Skocz do zawartości

Jedna wędka, druga wedka, las...

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Guzu :D Ostatnio tylko sumowe blanki macam i zbroję więc chyba też pora na sandałkowego mimo że zagryzają ostatnio bardzo dziwne niesandaczowe przynęty (Fatso 14).

pozdro Maciek

To juz sandal musi byc konkretny.

Fatso 14.

SANDAL jak na koszykarska stope :D

Z dość dużym opóźnieniem, ale wreszcie udało mi się zebrać do pochwalenia się kijem od Zbyszka i samego Zbyszka za świetna robotę :D

Zachciało mi się na wiosnę jakiejś nowej wędki na szczupaki do powiedzmy lekko - średniego łowienia. Zbyszek zaproponował mi do tego celu blank Lamiglasa Magnum Taper w dwóch kawałkach o mocy 17lb przy długości 2,25m. Łowię szczupaki tylko i wyłącznie z łódki, poza tym jestem zwolennikiem krótkich wędek a długość 2,25m wydawała się dla mnie wręcz matchówką więc blank został podcięty do 2,05m :D

Sama akcja kija to taki fast, pod większym obciążeniem pracuje jakieś 2/3 blanku, czyli tak jak powinno być. Kijek przeszedł 4 - dniowe testy w weekend majowy. Niestety żadna konkretna sztuka nie była w stanie gruntownie przetestować ugięcia, natomiast kijek naholował się sporej ilości szczupłych w polskiej rozmiarówce, czyli +/- 60cm. Jak można się domyślać takiej wielkości ryby nie robią na tym kiju wrażenia i wyjeżdżają jak na wyciągarce :D Niestety fotek ugięcia nie posiadam, ale po następnej wizycie nad wodą postaram się uzupełnić.

Generalnie wyszedł taki allround ze sporym zapasem mocy, który obgoni średnie gumy, slidera 10s i średnio - ciężki trolling :D

Przepraszam za jakość zdjęć ale ryby za dobrze brały, żeby poświęcić te kilka minut na pstryknięcie dobrych fotek :D

post-2074-1348917482,4054_thumb.jpg

Jak zwykle Zbyszek utrzymuje wysoki poziom wykonania , a lakier ,jego położenie to niewątpliwy wzór dla innych :mellow:

Ciekawy blank, mnie zainteresował w swoich pierwotnych parametrach ,bo pod szczupłego nawet z łódki wolę coś ciut dłuższego, do poprowadzenia przynęty w płytkich zatokach.

Ale najważniejsze ,że Tobie pasuje i jesteś zadowolony :D

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...

Ale czad, pięknie kijek zapracował. Nie było problemu z wpasowaniem Aveta w ten uchwyt z pazurem ? Na jakims forum tunczykowym w USA wyczytalem ze podobno Avet czasem nie wchodzi w ten typ - to bym korzystając z okazji zweryfikował czy to prawda

Niestety oryginalna stopka nie pasuje do tego uchwytu. Przynajmniej u mnie Avet MX nie wchodzi w pełni do uchwytu Fuji PSS-M20. Trzeba dokupić inną stopkę (jest taka możliwość) lub podpiłować.

• 4 tygodnie później...

Czas na mała autoreklamę/antyreklamę? Bo przcież małżonków od siebie nie miałem zamiaru odsuwać... nawet na najkrótszą chwilę :blink:

"No i ja jestem ciekaw jak tam na ZZ. Miałem w planach sam jutro połowić i przy okazji przetestowć nowy nabytek - Phenixa UMBX-700MH-B ale niestety stan zdrowia i zmiana planów sternika mnie wykluczyły, może w niedziele sie uda. Co do kija to jestem pełen podziwu dla forumowego kolegi @Yglo , który w ekspresowym tempie, z niebywałą precyzją i profesjonalizem wykonał mój pomysł (sam też udzielił mi kilku cennych rad) - jeszcze raz wielkie dzięki Zbyszek.

Sorry za OT ale od wczoraj najczęiej trzymanym przeze mnie w domu przedmiotem nie jest pilot TV, nie kufel piwa, nie lewy pośladek mojej małżonki, nawet nie jej prawy pośladek ale właśnie ten kij :D

Pzdr,

jacavip"

Przepraszam Jacku ze tak wyszło jak wyszło :D

post-47734-0-66096700-1352396737_thumb.jpg

post-47734-0-42791400-1352396786_thumb.jpg

post-47734-0-35545100-1352396813_thumb.jpg

post-47734-0-20428500-1352396833_thumb.jpg

Edytowane przez yglo

No to Phenix rozdziewiczony. Wczoraj udało nam się wypłynać na zegrzu na 4 godzinki (9-13). Wyniki bez szału, we trzech mieliśmy 4 szczupaki w przedziale 50 - 60cm - wszystkie spowrotem w wodzie. Ja osobiście trafiłem jednego + jedno nie trafione branie z pociętą gumą. Kilka wrażeń na temat kija : łowiłem na główkach od 18g do 30g przynętami od 2,5" do nawet 6". W wymienionym zakresie bardzo komfortowo czuć przynętę, przy rzucie kij fajnie ładuje się na lżejszych główkach i nie stęka też przy 30g z 4" gumą. Najfajniejsze w tym kiju to sam moment czucia brania. Łowiłem dotychczas Fenwickiem Elitetech Walleye jigging 1,93 ExFast i jest to naprawdę świetna wędka, której napewno nie sprzedam, ale branie w tym Phenixie czuć jak kopnięcie prądem w łokieć. Mimo nie sprzyjających warunków, które uniemożliwiły mi testy kija z najlżejszymi uzywanymi przeze mnie główkami 12g, 14g kij naprawdę świetnie przekazywał pracę przynęty i opad.

Pozdrawiam,

jacavip

• 2 miesiące temu...