Kacper.K Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Po latach kręcenia na zwykłych nawijarkach przyszła pora na coś lepszego, o ile w dużych muchach nie ma żadnego problemu to w małych jest kiepsko. Niestety nawet te nawijarki z ceramicznymi koralikami na końcach lubią przetrzeć nić, szczególnie bardzo cienką (np. Danville spider web). Co wybrać? Nie uśmiecha mi się wydawać 200zł na nawijarkę C&F, ale w ostateczności pewnie i taki krok poczynię. Jaka jest tańsza alternatywa ? Wybór na rynku jest olbrzymi, ale co wybrać? Małe rozpoznanie terenu wyłoniło następujących kandydatów:http://www.taimen.com/pl/pl/product/stonfo-regular-bobbin_9922/102351http://www.taimen.com/pl/pl/product/stonfo-elite-compact-disc-drag-bobbin_9941/102342http://www.taimen.com/pl/pl/product/renzetti-midge-ruby-tip-bobbin_9954/102331http://www.taimen.com/pl/pl/product/dr-slick-ceramic-bobbin_99931363/103674http://www.taimen.com/pl/pl/product/rite-mag-bobbin_5072/92391http://bogdangawlik.pl/product-pol-3763-Tiemco-Ceramic-Bobbin-Straight.html Czy odżałować te dwie stówki i kupić C&F? http://bogdangawlik.pl/product-pol-10132-C-F-Design-Standard-Bobbin-Holder-Long.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 (edytowane) Wskaze Tiemco, z cala ceramiczna rurka.Kupowalem po okolo 70 pln (jesli dobrze pamietam).Jestem z nich zadowolony. Oczywiscie takich niteczek jak Ty nie uzywam.Ale w porownaniu z tymi zwyklymi to Tiemco zdecydowanie zmiana na PLUS. Edytowane 16 Czerwca 2016 przez Guzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Jak masz wywlać dwie stówy to może lepiej niż C&F cuś takiego... robiłem tym i jest niezłe http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/marc-petitjean-nawijarka-mp-tt-bobbin-g6-a145-p1374-k11755.html A prywatnie powiem podobnie jak Guzu - Tiemco jest całkiem dobre 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Kozdraś Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Ja też używam Tiemco - takiej http://www.lakelandflytying.com/2803/products/tiemco-master-bobbin.aspxI takiej jak jest u Gawlika tylko z czarną ceramiką. I w tych pieniądzach to najlepszy wybór. Szkoda zawracać sobie głowę innymi wynalazkami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 http://www.taimen.com/pl/pl/product/stonfo-regular-bobbin_9922/102351imho więcej nie trzeba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jezier Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Mam prawie wszystkie z wymienionych w pierwszym poście, zwykła stonfo rwie cienkie nici, stonfo elite lepiej ale zacina się system dociskania nici, renzetti bardzo dobra rurka ale strasznie lekka, rite mag - dobra rurka, odpowiedni ciężar ale jakoś nie leży mi w ręce. Jeśli miałbym polecić jedną jedyną to renzetti. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Co do C&F są świetne pod warunkiem, że nie spadną na twarde podłoże, wykończyłem w ten sposób trzy sztuki, ułamana ceramiczna prowadnica... Na fotce zestawienie w hierarchii tego co lubię, cenię w pracy. Numer jeden wymaga dokładnego poznania, podłapania knifów, potem leci z górki, wielozadaniowa. duża fota - http://i1378.photobucket.com/albums/ah112/agencjafolder/Nawijarka-1_zpspyeml504.jpg~original 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Licus Opublikowano 17 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 Do tych najcieńszych nici spokojnie wystarczą zwykłe bobinki z ceramicznymi koralikami na obu końcach rurki prowadzącej. W Tiemco rzeczywiście rant tulejki jest moim zdaniem za ostry i potrafi ściąć cienką nić. Tylko nie bobinka firmowana nazwą Gawlika bo to porażka jeśli chodzi o jakość. Taimien miała fajne takie zwykłe bobinki, przy niciach 6/0 koraliki potrafily wypadac, ale cienka nić to pracujemy z mniejszą siłą naciągu i jest ok, nic się nie psuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 17 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 Dziękuję za odpowiedzi, póki co wezmę Tiemco, zobaczymy jak sobie poradzi. Mam kilka narzędzi tej firmy i zawsze byłem zadowolony z ich jakości, mam nadzieję że się tym razem nie zawiodę. Dodatkowo wezmę też Stonfo z regulowanym naciskiem do większych much. Fajna ta fotka porównawcza, można sobie porównać wielkość i masywność bobinek, dziękuję . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaker Opublikowano 17 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 Ego sprzedaje produkt podobny do tych nawijarek CF i jest o połowę tańszy. Sam mam CF, nawijarka bardzo dobra, ale.... ceramiczna rurka mi się odkleja i drucik w nawlekaczu się odczepił/odpadł przez co tez wymagał naprawy. Za te pieniądze liczyłem na lepszą jakość, zwłaszcza, że to nie pierwszy ich produkt, który szwankował mi jakościowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 17 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 Sam mam CF, nawijarka bardzo dobra, ale.... ceramiczna rurka mi się odkleja i drucik w nawlekaczu się odczepił/odpadł przez co tez wymagał naprawy. Za te pieniądze liczyłem na lepszą jakość, zwłaszcza, że to nie pierwszy ich produkt, który szwankował mi jakościowo. A które to produkty C&F szwankują jakościowo. Mam prawie wszystkie narzędzia + zacne imadło i nie miałem jeszcze nic lepszego w ręce. Większość to stal chirurgiczna i trudno tam o uszczerbek, wady. Wykonanie pod względem precyzji obróbki, design jak i samego zastosowania na najwyższym poziomie. Nawijarki nie przewidują konfrontacji z twardym podłożem, te co zepsułem to na własne życzenie... Nawlekacz rzecz eksploatacyjna, po pewnym czasie musi się ułamać. Jedynie co można kontestować to cena, tutaj jednak płacimy za jakość i znak firmowy. Firma ma odlotowe projekty, super precyzyjne wykonanie. Wielu próbuje ją naśladować z miernym skutkiem. O pudłach C&F i zalewie ich podróbek nie wspomnę... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 17 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 Mam Tiemco od 2006 - bez problemów. Kupiłem drugą na "zapas" za 25 PLN bo jakiś gość chciał odsprzedać. Używam obu ale na 100% 1 jest OK. Nie urwała mi nigdy żadnej nitki, w tym spiderwire.Tiemco spoko daje radę!!!! p.s. k...!!! jestem w Borach Tucholskich na 2 tygodnie, leje jak sk...., okonie biorą pięknie i piękne ale tylko na żywca a ja tego nie cierpię .... brr.....). Na spina drobiazgi.... p.p.s. mam taką tylko straight (prosta)http://bogdangawlik.pl/product-pol-3760-Tiemco-Ceramic-Bobbin-Bent.html p.p.p.s. w Borach jestem pod namiotem, z żoną, mój BORZE - czy uda mi się ją jeszcze kiedykolwiek przekonać do campingu u nas? Rozumiem frustrację, ale prosiłbym o powstrzymanie się od wulgaryzmów . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 17 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 Jedyna wada jaką dostrzegłem w produktach C&F to cena..... Mam nawijarkę i szczypce, a także parę innych rzeczy spoza tematu tego wątku. Nawijarka przeżyła kilka upadków bez uszczerbku. Skoro w okresie moich bardzo trudnych "krętaczych" początków nie rozpieprzyłem bobinki gwałtownym rzutem o ścianę, po zerwaniu nici, to znaczy, że zdarzało się to sporadycznie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 17 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 Jeden z bardziej znanych "jutubowych" krętaczy, Davie McPhail używa Tiemco; 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elton Opublikowano 17 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 Gdzieś na przełomie roku były bodajże w Taimen nawijarki, wyglądające identycznie jak w.w. Tiemco (blado różowa rurka ceramiczna) po 17pln. Szybko zniknęły, widać rozeszły się na pniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaker Opublikowano 18 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 A które to produkty C&F szwankują jakościowo. Mam prawie wszystkie narzędzia + zacne imadło i nie miałem jeszcze nic lepszego w ręce. Większość to stal chirurgiczna i trudno tam o uszczerbek, wady. Wykonanie pod względem precyzji obróbki, design jak i samego zastosowania na najwyższym poziomie. Nawijarki nie przewidują konfrontacji z twardym podłożem, te co zepsułem to na własne życzenie... Nawlekacz rzecz eksploatacyjna, po pewnym czasie musi się ułamać. Jedynie co można kontestować to cena, tutaj jednak płacimy za jakość i znak firmowy. Firma ma odlotowe projekty, super precyzyjne wykonanie. Wielu próbuje ją naśladować z miernym skutkiem. O pudłach C&F i zalewie ich podróbek nie wspomnę...A chociażby obcinaczka, ogólnie plastikowy badziew za 70 zeta, tak genialnie zaprojektowana, że przeciwna część do ostrza jest plastikowa i tak po kilkudziesięciu obcięciach w plastiku wyżłobiła się na tyle duża bruzda, że w konsekwencji się odłamała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Ale my rozmawiamy o narzędziach z warsztatu do wykonywania much a nie o gadżetach reklamowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 (edytowane) Temat dotyczył narzędzi do kręcenia much a nie gadżetów reklamowych. Te ostatnie plastikowe bibeloty na ogół żywot mają krótki. Przy reklamówkach tak bywa... Na kilkanaście stalowych narzędzi ani jedno nie uległo destrukcji, ergonomia zachwyca. O imadle nawet nie wspomnę... Miałem gadżet otwieracz do piwa jednej z wiodących firm motoryzacyjnych. Na skutek nadmiernego użytkowania padł w boju, samochody dalej robią świetne. Edytowane 19 Czerwca 2016 przez Andrzej Stanek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Jakość jakością, ale jakoś trudno się oprzeć wrażeniu, że za narzędzia C&F przepłaca się jakoś tak przynajmniej o jedną trzecią Od lat używam nawijarki za kilka złotych ze szklanym koralikiem na końcu i nie widzę potrzeby szukania czegoś innego.Jedynie otwór w koraliku przy pomocy miniszlifierki i wykałaczki z naniesioną pastą wypolerowałem na połysk. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaker Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Ja też pisałem o narzędziu CF, konkretnie o nawijarce. Kolega Andrzej spytał, które produkty CF szwankują. A ponieważ wcześniej napisałem, że nawijarka CF za ponad 200 zł jakościowo potrafi zawieść użytkownika, to na potwierdzenie dodałem, że to nie jedyny produkt, który zawodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 (edytowane) Rozumiem frustrację, ale prosiłbym o powstrzymanie się od wulgaryzmów . OK, OK poniosło mnie.Słonko wyszło i z pływadełka nakosiłem okoni - nawet więcej niż "żywcowe kormorany w gumofilcach" :-)Życie jest piękne..... Żeby nie było off-top to bobinki Tiemco mają białe albo szare/stalowe rutki. Kolor nie ma znaczenia, oba działają. Edytowane 20 Czerwca 2016 przez domeldoom 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lajcik Opublikowano 25 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2016 A chociażby obcinaczka, ogólnie plastikowy badziew za 70 zeta, tak genialnie zaprojektowana, że przeciwna część do ostrza jest plastikowa i tak po kilkudziesięciu obcięciach w plastiku wyżłobiła się na tyle duża bruzda, że w konsekwencji się odłamała.Faktycznie obcinaczka choć ładna i lekka ma taką wadę, ale mogę tak w tajemnicy pocieszyć posiadaczy, firma C&F wymienia je w ramach reklamacji bez żadnych dyskusji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Nowa nawijarka Marian. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Stara nawijarka https://www.youtube.com/watch?v=Rtg3PyYrhvk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fOkUsSsS Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 WitamPanowie powiedzcie mi bo ja oczywiście się pospieszyłem i zamiast najpierw poczytać np jb to będąc w sklepie po prostu kupiłem najtańsze bobinki jakie mieli. I teraz moje pytanie czy jest jakaś możliwość wyszlifowania tych nawijarek czy poprostu sie nie wk....ć i wyrzucić ? Ps. I znowu powiedzenie się sprawdziło "co tanie to drogie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi