Kamil Z. Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Design bardzo prosty, bez wodotrysków, pierścioneczków, koreczków, błyskotek itd. Ale bardzo schludne i widać, że dopracowane w detalach. Ot, narzędzia do łowienia ryb, ale mają w sobie "coś" PozdrówkaKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Chciałbym mieć kijaszek, z Twoją sygnaturką Ja tez... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Ja tez...Mało Ci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 A ja juz mam dwa z sygnaturka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) Witam Kolegów,mam ogromny sentyment do Talonów, bo to były w latach 90-tych moje pierwsze markowe blanki, nie liczac krótkiego romansu z RST.Więc przedstawiam wspomniany w innym wątku 8'6" MF2 zrobiony od fabrycznego blanku do wędki i 10MLXF2 zrobiony od wędki do wędki, czyli przezbrojony. Materiał VI+ bez pieknego burgundowego lakieru, w pierwszym kiju na zyczenie zamawiajacego spadł, w drugim z powodu... ze całkiem inaczej rozplanowałem przelotki, konsekwencją było skrobanie. Pod lakierem nie pokazały sie zadne niespodzianki czyli doły, zeszlifowania, wzdłuzne rysy, sęki grafitowe, materiał jednorodny i rzetelny. Pierwszy MF2 wydał sie dobrym wynikiem wagowym bo końcowo 135g ale 10MLF2 zaszokował.... 138g w dł 3m, skad taka róznica widac na pierwszy rzut oka, MF2 ma rurke woven carbon, ale tak naprawde szklana, NPS z nakretka od SKSSa wazy ok 25g, na MLXFie VSS16 spasował sie niemal na blank w miejsce docelowe... Fotki raczej słabe, moj aparat potrzebuje słonca, ja tez Edytowane 2 Marca 2014 przez yglo 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Kurcze, ciekawy ten NPS + SKSS chyba "dam sie namówić" na takie połączenie w kolejnym kijku chciaż z drugiej strony z tego co piszesz to jest jakieś + 3 gramy w stosunku do DPS 17 ( waga ok 22 gram ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Super.Fajnie współgra Fore od KSKSS z VSS-em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Jak sie niedługo spotkamy Pawle, to wezmę NPSa z nakrętką od SKSSa i potrzymasz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 ... ale wiesz że mogę nie oddać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Ale u mnie sa Twoje kolejne projekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Że niby taki zastaw? Dobra , może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) Jak sobie zażyczysz tak bedzie ale lepiej napisz Pawle jak widzisz te wagi gotowych wędek, które były robione bez presji na wagę Edytowane 2 Marca 2014 przez yglo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Te Taloniki? Bardzo przyzwoicie moim zdaniem. 135 gr dla 8'6" i 138 gr dla 10'0" to bardzo dobre wartości wydają się, zwłaszcza że kijki normalne nie-słabowite Nie powiedziałbym że ważą tak mało patrząc na rękojeści - vss'y, rurki, wygibasy - a tu taki wynik przy okazji zapytam - ta rurka woven - to fabrycznie Talon tak dał w dolniku czy to dekoracyjnie było wklejane? i drugie pytanie - te napis Talon to naklejka czy ręcznie tak walnąłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Pirewsze pytanie; rurka woven kupiona w CMW i docinana na kolejne projekty.Pytanie drugie: TALON to naklejka, jakbym tak pisał na blankach to bym pracował u Talona. O wage pytam bo waga blanku razy dwa.... a wędka lzejsza od wyniku tego mnożenia, MF2 na minimach a MLXF2 na fuji alkonitach szt 10+ szczyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 No proszę, bez tytanów też się da myslałem prawdę mówiąc ze odwrotnie, MF2 w alco a MLXF w minimach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 eeech a na pocztku MLXF2 miał tytany i młotowaty był i cięzszy niz alkonitach... róznie sie budowanie układa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) I to jest to, Talon na miarę XXI wieku!Mój pierwszy 10MLXF2 miał rękojeść do połowy przedramienia i DPS 20 zakręcany od góry, poszedł więc w świat.Okazał się jednak niezastąpiony w pewnych sytuacjach, pozostało zatem odpowiedzieć na zasadnicze pytanie: Edytowane 2 Marca 2014 przez chub norris 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Cześć Koledzy,To jedna z chwil które najbardziej lubię, chwila podzielenia się efektem pracy, a dokładniej efektem przebudowy.Dostałem do przerobienia wędkę St.Croix WSW90L2, czyli 9ft,1/8-3/8 oz., 4-8lb w szczycie 2.2mm w dolniku 11,5mm czyli na tej długości piękny ołóweczek, kluseczka, a’la mucha o ciepłym, pełnym i kołowym ugięciu. Zachowała się komuś w bardzo dobrym stanie i taka trafiła do mojego Kolegi, który patrząc na wejściową 30LV aluox i kolejne LV aż do nr. 8 na szczycie i taka szczytową zakończoną... uznał że to niemożliwość jest w dzisiejszych czasach... do tego serdel korka na fore i równie grubo zakorkowany dolnik... Pomysł był natychmiastowy, lekko, minimalnie, wiec Minimy Ti chrom Pac, fuji SKSS 16 i troszkę pianki... duplon od Niemców. I nie pierwszy to już raz nim pomyślałem żeby zrobić zdjęcia stanu wyjściowego... stałem z nożykiem nad przelotkami... i z nożem nad korkiem zaspawanym bardzo mocną żywicą, która niemal wżarła się w blank.Z innych ciekawostek to fabrycznie pod DPSem17 była nawinięta ściśle i twardo makulatura jaką się kończy papier toaletowy, stopki LV-ek polakierowane jakimś lakierem o twardości szkła i bardzo chudziutko. Blank obrałem wiec do żywego grafitu, przetarłem bezbarwnym lakierem poliuretanowym. Przelotki ustawiłem w nowych miejscach... od 25LV do 5L i zakończyłem fuji sic FST 5.5 Ilość 9szt + szczyt tak, aby odebrać z blanku to głebokie, niekończące się ugięcie... i moc przekraczającą w moim odczuciu znamionowe 8lb...I oto efekty: Edytowane 16 Marca 2014 przez yglo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Pięknie gdyby nie ten niewygodny uchwyt SK chetnie bym wypróbował, po prostu wskrzesiłeś tego Wild Rivera Zbyszku ! A ja wczoraj dzień spędziłem w Świątyni czyli w Art Rodzie w Poznaniu. Powinni zmienić nazwę sklepu na Mekka albo coś w tym stylu bo pod jednym dachem masz: North ForkiLamiglasyTalony ( w tym nowe Delty )St. Croix + wiekszość tego co importowane z Azji ... a do tego największy wybór przynęt spinningowych jaki widziałem ( poczywnając od japońskich Keitechów a kończąc na ręcznie robionych obrotówkach i woblerach). Swojej pielgrzymce poświęcę dłuższy wpis w innym wątku jako że mam sporo zdjęć w każdym razie nie żałuję 3h spędzonych na trasie Warszawa-Poznań, warto było ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Pikna Niezbędne minimum jednak coś w sobie ma Pomijam oczywiście ,techniczne aspekty,które jak zwykle na najwayższym poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Ale Kolega, właściciel tego WR uwielbia na lekkich wędka SKSSa16 zawieszonego w powietrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Spuszczam na to zasłonę miłosierdzia, każdy ma prawo błądzić a tak poważnie - to oczywiście wyłącznie kwestia gustu i osobistych preferencji - jak akurat lubię jak moja dłoń na czymś "spoczywa" a nie wisi w powietrzu nad jakąś dziurą - dlatego mi dzielone SK nie leżą. Napisz lepiej jak bardzo kijek się zmienił to tym face-liftingu który mu zaserwowałes? ps. naklejka firmowa została z oryginalnej fabrycznej wędki czy kładłeś na nowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Naklejka została firmowa, wydłużyłem rekojesc bo ubyło wagi z dolnika, wędka po przerobieniu nie buja sie jak huśtawka, tylko po wymachu staje w miejscu, nie przybiera lekkiego łuku pod cieżarem przelotek LV8 na szczycie, rzuca 3g za płot i dalej, i nie wazyłęm jej Pawle przed i po...uprzedzaąac pytanie Zniwelowałem ustawieniem przelotek lekkie przesztywnienie za złączem w kier szczytu... Reszta to już opowieść z nad wody... Edytowane 16 Marca 2014 przez yglo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Fajny jest minimalizm, ale mi gołe SKSS również nie leżą, długo się przymierzałem i goły, niezaleznie od sposobu trzymania, ne jest wygodny dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Przeróbka zdecydowanie w moim guście. Uchwyt i kolorki moje ulubione. Martwią mnie tylko wpisy o 'niewygodności' SKSS.. mi leży w ręce dobrze ale jeszcze tym nie miałem okazji połowić a 2 kijki ukręcone czekają na sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi