Skocz do zawartości

Nawijarka

Kacper.K

Rekomendowane odpowiedzi

Albo wykorzystać je do flosów i lamet a do nici kupić nowe, z tańszych sprawdzonych;

http://bogdangawlik.pl/product-pol-3503-Nawijarka-Ceramiczna-01.html

Dokładnie tak jak Janusz napisał.

Ja też pierwszą nawijarkę kupiłem po taniości :( . Jak już mi nerwy zszarpała :angry:  , to zaopatrzyłem się w taką z ceramiczną końcówką :)  . Na szczęście opanowałem nerwy i tej gorszej nie wyrzuciłem i teraz służy tam gdzie tej lepszej byłoby szkoda.

Z koralikiem patentu nie znałem,ale ja robiłem tak:Wkładałem cienki miedziany drucik w rurkę bobinki(2-3 cm),drucik zaginałem i kręciłem w koło aż końcówka się wyglancowała,pousuwała ostre krawędzie na błysk.Działa.

• Like 1

Patencik z wykałaczką pomógł z tym że na wykałaczkę założyłem jeszcze papier wodny o granulacji chyba 2000. Teraz śmiga jak talala :) Dzięki Panowie za pomoc :) pozdrawiam

Widzisz!!!!! A Ty od jeb***nia byś zaczynał. ;)

To mozna zawsze zrobic na ... końcu. :)

Z drucikiem nie jest aż tak męczące. Wkładasz drucik, linkę z przyponu szczupakowego lub cienka strunę z gitary i trzymając to w dwóch łapkach kręcisz zawieszoną na tym bobinką przed TV. Mozesz sobie mecz oglądać abyś nie zauważył że spolerowales już wszystko i zajęło ci to zbyt wiele czasu. ;)

• 1 rok później...

Odświeże[emoji4] Od dwóch tygodni używam nawijarki Stonfo Ellite Bobbin:

2db1ae5a0315c922c2d3c3c5be341f09.jpg

Która już kilka razy ucięła mi nić[emoji853] mimo, iż naciąg nie był wcale mocno ustawiony. Ta nawijarka nie ma chyba końcówki ceramicznej, tylko z jakiegoś stopu metalu. Polecane były Tiemco, więc dzisiaj taka do mnie przyszła:

74f98dc9b780942db09cc424f754ebcb.jpg

I tutaj mam pytanie do użytkowników: jak z wytrzymałością tej białej końcówki? Bardzo trzeba uważać przy odkładaniu? Przeżywa ewentualne upadki?

Pozdrawiam

Sent from my iPhone using Tapatalk

Dziękuję Kacper za odpowiedź :) Obawiałem się, że to ustrojstwo bardzo delikatne. W mojej subiektywnej oczywiście ocenie Tiemco sprawia lepsze wrażenie, niż Stonfo, a także lepiej leży w łapinie. Ważne, żeby nie cieła. Pokręcim - zobaczym :)

Co do nożyczek, pewnie ten model uszkodziłeś? :)

s-l500.jpg?dl=0

Mam 2 bobinki Tiemco (biała i czarna rurka), obie po kilka razy zaliczyły glebę (kafle, parkiet, chodnik). Biała musiała mieć więcej pecha bo uszczerbiła się końcówka.

Polecę Ci bobinke Renzetti, porcelanę ma w rurce metalowej i nie jest tak podatna na uszkodzenia, białe dzyndzle trzymające szpulke są pokryte czymś śliskim (teflon?), nić schodzi bardzo płynnie, żadnych oporów. Miałem wymienioną przez Ciebie bobinke stonfo, pozbyłem sie jej, docisk nici się sam dokręcał, odkręcał lub z niewyjaśnionych przyczyn szpulka się zatrzymywała urywajac nić.

• Like 1

Model All Purpose, wygięło się jedno z ostrzy na końcówce. Jeszcze jest do odratowania i będzie do streamerów :)

Nożyczki polecam szukać w sklepach zaopatrzenia medycznego, np. CEZAL. Okulistyka bazuje na super sprzęcie, są bardzo drogie pozycje, kosmiczne stopy i wykonanie jak i stalowe (N) przy dużej precyzji wykonania. Kupuję od lat różne modele i mieszczę się w kosztach...

http://medic-shop.pl/glowna/57-nozyczki-okulistyczne-delikatne-proste-9-cm.html

• Like 3

Jedyne flytier'skie nożyczki, których cenę mogę zaakceptować to te w linku  ;)

http://salar.pl/produkt-434-k-64

taka "ciekawostka", jeszcze niedawno można było kupić nożyczki Renomed za niewiele ponad 40 zł, teraz poniżej setki nie ma

Edytowane przez janusz.walaszewski