Skocz do zawartości

Jedna wędka, druga wedka, las...

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

Dużo w tym dziale można przeczytać o satysfakcji, jaką daje samodzielne zbudowanie wędki - nie znam tego uczucia.

Jednak w jakimś stopniu jest mi ono dostępne, jako inicjatorowi i fundatorowi ostatniej pracy @yglo.

Teraz siedzę w robocie, bo nawarstwiły mi się zaległości, i zamiast nadrabiać je w pocie czoła - gapię się na to cudo, nie mogąc oderwać wzroku.

Wędka spełniła bowiem moje oczekiwania, które przecież z początku zakrawały na rojenia fantasty - niejeden rodbuilder zbyłby je pewnie drwiącym uśmieszkiem.
Ale prawdziwy kamień milowy znajduje się jednak u Zbyszka w ogrodzie - dobrze go widać na pierwszym zdjęciu - i ciężko by było go stamtąd ruszyć; stąd przekonanie graniczące z pewnością, że gdy "cały Świat" będzie robił omotkowane KDPSy, @yglo już będzie zupełnie gdzie indziej, rozwiązując następne równania i wyznaczając kolejne punkty odniesienia (mam nadzieję, że znów na moje zamówienie).

• Like 2

Że cięty to chyba nic złego, nie jest pałowaty, ugina się płynnie i w miarę głęboko.

Ja tam widzę go i na pstrągach, choć ograniczy stosowanie małych przynęt: jigów, niewielkich obrotówek.

Pstrągi, nawet niezbyt duże, normalnie żerujące, nie powinny spadać; ocieracze i stukacze mogą się odbijać, ale to może i dobrze.

Aczkolwiek powstał z myślą o sandaczach i szczupakach z łódki i wygląda, że zdoła pogodzić łowienie obu tych gatunków.

Od zarania tego projektu jedno było pewne: że będzie miał korek tam, gdzie "aż się prosi o piankę" ;) Dlatego jest "klasa".

Jakie gramaturowo przynety ogarnie glowka + guma. Tez szukam czegos

pod sandacza ale myslalem nad MHF2.

12 funtowa 7 stopowa 1 czesciowa z brazowej serii rzuca komfortowo do 25 g +3 calowa guma .

MHF2 to spodziewalbym sie juz czegos na ciezko (kogut)

Zatem, wszystko zalezy od tego jak i na jakie przynety bedziesz sandacze lowil...

Edytowane przez Guzu

Witam,

mam przyjemność zaprezentować wędkę na blanku St865-2 (IM) North Fork Composites Made in Woodland :)

Miałem dwa blanki z tej firmy i mogę powiedzieć, ze to moi "ulubieńcy". Smukłe, mięsiste, o ciepłym głębokim ugięciu, niezwykle transmisyjne, z wyglądu  niehandlowe, bo bez lakieru, czysty żywy grafit, nie polerowany a podobno piaskowany... Blanki, które miałem FW702-2 (M) i prezentowany, maja bardzo płytkie złącza i cześć żeńską z wyraznym nawojem....ale nie pogrubiajacym złacza, wyglada to jak spirala a G.Looomis w filmie, w który opowiada o swoich nowych blankach... mowi ze to nowa koncepcja budowania złacza, i ze jego prasy rolują z wielokrotnie wiekszym naciskiem niz to robia inne firmy... Od pierwszego włsciciela wedki na blanku NF, wiem ze jesze nie miał tak czułej a wędek na markowych blankach miał więcej niz sporo...  

Moze niedługo bede miał przyjemnosc budowania wędki na blanku HM....  ech... na sama myśl sie ślinię :)

M grafit podstawowy, IM sredni i HM wyskoki moduł...  tak to sobie obmyślił NFC.... i całkiem jak dla mnie wystarczy :)

post-47734-0-93798400-1390635264_thumb.jpg  post-47734-0-95666600-1390635288_thumb.jpg

post-47734-0-06174400-1390635310_thumb.jpg  post-47734-0-56441800-1390635336_thumb.jpg  

post-47734-0-47921800-1390635365_thumb.jpg  post-47734-0-24264400-1390635380_thumb.jpg 

post-47734-0-65891400-1390635402_thumb.jpg  post-47734-0-37771000-1390635434_thumb.jpg 

post-47734-0-19652300-1390635454_thumb.jpg  post-47734-0-16535800-1390635471_thumb.jpg

Edytowane przez yglo

Bardzo interesujący wybór i ciekaw jestem już na info z użytkowania,- z dwóch powodów:

- dobrze znam blank o tych samych parametrach, który występował w ofercie amerykańskiej jeszcze G.Loomisa z IMX bo łowiłem nim parę lat...

- jest w ofercie interesujący mnie blank ST 905  ;)

Ps

Wygląda to na kij Daniela więc w szafie kurzył się nie będzie  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Edytowane przez Rheinangler