegoś nie zrobili. Gwarantowane, że to zrobią :D

Edit:: - za wolno piszę, Maciek był szybszy :)

Edytowane przez woblery z Bielska

Wróciłem!!!!!!!!

Właśnie wróciłem do domu po ciężkim dniu nad wodą. Tym razem zabrałem aparat i kamerki ale przy pierwszej rybie okazuje się, że w aparacie nie ma karty pamięci. Wewnętrzna pamięć aparatu pozwala na zrobienie 3 zdjęć. Po zjechaniu z 12mpx na 3mpx mamy do zrobienia całe 7 zdjęć, więc musimy je jakoś dobrze rozdysponować....

Powiem tak, lepszej premiery pajka nie mogłem sobie wymarzyć!!

Pierwsze testy z rana jeszcze w przystni i mówię, że jak dla mnie to pracuje bomba i jestem mega zadowolony ale zobaczymy co ryby powiedzą! Test w trollingu wypada równie dobrze, podwójna radość!! 

Dopływamy w rejon, który mamy w planie obławiać i zaczynamy od trollignu. Po max 2min Michał ma branie na pierwszy raz testowaego swojego homemade'a. Chwile po nim wyciągam dwie ryby na jerka, który poleci do Rudiego (taki chrzest bojowy).

Killer Rudiego w akcji.

post-49629-0-25274800-1398892397_thumb.jpg

Po tej rybie postanowiłem przetestować szczupaczka w trollu. I to był strzał w dziesiątkę. W ciągu pierwszych 5-10min trollowania siada piękna, gruba 90-tka (pierwsze 2 zdjęcia poniżej). Ryba w podbieraku zrobiła korkociąg i prawie wykręciła wkręta z korpusu!!

Na 3 wędki w trollingu (2 moje i 1 Michała) tylko szczupaczek łowił.

post-49629-0-64251500-1398893213_thumb.jpgpost-49629-0-39978700-1398893239_thumb.jpgpost-49629-0-80268800-1398893258_thumb.jpgpost-49629-0-81415300-1398893274_thumb.jpg

Na zdjęciach 3 różne ryby (niestety mieliśmy ograniczenie 7 klatek kuźwa! :wacko: )

Pod koniec dnia przy wyniku 12-1 zaczyna się zbierać na konkretną burzę, wtedy Michał pyta czy już kończymy a ja odpowiedziałem, stary to ja nie spałem przez 2 ostatnie noce i powinienem być zmęczony, łowimy dalej. Dałem mu wędkę z pajkusiem i powiedziałem, że teraz masz złapać wisienkę na tort i przypieczętować ten dzień jak należy. Zaczyna lać i po paru sek Michał krzyczy ryba!! Zdjęcia powiedzą resztę a ja idę spaaaać kuźwa :D

post-49629-0-56348900-1398894091_thumb.jpgpost-49629-0-51332500-1398894107_thumb.jpg

Podsumowując wynik z dzisiaj to (ja) 12-2 (Michał) z czego 11 ryb na szczupaczka!!!!! Jazda!!

Mam tonę materiału na GoPro :ph34r:

• Like 8