Skocz do zawartości

Jedna wędka, druga wedka, las...

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

A dlaczego ten 20 lb w spinie a nie w cascie ? I do czego ?

Jak to w cascie ? To wedka na duza rzeke do przynet typu RH . Do lowienia z wody (pontonu).

Do takich zastosowan bardziej niz cast widze kolowrotek spiningowy nawijajacy plecionke PE 1.5. 

Posiadam 20 funtowego 7 stopowego CB i rzuca w spiningu od 5 gram. Ten 7 6  nie spodziewam sie by byl ulomkiem w tej kwestii w porownaniu z krotszym braciszkiem .

post-47734-0-06596300-1427803702_thumb.jpg

Szczegolnie 14 stka zadziwia, laczy bowiem szybkosc ostrego, wysokomodulowego blanku z cieplem i niekonczcym sie ugieciem crankbaita. Bardzo, bardzo udany model... Zapewne tez odczucie szybkosci zapewnilo wejscie tytanow na szyt TLGST, Lki tytanowe 3X 5L, 6 i 7... a tam gdzie trzeba zwykle alkonity w srebrnych rankach 25Y, 12, 8YL...

• Like 2

attachicon.gif20150331_121150-1.jpg

Szczegolnie 14 stka zadziwia, laczy bowiem szybkosc ostrego, wysokomodulowego blanku z cieplem i niekonczcym sie ugieciem crankbaita. Bardzo, bardzo udany model... Zapewne tez odczucie szybkosci zapewnilo wejscie tytanow na szyt TLGST, Lki tytanowe 3X 5L, 6 i 7... a tam gdzie trzeba zwykle alkonity w srebrnych rankach 25Y, 12, 8YL...

Bardzo ciekawa  - autorska - koncepcja doboru przelotek do tej 14tki. Nawet nie chce wiedziec skad taki pomysl ;)

Jak to w cascie ? To wedka na duza rzeke do przynet typu RH . Do lowienia z wody (pontonu).

Do takich zastosowan bardziej niz cast widze kolowrotek spiningowy nawijajacy plecionke PE 1.5. 

Posiadam 20 funtowego 7 stopowego CB i rzuca w spiningu od 5 gram. Ten 7 6  nie spodziewam sie by byl ulomkiem w tej kwestii w porownaniu z krotszym braciszkiem .

czyli prawie 'kayak rod'  - daj znać po sezonie jak się sprawdził (w sesie: czy zostaje czy pójdzie na giełdę)

czyli prawie 'kayak rod'  - daj znać po sezonie jak się sprawdził (w sesie: czy zostanie czy pójdzie na giełdę)

Tego typu konstrukcje nie trafiaja na gielde. 

Po prostu sa niezbywalne.

Dlugasy & 1 kawalek. Nie wiadomo do czego. To wedki z metka "lifetime".

Jak sie sprawdzi - oczywiscie dam znac.

O moje uczucia bedzie rywalizowal z im700 Lamiglasa o zblizonej mocy i takiej samej dlugosci (oczywiscie 1 piece rod)

• Like 1

krótki stożek do crankbaita to dobra koncepcja wydaje mi się ;) biędzie pan zadowolony ...

no i bedzie porownanie, bo w 20lb jest dluuugi stozek ;)

ps.

14 stka moim zdaniem jako blank bliska jest "absolutu" do budowy wedki.... i mam nadzieje ze jej nie spapralem :)

Edytowane przez yglo

krótki stożek do crankbaita to dobra koncepcja wydaje mi się ;)   biędzie pan zadowolony ...

W trakcie zeszlorocznego maratonu na Odrze. Po kilku intensywnych dniach lowienia imx 76 12 lb wzialem na ponton SCV 86 12 lb ...i zalowalem tej decyzji zanim wykonalem pierwszy rzutu przyneta.

Mysle, ze przy ciezszych zastosowaniach - kategoria 17-20 lb, roznica w komforcie pracy i holu ryby bedzie jeszcze wieksza na korzysc krotszych wedek jednoczesciowych . Przewaga w lekkosci, porecznosci, manewrowosci, czulosci i plynnosci ugiecia ...

Nie będzie taki crankbait za bardzo siadał przy ślizgu taką RH 10 czy 12?

Guzu, a ten Twój CB 70 MH - jaką przynętę maksymalnie jest w stanie ogarnąć?

70 MH nie testowalem jak chodzi o ciezar wabika. W warunkach lowiska, gdzie dotychczas mialem okazje uzywac tego kija, nie bylo potrzeby. 

Na "oko" oceniam, ze da sie nim przyjemnie lowic np jakas 3 calowa guma na glowce 20 g.

• 2 tygodnie później...

NFC ST964-2 (IM)

czyli 9'6" długości, dwuskład opisany 10-21g i mocy 12lb, fast/medium o szczytówce 2mm i dolniku 13mm. Szczyt bardzo długo jakby  nie przyrasta w średnicy, potem loomisowy kielich i dolnik istna  " kierownica" dla szczytówki, rzutowo fenomenalny, wydłubałem z mojej prehistorii jakąs mikroskopijna rapalke  bez kotwic 3g i srrru leci az miło, powyżej 10g przynętą skupioną...  wrazenie pocisku a wedka po wymachu staje jak zamurowana.... Kielich na złaczu nie łamie linii ugięcia  i mocy przez to jakby więcej od deklarowanej, i bez utraty czułości.... Ma być dla właściciela wielkorzecznym GRALEM (jaziowo-kleniowym, z brzanowym przyłowem) ... i ta myśl w czasie składania dość mocno mnie tremowała, bo od pierwszego dotkniecia blanku a potem po testach na sucho miałem wrazenie ze ta "gralowość" może stać się faktem... Zobaczymy, mysle ze właściciel długo nie wytrzyma i za kilka dni będzie już po testach na wodzie... A mi zostają pamiątkowe zdjęcia :)

post-47734-0-06593400-1430068996_thumb.jpg  post-47734-0-93208300-1430069102_thumb.jpg

post-47734-0-43294400-1430069125_thumb.jpg  post-47734-0-54674400-1430069582_thumb.jpg 

post-47734-0-50245000-1430069591_thumb.jpg  post-47734-0-64301200-1430069601_thumb.jpg

post-47734-0-06699700-1430069620_thumb.jpg post-47734-0-21325800-1430069658_thumb.jpg

Edytowane przez yglo
  • Like 14

NFC ST964-2 (IM)

czyli 9'6" długości, dwuskład opisany 10-21g i mocy 12lb, fast/medium o szczytówce 2mm i dolniku 13mm. Szczyt bardzo długo jakby  nie przyrasta w średnicy, potem loomisowy kielich i dolnik istna  " kierownica" dla szczytówki, rzutowo fenomenalny, wydłubałem z mojej prehistorii jakąs mikroskopijna rapalke  bez kotwic 3g i srrru leci az miło, powyżej 10g przynętą skupioną...  wrazenie pocisku a wedka po wymachu staje jak zamurowana.... Kielich na złaczu nie łamie linii ugięcia  i mocy przez to jakby więcej od deklarowanej, i bez utraty czułości.... Ma być dla właściciela wielkorzecznym GRALEM (jaziowo-kleniowym, z brzanowym przyłowem) ... i ta myśl w czasie składania dość mocno mnie tremowała, bo od pierwszego dotkniecia blanku a potem po testach na sucho miałem wrazenie ze ta "gralowość" może stać się faktem... Zobaczymy, mysle ze właściciel długo nie wytrzyma i za kilka dni będzie już po testach na wodzie... A mi zostają pamiątkowe zdjęcia :)

Po pierwszych testach ugięcia z linką na sucho - totalna wyciągara w iście talonowskim stylu; zarazem czuły, szybki, poręczny; 6-12 lb, pod takie spektrum linek zawsze mi staje ;)

Boleń, kleń, brzana jednym kijem, taka wędka na rafy itp. jest od lat moją obsesją. Może tym razem... Okaże się na rybach, tymczasem od wędkowania jestem najdalej ever...

Ale oczywiście pamiętam, jak to było z tym Graalem, w tym przypadku glinianym kubkiem, który zawsze był pod ręką, musiałaby się okazać teleskopowa odległościówka Shimano Catana :unsure:

Dzien pelnych narodzin tej wedki , mam nadzieje, przypadnie 1 maja :)

attachicon.gif20150428_123414-1.jpg

attachicon.gif20150428_195807.jpg

attachicon.gif20150429_092217-1.jpg

attachicon.gif20150429_092233-1.jpg

Oby przetestowały ją same potwory tego 1 maja :D Edytowane przez Tomasz eS