Skocz do zawartości

Jedna wędka, druga wedka, las...

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

Z opóźnieniem, służbowe podróże nie pomagają, wracam do pechowego uchwytu.

Tak jak już wspomniał Zbyszek, uchwyt wybrany do wędki Daniela okazał się wadliwy. Przyznaję, w czasie od kiedy dowiedziałem się o problemie do momentu kiedy mogłem sprawdzić ten konkretny egzemplarz, rozważyłem wszystkie możliwe przyczyny takiego problemu, rzeczywistość zaskoczyła.

W feralnym uchwycie przednia komora stopki kołowrotka kazała się za płytka o 1,5 mm w stosunku do zaprojektowanej głębokości. Dodatkowo rygiel ze sprężyną mocująca stopkę kołowrotka w uchwycie był osadzony o 1 mm za głęboko. Te dwa mankamenty teoretycznie nie miały prawa wystąpić, głębokości wycięcia i głębokości osadzenia rygla, wykonywane są w przyrządach i we wszystkich innych uchwytach powtarzalne i takie same.

Kumulacja tych wad dopiero w połączeniu z konkretnym kołowrotkiem, czyli Stellą, posiadającą najkrótszą, najwęższą i najniższą stopkę ze wszystkich "standardowych" spowodowała zbyt słaby docisk i niestabilne osadzenie kołowrotka.

Uchwyt, sprawdzany przed montażem, jednak z innymi kołowrotkami, nie wykazywał tych objawów, czyli zbyt słabego trzymania stopki. Wady które posiada ten konkretny uchwyt są zbyt małe by wychwycić je wizualnie. Więc nie było możliwe, by Zbyszek podczas montażu, testów zbrojenia, ugięcia, rzutów, mógł je zauważyć, z innym jak Stella, kołowrotkiem.

• Like 2

Modyfikacje będą. Kołowrotki będą ewoluować, stopki też. Zbyszku wymaga to analizy i w tej chwili nie potrafię definitywnie odpowiedzieć czy będzie "Delfin S". Wydaje się to nienajlepszym kierunkiem, jako uchwyt powinien być uniwersalny.

Jednak uchwyty które robię to nie jest produkcja wielkoseryjna, raczej ciągłe poszukiwanie czegoś naj. Na życzenie możliwe są różne, nawet dziwne modyfikacje. Jednak w granicach moich, dość skromnych, możliwości.

To konkretne wady tego konkretnego egzemplarza, nie wada konstrukcji, spowodowały takie skutki. Jeszcze jestem pod wpływem dość przykrych doświadczeń, więc nie pora decydować co może ulec zmianie.

Oczywiście takie doświadczenia motywują do głębokiej analizy, wiele alternatywnych rozwiązań się pojawia, jednak za wcześnie na definitywne wnioski.

• Like 4

Pozwolę sobie zwrócić uwagę na takie naturalnie nasuwające się spostrzeżenie,
podczas dynamicznego zacięcia, dodając opór przeciwstawny na końcu linki, na stopkę, a tym samym tylni "rygiel" uchwytu, działa wektor siły skierowany w dół. W przypadku głęboko osadzonej stopki w przedniej części uchwytu, w praktyce, efekt ruchu stopki może nie być zauważalny. W zaistniałym przypadku, kiedy stopka siedziała w nim płycej, zaistniał efekt jaki znamy ze zdarzenia. Remedium na to już w wątku padło, sprężyna od góry załatwi sprawę. Dolna część nawet płytko osadzona nie będzie miała szansy na "wypuszczenie" stopki, zaś górna część, stale dociskana sprężyną, na bieżąco stabilizuje i dociska uchwyt kołowrotka.

• Like 1

Pozwolę sobie zwrócić uwagę na takie naturalnie nasuwające się spostrzeżenie,

podczas dynamicznego zacięcia, dodając opór przeciwstawny na końcu linki, na stopkę, a tym samym tylni "rygiel" uchwytu, działa wektor siły skierowany w dół. W przypadku głęboko osadzonej stopki w przedniej części uchwytu, w praktyce, efekt ruchu stopki może nie być zauważalny. W zaistniałym przypadku, kiedy stopka siedziała w nim płycej, zaistniał efekt jaki znamy ze zdarzenia. Remedium na to już w wątku padło, sprężyna od góry załatwi sprawę. Dolna część nawet płytko osadzona nie będzie miała szansy na "wypuszczenie" stopki, zaś górna część, stale dociskana sprężyną, na bieżąco stabilizuje i dociska uchwyt kołowrotka.

Właśnie o tym pisałem.

Oglądając delfina na Rybomanii w Lublinie taka myśl mi się narzuciła ale to tylko takie moje własne spostrzeżenie.Że nie mam i na razie nie zanosi się że będe miał wędke na tym uchwycie o tym zapomniałem ale opis problemu @Guzu mnie zaciekawił i wtrąciłem do wątku swoje skromne zdanie

• Like 1

Przedmajowe tupanie i przebieranie... na szczescie za niedlugo wyjezdzam na ryby :)

70MLF2 i 70MHF2

szczytowki jeszcze schna...

attachicon.gif20160427_085205.jpgattachicon.gif20160427_085200.jpgattachicon.gif20160427_085150.jpgattachicon.gif20160427_085130.jpgattachicon.gif20160427_085116.jpgattachicon.gif20160427_085053.jpgattachicon.gif20160427_085049.jpg

Malachity przetestowane.Super,szybkie,ciete i elektryczne. Jestem zadowolony,tego szukalem. Z braniami bylo slabo,ale po 18 maja Szwecja,wiec powinny

dostac w kosc :)

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Jak daleko od uchwytu wypadła ta przelotka RV16FH?

Tak z ciekawości pytam

Tak samo jak w systemie KR bo to jest właśnie ten system rozszerzony o 16 RV (reverse) i 25 RV i obie mają taką samą wysokość jak standardowe 25 H oraz 16 H a dalej to już "stary dobry KR" :)

Ale to, że jest to system KR, nie mówi nic o odległości od stopki do przelotki wejściowej. Suma odległości od szczytowej do wejściowej przelotki to według katalogu 2015 w tym przypadku 155cm, odległość od wejściowej do uchwytu czy stopki kołowrotka jest zależne od długości dolnika który został wykonany.

Od stopki kolowrotka w linii prostej do czola przelotki wejsciowej jest 81 cm, od stopki do konca dolnika jest 39 cm. Po zalozeniu przelotek na tasme byl lekki szok z powodu odstawienia wejsciowej! Poczekalem na wlasciciela, zrobilismy testy rzutowe, ja obserwowalem z boku, on obserwowal... Linka nie bije o blank, odleglosci wiecej niz zadowalajace i postanowilismy zaufac magikom z fuji...

Opisana wedka wedlug najnizszego wzoru / 9 ft

post-47734-0-83242400-1468518205_thumb.jpg