Skocz do zawartości

Skuwki / ferrules

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie.

Mam kilka starych szklaków, min Germin i Five.

Chcę spróbować swoich sił, właśnie na tych kijach. Czego potrzebuję? Skuwek. Te stare są tak zrąbane, że już nic z nich nie wyduszę. Mogę je tylko wywalić.

Czy macie Panowie wiedzę, gdzie można takowe kupić, czy będę zmuszony do dania zlecenia tokarzowi, no bo nic innego mi do głowy nie przychodzi.

Będę wdzięczny za wskazówki.

Pozdrawiam

Alek

http://jerkbait.pl/topic/15772-laczenie-czesci-blanku-z-pelnego-wlokna/?hl=skuwka#entry1138900

Sebson, jeśli to nie kłopot to daj dobrą fotkę proszę.

Alek, z czystym sumieniem mogę polecić mojego kolegę, popularnego "Dippera", czyli Irka Buczko. To prawdziwy wirtuoz tokarki i nie tylko.

Pozwolę sobie wrzucić jedną z jego prac:

Uploaded with ImageShack.us
img2037c.jpg

• 2 tygodnie później...

Sebson, jeśli to nie kłopot to daj dobrą fotkę proszę.

Alek, z czystym sumieniem mogę polecić mojego kolegę, popularnego "Dippera", czyli Irka Buczko. To prawdziwy wirtuoz tokarki i nie tylko.

Pozwolę sobie wrzucić jedną z jego prac:

Uploaded with ImageShack.us

img2037c.jpg

Przepraszam że dopiero dzisiaj,zdjęcia na szybko.Skuwki zrobione z dwóch materiałów nierdzewka i chyba mosiądz podobno dlatego żeby się nie klinowało.

pozdrawiam

sebson

post-50732-0-98227900-1364845869_thumb.jpg

• 9 miesięcy temu...
  • 2 lata później...

Witam,

z góry przepraszam jeżeli piszę nie tu gdzie trzeba. Potrzebuje pomocy, pomysłu, rozwiązań dotyczących skuwek. Może ma ktoś doświadczenie w robieniu skuwek, może  ma informacje kto takowe robi lub wie gdzie kupić. Jestem w trakcie tworzenia klejonki (jednej od podstaw i 2 przerabiam ze starych) i pojawił się problem ze skuwkami, od starych zostały zniszczone podczas rozbiórki a nowe wiadomo :). Może ktoś poleci jakiś materiał z którego skuwki zdadzą egzamin (nie mówię  tutaj o najlepszym materiale tylko takim dostępnym dla zwykłych zjadaczy chleba) mam zaplecze maszynowe w pracy może uda mi się samemu coś podziałać. Z góry dziękuje za pomysły , rady lub ciekawe rozwiązania :)

Pozdrawiam

na angielskich stronach nie szukałem przyznaje... a możne wypowie się ktoś na temat skuwek mosiężnych. Warto spróbować zrobić samemu czy szkoda zachodu. Jeżeli chodzi o samą klejonkę mam je już praktycznie gotowe do klejenia zostało kilka szlifów 2-3 wieczorki staram się zrobić własnym sposobem bez zamawiania narzędzi które, są warte krocie (formę robiłem sam, zamówiłem tylko mały strug). Nie chcę zamawiać wielu gotowców bo nie o to mi chodzi (uchwyt do kołowrotka tez robię sam). Staram się uzyskać dobry efekt z małym nakładem kosztów (wiadomo ze wszystkiego nie ominę jak kleje i lakiery). Stąd moje pytanie o robienie samodzielnie skuwek. Z jakich materiałów ogólnodostępnych można je wytworzyć może ma ktoś jakieś doświadczenia spostrzeżenia na swoim koncie odnośnie tego :)

Niestety ze skuwkami nie miałem raczej jakiejś większej przygody :)

Rasowe skuwki wykonywane są od bardzo dawna z mosiądzu wysokoniklowego z zawartością niklu w okolicach 20 %.  Nie wiedzieć dlaczego w Europie praktycznie niedostępnego  w postaci prętów. Ścianka skuwki (części żeńskiej) z takiego materiału ma grubość ok 0.5 mm.

Z łatwo dostępnych materiałów to chyba tylko mosiądz i brąz,  ew. stal nierdzewna  wchodzą w grę. Mosiądz i brąz bardzo ładnie dają się wiercić na tokarce. Na ściankach nie zostają rysy po narzędziu więc jakichś dużych trudności z wytoczeniem nie powinno być.

Jeśli chodzi o stal nierdzewną, to pewnie za jakimś gatunkiem automatowym trzeba by się rozejrzeć, żeby dała się normalnie obrabiać.

Osobiście wybrałbym któryś łatwo dostępny  łożyskowy brąz, chociaż ze względu na wytrzymałość pewnie lepszy byłby  brąz aluminiowy.

Edytowane przez Pluszszcz
  • Like 1

• 1 rok później...
  • 1 rok później...