Skocz do zawartości

Jedna wędka, druga wedka, las...

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

To jest  zastanawiajacy blank, bo ołóweczek, uchwyt ze zdjecia ma wew 9,5mm a szczyt 2mm a po uzbrojeniu jak napisł Dabek111 armatka :)

Komfortowo do 70g, ugicie głebokie tak na 2/3 i po testach na podwórku... jerkiem bez kotwic wrazenie chorenie czujnej wędeczki...

Jak dla mnie na gumy i w trolla za krótka, ale wiem Łukasz ze takie króciaki lubisz :)

Z ręki lubię króciaki, w trollingu niekoniecznie :) Lubię mięsiste blanki, takie, które pozwalają szczupakowi dobrze "usiąść", wygląda na to, że ten akurat może być za szybki do gumy jak dla mnie, ale do jerków... czemu nie :)

Z ręki lubię króciaki, w trollingu niekoniecznie :) Lubię mięsiste blanki, takie, które pozwalają szczupakowi dobrze "usiąść", wygląda na to, że ten akurat może być za szybki do gumy jak dla mnie, ale do jerków... czemu nie :)

Mięsa to on ma w pytę. Ale szczytowy też jest.

"Mimo, że blank opisany jest „do 120 g” moim zdaniem blank XZOGA, w wersji castingowej będzie w sam raz do jerków typu slider czy fatso 7-10 cm, byle nie przekraczać 60 gramów. Oczywiście to samo dotyczy gum czy kogutów"

"(...)pięknie ładuje się przy rzutach. Jest to szczególnie ważne podczas łowienia w czasie wiatru dużymi ripperami 15 – 25 cm, ale lekko uzbrojonymi"

Robert, takie np. Kopyto 9" waży 80g. Jaki jest właściwie cw. obsługiwany przez ten kij?

• Like 1

Ok. i wszystko jasne. Nie bardzo rozumiałem tego "byle nie przekraczać 60 gramów" przy jerkowaniu w kontekście używania ripperów 25cm, które mogą (nawet z bardzo lekkim zbrojeniem) ważyć na miękko 100g...

chodzi o to ze jak ktoś szarpie woblery mocno to 60 gr to maks, rzucić mozna spokojnie i 100g.

Ale w wydaniu pod jerki wersja 8kg jest lepsza, sztywniejsza minimalnie na szczycie i to jest ten niuans który mnie osobiście bardziej odpowiada. No i krótsza co tez jest dla mnie wygodniejsze.

Edytowane przez robbox4

chodzi o to ze jak ktoś szarpie woblery mocno to 60 gr to maks, rzucić mozna spokojnie i 100g.

Ale w wydaniu pod jerki wersja 8kg jest lepsza, sztywniejsza minimalnie na szczycie i to jest ten niuans który mnie osobiście bardziej odpowiada.

Pamiętasz Krzysiu... do takich samych wniosków doszliśmy ogladąjc blanki 7kg i 8kg podczas prezentacji u Pawła Friko

7-ka z serii Taka-G "typowo szczytowa igła" ??? Nie pomyliliście przypadkiem z jakimś BB ?

Przecież 7-ka to bardziej taki uniwersalny Fast pod obciążeniem pracujący dość głęboko. Średnio-ciężko na szczupaka według mnie jak w dym.

Ja używałem 7-kę ubraną pod korbę i od 20gr do ok. 70/80gr rzucała super. Specem żadnym nie jestem i pewnie nie mam super sprecyzowanych wymagań, że do woblera to tylko fast/mod-fast, do gumy tylko x-fast, a do trolla "klucha", ale u mnie ten blank obsługiwał od jerka po trolla :P Chociaż do trolla wolę dłuższe patyki...

Co do tego czy blanki Xzoga sa o akcji szczytowej to można polemizować. W odpowiednim dziale :P Ja uważam że 7kg jest jednym z najbardziej uniwersalnych blanków, o akcji FAST, ale nie szczytowej, z pełnym parabolicznym ugięciem pod obciążeniem które bardzo fajnie charakteryzuje całość blanków xzoga.

To model że tak powiem wzorcowy.

Podzielam zdanie @pepe79.

Co do 12kg to najwyższa pora :) sumy sie obudziły podobno ;) trzeba się zbroić.

Hej,

już mogę pokazać Xzoge TakaG 75 12kg.

To propozycja dla lubiących trolling sumowy, ale jak się do niej po uzbrojeniu przymierzyłem to powiem ze i pojerkowałbym za grubym szczupakiem a właściciel wędki ma zamiar tez połowić nią w pionie na morzu pilkerami do 200g i czuje, ze wędka da rade. Moje domowe próby statyczne zakończyłem na podniesieniu 10kg, musiałem stać na tarasie a ciężar był za ziemi. W końcu załadowałem 20 litrowy kubełek polanami kominkowej dębiny  i ... nie dałem rady. Moc wędki statycznie nieskończona. Co do wagi... blank ważył 146g, po uzbrojeniu waga wędki 271g, dolnik 176g a szczytówka 95g, taki układ masy powoduje ze wędka w reku wydaje się zadziwiająco "lekka", uchwyt TCSM17 umiejscowiłem tak ze od końca gruszki do pazura jest 38cm, przelotki mocne czyli BMNAG od 20 po kolei aż do 8, potem 7 BLNAG i trzy razy 6 a na szczycie Fuji sic MNST 6...  Jedyny dylemat to taki, ze pianka , fore na dłoń powinna być w miejscu łączenia się elementów.. na dolnej części.  dolnik ma dł 75cm jeśli uzbrojona wędkę oprze się o biodro gruszką i wyciągnie ramie to dłoń własnie wypada w tym miejscu i do siłowego pompowania wydaje się to miejsce optymalne... dla wizualnej strony jednak fore o dł 14cm przesunałem nieznacznie w dół ... bo przeciez nie każdy ma tak długie ramie jak ja... 

post-47734-0-38656100-1399830400_thumb.jpg  post-47734-0-43643600-1399830411_thumb.jpg

post-47734-0-91058600-1399830421_thumb.jpg  post-47734-0-01146300-1399830449_thumb.jpg

post-47734-0-94010400-1399830464_thumb.jpg  post-47734-0-44954800-1399830475_thumb.jpg

post-47734-0-90090100-1399830486_thumb.jpg  post-47734-0-42517200-1399830500_thumb.jpg

post-47734-0-17734100-1399830512_thumb.jpg  post-47734-0-04310300-1399830521_thumb.jpg

• Like 7

Robert, a jak widzisz umiejscowienie górnego fore, tzn gdy opierasz gruszkę o biodro i na wyciagnietym ramieniu zaczyna sie siłowanie z duża ryba ? :)

Oczywiscie pytam o to gdy blank uzbrojony jest pod casta... Bo jakoś 75cm zabudowanych pianką... no absolutnie nie widze...

Edytowane przez yglo

Ja daję często na całości ale myślę że to sprawa indywidualna. zależy od preferencji łowiącego. Mnie osobiście się podoba twoje wykonanie i na pewno nie jest błędne. W oryginalnych wędziskach xzoga foregrip jest na całości powyżej uchwytu podparty metalową tuleją. Oryginalne zbrojone sa jednak pod spinning.

Nie wiem czemu jakoś zawsze miałem (niczym nieuzasadnione) obawy, że taka konstrukcja (do zadań specjalnych) na złączu na części żeńskiej powinna mieć jakiś metalowy pierścień/tuleję. No ale jak @yglo wytargał 10kg, a złącze tylko omoteczką owinął to teraz widzę, że moje obawy były niepotrzebne ;) Zapewne konieczność "porządnego" wzmocnienia złącza mocno zależy od konkretnego blanku, a tu widać, że Xzoga bez takich zabiegów spokojnie daje radę.

Tu pytanie do Roberta, czy producent daje jakieś wytyczne do blanków 2-składowych? Te max. power jest podawane dla blanków bez żadnych wzmocnień złączy? Pytam bo widać, że na seryjnych wędkach Xzogi o takim składzie chyba wszędzie jest pierścień Alu i nie wiem czy to tylko ozdoba czy konieczność :unsure:

Aha, piękny kijek @yglo, aż zaczynam żałować, że sprzedałem swoją Taka-Pi :(

Oryginalne wzmocnienia jakie robi Xzoga są raczej ozdobne. Są za krótkie i za szerokie żeby mogły coś wnosić do wytrzymałości. Sam dorabiam czasem krótkie tulejki na zakończeniu dolnika. Jakoś lepiej sę wtedy czuję :P

Producent podaje wytrzymałość bez żadnych wzmocnień więc nie ma obawy że coś strzeli.