Skocz do zawartości

Jedna wędka, druga wedka, las...

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

Mój pomysł na ustabilizowanie carbonu przy uchwycie na razie jest taki,  aby całkiem pominąć arbory i znaleźć tokarza który zrobi cos takiego jak na fotce : jeden kołnierz do wewnątrz ACSa-ECSa, drugi ciut dłuższy w strone carbonu: no i ładny dla oka pierscionkowy element będzie widoczny jedynie jako cieniutka obrączka :)

attachicon.gifTrym.jpg

Słuszne podejście, szedłbym tą drogą :) Jedynie te wpusty zdecydowanie dłuższe jak na tych pierścionkach na zdjęciu bym robił.

No nie wiem - nie do końca mnie to przekonuje. Kilka razy juz się przekonałem że blank na odcinku rękojeści również "pracuje". Jak dasz obustronny "pierścionek" wpuszczany z jednej strony w uchwyt a z drugiej w rurke carbonową to będzie w pewnym sensie wisiało w powietrzu  - nie boisz się że takie łączenie "puści' ? Najlepiej oczywiście jest spróbować żeby odpowiedzieć na takie pytanie :)

Właśnie ze względu na fakt, że blank pracuje pod rękojeścią, jeżeli grip będzie mocowany na arborach, koniecznie sztywnych, trzeba dać jakiś element sprężysty między uchwyt a grip. W tym miejscu musi być jakiś luz, inaczej będzie kiepsko. Jeżeli będzie to mocowane zgodnie z pomysłem Zbyszka, to ma większe szanse powodzenia. Taki łącznik będzie pracował trochę jak przegub. Połączenia sztywne w takim miejscu to nie najlepszy wybór.

Na głowe to element carbonowy przy ECSie tak ustabilizowany... nie ma gdzie się przesunąć, na etapie klejenia, dostep aby wlac zywice w kielich carbonowy będzie doskonały, ów pierścionek z kołnierzami wytoczony na styk zaprze się na uchwycie, a sam element od Janusza jest sztywny. Zreszta ja to widze w lekkich castach - "sportowych" :)

Delfin trzyma się na dwóch "cyckach" a ma jeszcze podpięty kołowrotek i nie "puszcza".... ;)

Delfin jest monolitem podpartym w dwóch punktach, trzyma się, połączenia nasadowe też się trzymają i to bez kleju, stożek Morse'a tak już ma, zaciska się sam. W czasie ugięcia blanku zaciska się dodatkowo.

Z sensownym osadzeniem gripów nie powinno być problemu.

Pytanie zasadnicze brzmi, czy taki kształt, długość, itd. gripów są optymalne. Nad tym wypadałoby podebatować ;)

• 2 tygodnie później...

...Dzieki Panowie za mile slowa:)

... a teraz Talony, bo moi najblizsi kumple nie moga miec mniej jak skromnie liczac... 10 wedek i wiecej:)...

Patrz jaki sarkastyczny się ten nasz Yglo zrobił ????????????????

Pewnie za mało w pracowni siedzi...

Panowie potrzeba Zbyszkowi troszeczkę roboty zapodać, bo się nudzi wyraźnie!????????????

Edytowane przez bartolo

• 2 tygodnie później...