Skocz do zawartości

Jedna wędka, druga wedka, las...

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

Łukasz ten "niemiec" wydaje mi się dużo ciekawszy od tych Phenixów dwuczęściowych które widziałem na GS. Powinieneś wziąć do ręki, naprawdę. Zresztą porównywaliśmy go również  travelem Phenixa którego Zbyszek zaczął robić dla siebie i też dużo lepiej wygląda no ale wiadomo że travel nie będzie miał takiego ugięcia jak asymetryk w tym segmencie wiec na to trzeba wziąć poprawkę. CMW GOSB1 najbardziej przypomina mi oryginalną jednoczęściówkę Phenixa z tym że jest mocniejszy no i w dwóch kawałkach (co przy asymetrycznym składzie daje mu ugięcie w zasadzie blanku jednoczęściowego)

Ooo No to super ,ciekaw jestem czy dadzą radę zrobić jakieś konkretne długości. Niedługo będą nowe wersje tych phenixowych asymetryków , deczko cieplejsze. Wiem że mniejsze fajfusy ponizej 80 mogą nie wyginać wędki na tyle by amortyzowała ich wygibasy.

Ale do takich które są na celowniku się sprawdzają aż natto

post-51248-0-73520800-1558289304_thumb.jpeg

• Like 4

To nie są kije na fajfusy zdecydowanie. Ja się zastnawiam nad czymś innym - czy do ciężkich przynęt dłuższe kije nie są zbyt męczące? Chodzi mi o naprawdę cięzkie przynęty. Myślę  nad drugą swimmbaitówką, nieco dłuższą (8'6" do 9'0")  ale powoli dochodzę do wniosku że będzie ona do niższego zakresu c.w. bo machanie czymś cięższym taka długą sztycą nie bardzo mi się widzi.... poza tym przy takich długościach  już ciężko może być z asymetrykiem, zostaje raczej dwuskład a to też na zdrowy rozum kazałoby trochę w dół zejść z c.w.  :rolleyes:

NFC MB669-1 IM o mocy 30lb, obsluzy wabie do 100g wlacznie, mniej szczytowy niz popularny Talon 64HM, moim zdaniem bardziej uniwersalny i jerki i gumy, plynne ugiecie bez wyczuwalnego stopu:

Mam i chwalę sobie. A te 100g to jak pociski ciska, blank wie ze żyje i może raczej więcej. Bardzo uniwersalny i przyjemny w użytkowaniu.

Edytowane przez markverc

• 4 tygodnie później...

post-47734-0-72627900-1561374144_thumb.jpg

Qualie dotarły pod moja strzeche, reprezentowane przez przesympatyczna córke Janusza- Sylwie. Przepatrzylismy wszystkie modele z oferty, a i jedna nowosc, ktora dolaczyla do mojego osobistego arsenalu; XPSJ702UL. Blanki jak na tak krotkie ogledziny bardzo zachecaja: lekkoscia, plynnoscia ugiecia, dopracowanymi zlaczami. Swietne modele UL, sandaczowe "kosy", kleniojaziowka 8'6"... Naprawde jestem pod wrazeniem dziela Janusza !

• Like 3

attachicon.gif IMG_20190624_115733824.jpg

Qualie dotarły pod moja strzeche, reprezentowane przez przesympatyczna córke Janusza- Sylwie. Przepatrzylismy wszystkie modele z oferty, a i jedna nowosc, ktora dolaczyla do mojego osobistego arsenalu; XPSJ702UL. Blanki jak na tak krotkie ogledziny bardzo zachecaja: lekkoscia, plynnoscia ugiecia, dopracowanymi zlaczami. Swietne modele UL, sandaczowe "kosy", kleniojaziowka 8'6"... Naprawde jestem pod wrazeniem dziela Janusza !

Ten xpsj702ul to już w ogóle kosmos , zwlaszcza górna sekcja :D mam umotanego w taśmy.

Bedziesz płakał przy omotkowaniu szczytu :P ja kombinuje jakąś tuleje teflonowa do stabilizowania we wrapperze bo strach troche na żywca.

Edytowane przez Profil_Nieaktywny

… tak, pomiędzy Łodzią a Warszawa zaliczył Kraków, najgorsze kilka dni... gdy nie było wiadomo gdzie jest... choć na stronie śledzenia był w Rawie Mazowieckiej  -  kupiony w Tackle 24...

To prawie jak mój Vanquish, który z Anglii do Polski szedł GLS... przez Dżakartę w Indonezji... ;)

Jak Koń, jak koń... pisze o sobie :)
Czyli ciag dalszy przygod z NFC...

Zamowiony i kupiony blank w Tackle 24 to MB669-1 IM, który ma w tabelkach sklepu i na stonie NFC moc 30lb i cw. 2oz

Dostarczony z Niemiec MB669-1 ma na nalepce parametry MB668-1. Od pocztku wydawał się jakby ciut za delikatny...ale jak się zafiksowałem za mam 669 to i tak poszło. Teraz nie mam pewności, a i użytkownik sygnalizuje ze do Buster Jerków 75g za słaby. Poszlo wiec zapytanie do Tackle24, ale może ktoś z okolic Wawy ma "prawdziwego" 669 do porównania?

Srednice Dolników 669 i 668 takie same, szczytówek niemal identyczne, wagowo roznica 2g...  ech!

post-47734-0-20765900-1561989865_thumb.jpgpost-47734-0-49489600-1561989886_thumb.jpg

• Like 2