Friko Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Bardziej mam na myśli spacing niż design Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Napiszę pojutrze jakie rozmiary przelotek i w jakich odległościach, bo ze zdjęć trudno bedzie zobaczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilk_ Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Piękne kijki, gratulacje yglo. Ja zdecydowałem, że po sezonie zbuduję swoją pierwszą wędkę: 8'6'', 1oz lub 1 1/4 ,pod Revo SX, albo może C3, bo jeszcze nie łowiłem na okrąglaka. Takie właśnie dzieła mnie inspirują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 2 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 (edytowane) Dzięki Wilk_u A teraz zapowiadane podróżne "szczupakówki" czyli:ATC842-3 opisany do 18g i mocy 14lbATC843-3opisany do 21g i mocy 17lb Pierwszy zrobiłem pod spina, drugi pod casta. Zacznijmy od spina:Rozmiarówka przelotek (fuji alkonite) : LV30, 20, 12 dalej L8, L7, L6 L6 i fuji FST6 sicodległości w cm pomiędzy przelotkami mierzone od szczytu:9,5 - 11 - 13 - 15,5 - 18 - 23 - 29Uchwyt DPS18B Rozmiarówka castowego: BMNAG 12, 10, 8BLNAG 7, 6 , 6BLAG 6, 6. 6FST sic 7odległości w cm pomiędzy przelotkami mierzone od szczytu:7,5 - 8,5 - 9,5 - 10,5 - 12 - 14 - 17 - 20,5 - 26Uchwyt TCSM16B Najważniejsze jednak że wreszcie mogłem zrobić zdjęcia ugięć ... z pomocą mojej córki, która dzielnie naginała wędki ATC842-3 ATC843-3 Edytowane 2 Maja 2013 przez yglo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Kije do "konkretnej roboty" Super fotki ugięcia Zbychu, dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 19 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 (edytowane) Witam Kolegów,po dłuższej przerwie... ale nie w budowaniu wędek. Tym razem cos ciekawego czyli North Fork SM FW 702-2 opisany do linek o mocy 4-8 lb i cw 1/16-5/16 oz.Blank zadziwiajacy: grafit podstawowy opisany przez firme Next Gen, ale co oni ukrywaja pod tym okresleniem to ich tajemnica jednak parametrami i odczuciami mozna sie pomylić z wysokomodułowym blankiem innej firmy. Blank po wymach staje natychmiast w miejscu, niezwykle smukły w szycie 1.6mm a w dolniku 9.5mm, przyrost srednicy na szczytówce jest bardzo powolny az do kielichowego, "loomisowego" przejscia na złączu. To połaczenie nie skutkuje przesztywnieniem, blank płynnie wchodzi w ugięcie, a szczytówka nie wisi i jest wyjatkowo sprężysta i dynamiczna. To dwuskład o wyjatkowo grubych sciankach. Niestety nie zwazyłem gołego blanku a wedke myślę że zwazy uzytkownik i dopisze wrażenia z łowów, Napewno duzy konkurent innych okoniówek, kóte nie boją sie przyłowów. Edytowane 19 Września 2013 przez yglo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Hell yeah!Ale to i tak będzie pstrągówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Ładnie. Bardzo. 8 lb i szczyt 1,6... fiu fiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Fajny, lightowy look Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Fajny, lightowy look O nowy avatar Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 witam...jakie przelotki ma ten kijek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Zapewne PacBay Minima 4 TiCh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 O nowy avatar Krzysiek No, ale też "z łbem" Zmieniłem, bo ten taki kolorowy jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Jakiś czas temu nadarzyła mi się okazja pozyskania spinningu z rodzaju tych, co to "już takich nie robią": Lamiglasa z serii Ti2000.Wywiad środowiskowy oraz - dokonane dzięki uprzejmości @Friko - oględziny innego egzemplarza na blanku TiMSH1102MJ utwierdziły mnie w przekonaniu , że muszę go mieć. Ciężar wyrzutu 7-14 g przy mocy 6-15 lb dawał nadzieję na wymarzone narzędzie do lekkiego spinningowania w podgórskiej rzece, gdzie istnieje szansa/nadzieja na pojedynek z brzaną. Tymczasem w moje ręce trafiła ofiara rodbuilderskiego doktora Moreau, podobno nawet niejednego. Uzbrojony przed laty przez legendarnego tuza polskiego rodbuildingu, kijek zalecał się obleśną metalowo-drzewną gałą dociążającą rękojeść (dolnik i tak jest w połowie z metalu i do lekkich nie należy), kompletną dezynwolturą w zakresie kręgosłupa blanku i - jakby dla celowego utrudnienia rzutów - spacingiem wyznaczonym chyba na zasadzie rzutów kostką i powielonym przez kolejnego zbrojmistrza, który stare Siki PB wymienił na będące w modzie Minimy, zachowując pierwotny rozkład przelotek... Wydawało się, że będzie z tego kijka wspaniale latać wszystko od 3 g - a jakoś nie lata... Czyżby dlatego, że pierwszą przelotkę znajdziemy dopiero 80 cm od kołowrotka? Jedyne, co w tym kiju bylo godne uznania - to kaligrafia: Sam blank, ukryty pod warstwą błędów i wypaczeń, nadal obiecywał nieśmiało tzw. "kocura". Od spraw beznadziejnych jest zazwyczaj św. Juda Tadeusz, ale ja, jako niewierzący, wolałem zwrócić się do @Yglo. Zniknęła przerażająca gałka, przeszlifowany i zaszpachlowany korek dostał nowe życie, przelotek, downgrade'owanych na "zwykłe" Alconity jakby przybyło. Kijek rzuca tak, jak obiecuje sprężysty blank z IM700, i wreszcie ugina się równo i głęboko, do czego został stworzony. W tym miejscu chciałby podziękować Zbyszkowi za bezprzykładne zaangażowanie, zarówno w ten projekt, jak i w poprzednie i te, do których się dopiero przymierzamy. Choćby spacing opisywanego Ti2000, dopasowany do moich wymagań, czyli jak najdalszych rzutów przynętami poniżej c.w. - powstawał drogą licznych prób, przymiarek i telekonferencji. Celem było spełnienie moich oczekiwań, nie - wypracowanie kompromisu. Polecam kontakt z @Yglo każdemu, kto chciałby się przekonać, na czym polega współpraca z prawdziwym rodbuilderem, bezkompromisowym i oddanym swojej pasji. Może wówczas zbledną Wasze problemy z klikającą przelotką, niedosłanym paragonem, bąbelkami na naklejce. Bo sens tej roboty jest zupełnie gdzie indziej. A mój nowy - całkiem nowy - Lami Titanium bez wątpienia będzie szczęśliwy - skoro takiego gościa miał na chrzcinach: 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Czy w nim naprawdę jest 15lb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Czy w nim naprawdę jest 15lb?Tak sądziłem, że kogo jak kogo, ale Ciebie powinien zaciekawić Jakichś radykalnych testów nie robiłem, ale raczej więcej w nim mocy niż w przeciętnej dwunastofuntówce. Może 15, może 14 lb...Mnie bardziej zachęciło 6 na dole tej rozpiętości, z żyłką osiemnastką już można się w miarę swobodnie zabawiać.Progresja ugięcia jest wzorowa, a jej zakres - imponujący. Aż po rurę...Aczkolwiek rzutowo to też nie jest do 1/2, a raczej okolice 5/8 oz, tym bardziej, że jakiś magik "kiedyś tam gdzieś tam" miał fantazję upierdzielić 2 cm szczytówki To wszystko, co udało się wyśrubować w dolnych granicach c.w., to zasługa w sporej mierze @Yglo i jego wypieszczonego spacingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Bardzo fajnie się to czyta Łukasz, będę z ciekawością śledził dalsze informacje o tym blanku. Znam kilka wędek z IM 700 i bardzo je lubiłem.Do takich zastosowań o jakich piszesz są idealne (w porównaniu z aktualną ofertą) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Tak sądziłem, że kogo jak kogo, ale Ciebie powinien zaciekawić Jakichś radykalnych testów nie robiłem, ale raczej więcej w nim mocy niż w przeciętnej dwunastofuntówce. Może 15, może 14 lb...Mnie bardziej zachęciło 6 na dole tej rozpiętości, z żyłką osiemnastką już można się w miarę swobodnie zabawiać.Progresja ugięcia jest wzorowa, a jej zakres - imponujący. Aż po rurę...Aczkolwiek rzutowo to też nie jest do 1/2, a raczej okolice 5/8 oz, tym bardziej, że jakiś magik "kiedyś tam gdzieś tam" miał fantazję upierdzielić 2 cm szczytówki To wszystko, co udało się wyśrubować w dolnych granicach c.w., to zasługa w sporej mierze @Yglo i jego wypieszczonego spacingu.A czy przy takiej konfiguracji mocy i ciężaru wabika nie ma ta wędka czasem bardzo delikatnej szczytówki (nie kładzie się jak za bardzo)? PS. No to też z moim starym CD muszę się zgłosić do @Yglo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 A właśnie ma bardzo niedelikatną - gnie się równo od samej góry i właściwie nie ma czegoś takiego, jak "szczytówka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 3 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 (edytowane) Układ przelotek na opisywanym Lamiglasie to : startowa 25Y alkonite do 5L i fuji sic FST5.5 ma szczycie, w sumie 9szt przelotek +szczyt G-1000 i IM700 maja polerowana powierznie tak perfekcyjnie, ze przestawianie przelotek jest bezsladowe, ogromna zaleta, ale zapewne nie w nieskończonosc - to przestawianie Edytowane 3 Października 2013 przez yglo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 19 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 (edytowane) No i znowu mazowiecka wieś. A jeszcze dwa tygodnie temu, spakowany byłem na SE „esencjonalnie” w taką oto torbę hokejową. W środku kombinezon, ciepłe gacie, pudło z przynętami, dwa kołowrotki, dwa multiki i zestaw traveli MHXa: TR902-3 8-12lb 1/8-1/2oz. MLTR903-3 8-15lb 3/16-5/8oz. MTR904-3 10-17lb 1/4-3/4oz. MH Wszystkie o dł 7’6“ (230cm) 12lb i 15 zrobione pod spina, 17lb pod casta. Opisowo blanki wydają się delikatne, ale producent wspomina o przeznaczeniu morskim, nie wymieniając które modele ma na myśli, a oferta MHXa w blankach podróżnych jest bogata, bo w sumie 11 modeli w długościach 7ft i 7”6”.Castem na blanku 17lb komfortowo rzucałem Slaiderami 12 F i S, spinem na blanku 15lb wahadłówkami 45gr i gumami BASS ASSASSIN - Sea Shad 6" a główkach 10-20gr, kij dawał rade ciągnać za łodka Skinera15F. Spin 12 lb, mój ulubieniec, to fenomenalny kijek do lekkiego łowienia esoxsów na gumy np kopyta Relax 10cm na główkach 5-15gr, na pewno sprawdzi się na sandaczach, bo ma czuła, ale nie lejącą się szczytówkę wchodzącą w progresywny przyrost mocy po twardy dolnik dający pewne i szybki zacięcie. Przy jerkowaniu kijem o dł 230cm miałem trochę obaw, jednak przyjemność rzucania nie mięśniami a kijem od razu mnie urzekła, długość tez nie była problemem, kilka uderzeń szczytówka o wodę w pierwszych prowadzeniach, wyczucie i temat zamknięty, zresztą w następnym dniu wędkę przejął Andrzej i jego odczucia były podobne, długość 230cm jest do przyjęcia „dawanie ognia z takiej armaty” nie doprowadza do bólu barku po 10 godzinach machania przez 7dni. 17lb w akcji pod Sliderem12F rzucanym dynamicznie ładowanie oddanie poszłoKolejna obawa to złącza, minimalnie przekręcającą się szczytówka w castingoej wędce, na cały dzień łowienia wabikami 50-70gr, poprawiałem ją może może dwa-trzy razy, a wędki zrobione pod spina jakoś nie miały tego problemu. No właśnie spin 15lb, to taki czuły mocarz, zdecydowanie szybszy od 17, bardziej szczytowy, nie wchodzący w pełne ugięcie jak 17...duza guma pod trzciny i szybkie zacięcie, to jego żywioł... Wykoncznie jak widac na zdjęciach ekonomiczne, fuji alkonite plus fuji sic fst na szczyt...I do nastepnego Edytowane 19 Października 2013 przez yglo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak109 Opublikowano 19 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Hej Zbyszek, świetny opis kolejnych traveli, chyba znowy pod Twoim wpływem powiększę kolekcję tego typu wędek jak możesz to napisz (i pokaż) jakie ryby na nich powyjeżdzały z wody pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 21 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 (edytowane) Hej,tym razem wielkościowo nie połowiliśmy dużych szczupaków, bo to one były tematem wyjazdu. Największego złowił Andrzej 98 cm, potem znowu Andrzej 88 cm... mój największy miał 86 cm i drugi w kolejce 80 cm. Ryby wyszły z naszej zatoki, pod trzcinami gdzie było głębiej trafiały się sporadycznie i niewielkie, na porośniętych górkach nic... dopiero gdy w dryfie schodziliśmy na wodę o głębokości 5-6 m trafiały się, odprowadzały, lub robiły skoki nad przynętą pod sama burtą. Najbardziej rybnymi miejscami były nawietrzne strony małych wysepek, gdzie głębokość w odległości 10-20 m od brzegu była poniżej 10 m, pod wystającymi nad wodę kamiennymi "wielorybami", w kamieniskach... Im upiorniej na brzegu tym więcej brań Za każdym razem podchodziliśmy do nich "na paluszkach" typując przynęty, z których najskuteczniejszym był Slider 12S w kolorze żółto zielonym... Kamuflaż szczupakowy No, a potencjał jeziora jest ogromny i powoli zbiera mi sie na wiekszy opis moich tam wizyt,,, Edytowane 21 Października 2013 przez yglo 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Wczoraj miałem okazję obejrzeć te travelki MHX'a z bliska.... jak również "kilka" innych projektów zrealizowanych przez @yglo. Pobawiliśmy się też trochę blankami. Tytułowy "las" w pracowni Zbyszka: Żałuję że nie zrobiłem dobrego zdjęcia makro ręcznego opisu, który Zbyszek zrobił na St.Croix @Xaviego - super po prostu, jeden z lepszych ręcznych opisów jakie widziałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Bo Zbyszek to klasa sama w sobie Jego perfekcja wykonania w każdym calu aż kłuje w oczy a jakość i wykonanie opisu to poprostu Hi - End. Ładną koekcja uzbierał się Tobie Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi