Skocz do zawartości

Nawijarka

Kacper.K

Rekomendowane odpowiedzi

Po latach kręcenia na zwykłych nawijarkach przyszła pora na coś lepszego, o ile w dużych muchach nie ma żadnego problemu to w małych jest kiepsko. Niestety nawet te nawijarki z ceramicznymi koralikami na końcach lubią przetrzeć nić, szczególnie bardzo cienką (np. Danville spider web). Co wybrać? Nie uśmiecha mi się wydawać 200zł na nawijarkę C&F, ale w ostateczności pewnie i taki krok poczynię. Jaka jest tańsza alternatywa ? Wybór na rynku jest olbrzymi, ale co wybrać? 

Małe rozpoznanie terenu wyłoniło następujących kandydatów:

http://www.taimen.com/pl/pl/product/stonfo-regular-bobbin_9922/102351

http://www.taimen.com/pl/pl/product/stonfo-elite-compact-disc-drag-bobbin_9941/102342

http://www.taimen.com/pl/pl/product/renzetti-midge-ruby-tip-bobbin_9954/102331

http://www.taimen.com/pl/pl/product/dr-slick-ceramic-bobbin_99931363/103674

http://www.taimen.com/pl/pl/product/rite-mag-bobbin_5072/92391

http://bogdangawlik.pl/product-pol-3763-Tiemco-Ceramic-Bobbin-Straight.html

Czy odżałować te dwie stówki i kupić C&F? 

http://bogdangawlik.pl/product-pol-10132-C-F-Design-Standard-Bobbin-Holder-Long.html

• Like 1

Wskaze Tiemco, z cala ceramiczna rurka.

Kupowalem po okolo 70 pln (jesli dobrze pamietam).

Jestem z nich zadowolony.

Oczywiscie takich niteczek jak Ty nie uzywam.

Ale w porownaniu z tymi zwyklymi to Tiemco zdecydowanie zmiana na PLUS.

Edytowane przez Guzu
  • Like 1

Mam prawie wszystkie z wymienionych w pierwszym poście, zwykła stonfo rwie cienkie nici, stonfo elite lepiej ale zacina się system dociskania nici, renzetti bardzo dobra rurka ale strasznie lekka, rite mag - dobra rurka, odpowiedni ciężar ale jakoś nie leży mi w ręce. Jeśli miałbym polecić jedną jedyną to renzetti.

• Like 2

Co do C&F są świetne pod warunkiem, że nie spadną na twarde podłoże, wykończyłem w ten sposób trzy sztuki, ułamana ceramiczna prowadnica... Na fotce zestawienie w hierarchii tego co lubię, cenię w pracy. Numer jeden wymaga dokładnego poznania, podłapania knifów, potem leci z górki, wielozadaniowa.

post-46662-0-58616200-1466091314_thumb.jpg

duża fota - http://i1378.photobucket.com/albums/ah112/agencjafolder/Nawijarka-1_zpspyeml504.jpg~original

• Like 6

Do tych najcieńszych nici spokojnie wystarczą zwykłe bobinki z ceramicznymi koralikami na obu końcach rurki prowadzącej. W Tiemco rzeczywiście rant tulejki jest moim zdaniem za ostry i potrafi ściąć cienką nić. Tylko nie bobinka firmowana nazwą Gawlika bo to porażka jeśli chodzi o jakość. Taimien miała fajne takie zwykłe bobinki, przy niciach 6/0 koraliki potrafily wypadac, ale cienka nić to pracujemy z mniejszą siłą naciągu i jest ok, nic się nie psuje.

• Like 1

Dziękuję za odpowiedzi, póki co wezmę Tiemco, zobaczymy jak sobie poradzi. Mam kilka narzędzi tej firmy i zawsze byłem zadowolony z ich jakości, mam nadzieję że się tym razem nie zawiodę. 

Dodatkowo wezmę też Stonfo z regulowanym naciskiem do większych much. 

Fajna ta fotka porównawcza, można sobie porównać wielkość i masywność bobinek, dziękuję :)

• Like 1

Ego sprzedaje produkt podobny do tych nawijarek CF i jest o połowę tańszy.

Sam mam CF, nawijarka bardzo dobra, ale.... ceramiczna rurka mi się odkleja i drucik w nawlekaczu się odczepił/odpadł przez co tez wymagał naprawy. Za te pieniądze liczyłem na lepszą jakość, zwłaszcza, że to nie pierwszy ich produkt, który szwankował mi jakościowo.

Sam mam CF, nawijarka bardzo dobra, ale.... ceramiczna rurka mi się odkleja i drucik w nawlekaczu się odczepił/odpadł przez co tez wymagał naprawy. Za te pieniądze liczyłem na lepszą jakość, zwłaszcza, że to nie pierwszy ich produkt, który szwankował mi jakościowo.

A które to produkty C&F szwankują jakościowo. Mam prawie wszystkie narzędzia + zacne imadło i nie miałem jeszcze nic lepszego w ręce. Większość to stal chirurgiczna i trudno tam o uszczerbek, wady. Wykonanie pod względem precyzji obróbki, design jak i samego zastosowania na najwyższym poziomie. Nawijarki nie przewidują konfrontacji z twardym podłożem, te co zepsułem to na własne życzenie... Nawlekacz rzecz eksploatacyjna, po pewnym czasie musi się ułamać. Jedynie co można kontestować to cena, tutaj jednak płacimy za jakość i znak firmowy. Firma ma odlotowe projekty, super precyzyjne wykonanie. Wielu próbuje ją naśladować z miernym skutkiem. O pudłach C&F i zalewie ich podróbek nie wspomnę...

• Like 2

Mam Tiemco od 2006 - bez problemów. Kupiłem drugą na "zapas" za 25 PLN bo jakiś gość chciał odsprzedać. Używam obu ale na 100% 1 jest OK. Nie urwała mi nigdy żadnej nitki, w tym spiderwire.

Tiemco spoko daje radę!!!!

p.s. k...!!! jestem w Borach Tucholskich na 2 tygodnie, leje jak sk...., okonie biorą pięknie i piękne ale tylko na żywca a ja tego nie cierpię .... brr.....). Na spina drobiazgi....

p.p.s. mam taką tylko straight (prosta)

http://bogdangawlik.pl/product-pol-3760-Tiemco-Ceramic-Bobbin-Bent.html

p.p.p.s. w Borach jestem pod namiotem, z żoną, mój BORZE - czy uda mi się ją jeszcze kiedykolwiek  przekonać do campingu u nas?

Rozumiem frustrację, ale prosiłbym o powstrzymanie się od wulgaryzmów :)

• Like 1

Jedyna wada jaką dostrzegłem w produktach C&F to cena..... Mam nawijarkę i szczypce, a także parę innych rzeczy spoza tematu tego wątku. Nawijarka przeżyła kilka upadków bez uszczerbku. Skoro w okresie moich bardzo trudnych "krętaczych" początków nie rozpieprzyłem bobinki gwałtownym rzutem o ścianę, po zerwaniu nici, to znaczy, że zdarzało się to sporadycznie.

• Like 2

A które to produkty C&F szwankują jakościowo. Mam prawie wszystkie narzędzia + zacne imadło i nie miałem jeszcze nic lepszego w ręce. Większość to stal chirurgiczna i trudno tam o uszczerbek, wady. Wykonanie pod względem precyzji obróbki, design jak i samego zastosowania na najwyższym poziomie. Nawijarki nie przewidują konfrontacji z twardym podłożem, te co zepsułem to na własne życzenie... Nawlekacz rzecz eksploatacyjna, po pewnym czasie musi się ułamać. Jedynie co można kontestować to cena, tutaj jednak płacimy za jakość i znak firmowy. Firma ma odlotowe projekty, super precyzyjne wykonanie. Wielu próbuje ją naśladować z miernym skutkiem. O pudłach C&F i zalewie ich podróbek nie wspomnę...

A chociażby obcinaczka, ogólnie plastikowy badziew za 70 zeta, tak genialnie zaprojektowana, że przeciwna część do ostrza jest plastikowa i tak po kilkudziesięciu obcięciach w plastiku wyżłobiła się na tyle duża bruzda, że w konsekwencji się odłamała.

Temat dotyczył narzędzi do kręcenia much a nie gadżetów reklamowych. Te ostatnie plastikowe bibeloty na ogół żywot mają krótki. Przy reklamówkach tak bywa... Na kilkanaście stalowych narzędzi ani jedno nie uległo destrukcji, ergonomia zachwyca. O imadle nawet nie wspomnę... Miałem gadżet otwieracz do piwa jednej z wiodących firm motoryzacyjnych. Na skutek nadmiernego użytkowania padł w boju, samochody dalej robią świetne.

Edytowane przez Andrzej Stanek
  • Like 3

Jakość jakością, ale jakoś trudno się oprzeć wrażeniu, że za narzędzia C&F przepłaca się jakoś tak przynajmniej  o jedną trzecią ;)

Od lat używam nawijarki za kilka złotych ze szklanym koralikiem na końcu i nie widzę potrzeby szukania czegoś innego.

Jedynie otwór w koraliku  przy pomocy miniszlifierki i wykałaczki z naniesioną pastą wypolerowałem na połysk.

• Like 1

Ja też pisałem o narzędziu CF, konkretnie o nawijarce. Kolega Andrzej spytał, które produkty CF szwankują. A ponieważ wcześniej napisałem, że nawijarka CF za ponad 200 zł jakościowo potrafi zawieść użytkownika, to na potwierdzenie dodałem, że to nie jedyny produkt, który zawodził.

Rozumiem frustrację, ale prosiłbym o powstrzymanie się od wulgaryzmów :)

OK, OK poniosło mnie.

Słonko wyszło i z pływadełka nakosiłem okoni - nawet więcej niż "żywcowe kormorany w gumofilcach" :-)

Życie jest piękne.....

Żeby nie było off-top to bobinki Tiemco mają białe albo szare/stalowe rutki. Kolor nie ma znaczenia, oba działają.

Edytowane przez domeldoom
  • Like 1

A chociażby obcinaczka, ogólnie plastikowy badziew za 70 zeta, tak genialnie zaprojektowana, że przeciwna część do ostrza jest plastikowa i tak po kilkudziesięciu obcięciach w plastiku wyżłobiła się na tyle duża bruzda, że w konsekwencji się odłamała.

Faktycznie obcinaczka choć ładna i lekka ma taką wadę, ale mogę tak w tajemnicy pocieszyć posiadaczy, firma C&F wymienia je w ramach reklamacji bez żadnych dyskusji  ;)

• Like 1

• 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...

Witam

Panowie powiedzcie mi :) bo ja oczywiście się pospieszyłem i zamiast najpierw poczytać np jb to będąc w sklepie po prostu kupiłem najtańsze bobinki jakie mieli. I teraz moje pytanie :P czy jest jakaś możliwość wyszlifowania tych nawijarek czy poprostu sie nie wk....ć i wyrzucić ? :P 

Ps. I znowu powiedzenie się sprawdziło "co tanie to drogie" :)