platynowłosy Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Witam Panowie. Mam kilka starych szklaków, min Germin i Five.Chcę spróbować swoich sił, właśnie na tych kijach. Czego potrzebuję? Skuwek. Te stare są tak zrąbane, że już nic z nich nie wyduszę. Mogę je tylko wywalić.Czy macie Panowie wiedzę, gdzie można takowe kupić, czy będę zmuszony do dania zlecenia tokarzowi, no bo nic innego mi do głowy nie przychodzi.Będę wdzięczny za wskazówki. PozdrawiamAlek http://jerkbait.pl/topic/15772-laczenie-czesci-blanku-z-pelnego-wlokna/?hl=skuwka#entry1138900 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Proszę bardzohttp://www.mudhole.com/Rod-Building/Ferrules Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Proszę bardzohttp://www.mudhole.com/Rod-Building/FerrulesOk, dzięki.A w kraju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebson Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 tylko tokarz pogadaj z Matusiakiem dorabiałem cosik takiego u niegojak będziesz chciał to zrobię fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Sebson, jeśli to nie kłopot to daj dobrą fotkę proszę. Alek, z czystym sumieniem mogę polecić mojego kolegę, popularnego "Dippera", czyli Irka Buczko. To prawdziwy wirtuoz tokarki i nie tylko.Pozwolę sobie wrzucić jedną z jego prac: Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 No powiem Ci, jest na co popatrzeć.Bardzo dziękuję za kontakt, zachowam go w notesie.PozdrawiamAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebson Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Sebson, jeśli to nie kłopot to daj dobrą fotkę proszę. Alek, z czystym sumieniem mogę polecić mojego kolegę, popularnego "Dippera", czyli Irka Buczko. To prawdziwy wirtuoz tokarki i nie tylko.Pozwolę sobie wrzucić jedną z jego prac: Uploaded with ImageShack.us Przepraszam że dopiero dzisiaj,zdjęcia na szybko.Skuwki zrobione z dwóch materiałów nierdzewka i chyba mosiądz podobno dlatego żeby się nie klinowało.pozdrawiamsebson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebson Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Ja też wygrzebałem starą germinę i zrobiłem sobie sumówkę.Miałem ten sam kłopot stare słabe skuwki,nowych nie da się złamać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Witam mój Kolega odrestaurowuje starego kija z pełnego włókna i szuka metalowych okuwek łączących części blanku, czy jest cos takiego jeszcze dostępne ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Jest. Podaj średnicę blanku w miejscu skuwek może coś dopasujemy od ręki. Pozdrawiam,Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Dzięki wielkie, jak tylko kolega oszlifuje blank to pomierzymy i napiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Jak łowiłem pełnymi szklakami, nazywaliśmy elementy łącznikowe skuwkami, teraz są okuwki.Jak jest prawidłowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Jak łowiłem pełnymi szklakami, nazywaliśmy elementy łącznikowe skuwkami, teraz są okuwki.Jak jest prawidłowo? Ferrule 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebson Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 ferule to chyba są w kijach bilardowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlus75 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 W moich stronach i tamtych czasach to były skuwki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Jak zwał tak zwał widać że wszyscy i tak wiedzą o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Jeżeli jesteśmy już w "tamtych" czasach to w wojsku były "opinacze" albo "spinacze" w zależności od regionu. To może były i "okuwki"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiuspl1 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Witam,z góry przepraszam jeżeli piszę nie tu gdzie trzeba. Potrzebuje pomocy, pomysłu, rozwiązań dotyczących skuwek. Może ma ktoś doświadczenie w robieniu skuwek, może ma informacje kto takowe robi lub wie gdzie kupić. Jestem w trakcie tworzenia klejonki (jednej od podstaw i 2 przerabiam ze starych) i pojawił się problem ze skuwkami, od starych zostały zniszczone podczas rozbiórki a nowe wiadomo . Może ktoś poleci jakiś materiał z którego skuwki zdadzą egzamin (nie mówię tutaj o najlepszym materiale tylko takim dostępnym dla zwykłych zjadaczy chleba) mam zaplecze maszynowe w pracy może uda mi się samemu coś podziałać. Z góry dziękuje za pomysły , rady lub ciekawe rozwiązania Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Skuwki sa do kupienia w tym angolskim sklepie http://www.guidesnblanks.com/product/6996/category/217 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Tu jeszcze masz pare tematow o tym: http://jerkbait.pl/topic/34765-okuwki-do-pełnego-blanku/http://jerkbait.pl/topic/23049-skuwki-do-szklaków/ A tu znajdziesz najwiecej info co do klejonek, skuwek itd http://jerkbait.pl/topic/7494-moja-pierwsza-klejonka/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiuspl1 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 na angielskich stronach nie szukałem przyznaje... a możne wypowie się ktoś na temat skuwek mosiężnych. Warto spróbować zrobić samemu czy szkoda zachodu. Jeżeli chodzi o samą klejonkę mam je już praktycznie gotowe do klejenia zostało kilka szlifów 2-3 wieczorki staram się zrobić własnym sposobem bez zamawiania narzędzi które, są warte krocie (formę robiłem sam, zamówiłem tylko mały strug). Nie chcę zamawiać wielu gotowców bo nie o to mi chodzi (uchwyt do kołowrotka tez robię sam). Staram się uzyskać dobry efekt z małym nakładem kosztów (wiadomo ze wszystkiego nie ominę jak kleje i lakiery). Stąd moje pytanie o robienie samodzielnie skuwek. Z jakich materiałów ogólnodostępnych można je wytworzyć może ma ktoś jakieś doświadczenia spostrzeżenia na swoim koncie odnośnie tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Napisz do kolegi "Pluszszcz " ma wiedzę na ten temat i doświadczenie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 (edytowane) Niestety ze skuwkami nie miałem raczej jakiejś większej przygody Rasowe skuwki wykonywane są od bardzo dawna z mosiądzu wysokoniklowego z zawartością niklu w okolicach 20 %. Nie wiedzieć dlaczego w Europie praktycznie niedostępnego w postaci prętów. Ścianka skuwki (części żeńskiej) z takiego materiału ma grubość ok 0.5 mm.Z łatwo dostępnych materiałów to chyba tylko mosiądz i brąz, ew. stal nierdzewna wchodzą w grę. Mosiądz i brąz bardzo ładnie dają się wiercić na tokarce. Na ściankach nie zostają rysy po narzędziu więc jakichś dużych trudności z wytoczeniem nie powinno być.Jeśli chodzi o stal nierdzewną, to pewnie za jakimś gatunkiem automatowym trzeba by się rozejrzeć, żeby dała się normalnie obrabiać.Osobiście wybrałbym któryś łatwo dostępny łożyskowy brąz, chociaż ze względu na wytrzymałość pewnie lepszy byłby brąz aluminiowy. Edytowane 15 Czerwca 2016 przez Pluszszcz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Tematy polaczone. Wszelkie nowe pytania dotyczace skuwek i ferrules prosimy zadawac w tym watku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZlapSeRybe Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Czy ktoś w Polsce wykonuje lub sprzedaje skuwki czy zostaje mi tylko opcja zagraniczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi