Skocz do zawartości

Czy Twinki tez sa do d....?

coloumb

Rekomendowane odpowiedzi

O te 4 minuty to może masz rację, ale chęć zakupu jednego, czy drugiego bardziej wypada na korzyść TP'11, dlaczego?

Nowy sposób przeniesienia napędu posuwu szpuli. Wałek czyli wormshaft na górze.

To jest nowe rozwiązanie i nie wiadomo jak będzie się sprawowało po latach. Ja w każdym bądź razie w to nie wchodzę.

• Like 1

Andrzej to nie jest nowe rowiązanie... Shimaniaki karpiowe miały to wcześniej i jakoś dają rade :-) Nie chce bronić na siłe '15 bo np mocowanie kabłąka na blachowkręty mi się nie podoba,...poza tym to wg mnie bardzo fajny młynek :-) czas pokaże czy wytrzymały.

Sprecyzuję - nowe rozwiązanie w kołowrotkach spiningowych. O nich tutaj rozmawiamy a nie o karpiowych.

Przyznasz że karpiówki to trochę inna bajka i wszystkie elementy są tam zazwyczaj grubsze niż w młynkach wielkości 3000 i 4000.

Ja wcale go nie atakuję. Wolę sprawdzone rozwiązania.

Edytowane przez godski

Obiektywną opinie może wystawić Krzysiek @krab. On juz ponad rok maltretuje '15pg na trociach i nie tylko....jak narazie bez zastrzeżeń....

Przekonać Andrzeja do tp'15 to jak przekonać mnie albo @Szymona82 do Vańka 4000 he he Wiem ze bebechy z tp'11 ale ta buda z kosmicznego plastiku..... Nie i koniec :-)))

Edytowane przez przemow
  • Like 2

Przekonać Andrzeja do tp'15 to jak przekonać mnie albo @Szymona82 do Vańka 4000 he he

Jakbym go dostał to szybko bym się do niego przekonał :D A tak na serio to też wolę wersje metalowe :) Przynajmniej body ze stopką , rotor może być nawet z kosmicznej waty - byle działało.

Edytowane przez Szymon82

Vanki sprawiają wrażenie plastikowych przez lżejszy rotor i szpule, poza tym niczym nie ustępują tp11. Magnezowy korpus tak jak w stelli.

Jedynym minusem czarnucha jest ( według mnie ) mocowanie kabłąka do rotora nie od strony rolki. Robi się tam zbyt duży luz.

...a, i jeszcze za lekko kręcą :)

Vanki sprawiają wrażenie plastikowych przez lżejszy rotor i szpule, poza tym niczym nie ustępują tp11. Magnezowy korpus tak jak w stelli.

Jedynym minusem czarnucha jest ( według mnie ) mocowanie kabłąka do rotora nie od strony rolki. Robi się tam zbyt duży luz.

dołóż  podkładki z prawej strony pomiędzy obie bieżnie łożyska i ostatnia wada zniknie ;) :D

dołóż  podkładki z prawej strony pomiędzy obie bieżnie łożyska i ostatnia wada zniknie ;) :D

Niech już sobie kręci tak lekko ;) :)

Poza tym "serwis - faza" już mi przeszła. Po co grzebać w kołowrotku w którym kolor smaru nie zmienia się? Wystarczy nawet co trzeci sezon zajrzeć... :)

• Like 4

Panowie, mam właśnie w swoim Vańku luz przy mocowaniu rotora do kabłąka (nie od strony rolki). Macie jakiś patent na ten feler? 

Gość EdekZfabrykiKredek

Panowie, mam właśnie w swoim Vańku luz przy mocowaniu rotora do kabłąka (nie od strony rolki). Macie jakiś patent na ten feler? 

Ja przy serwisie jeśli jest luz na ramieniu kabłąka ( oczywiście zależy jaki to jest luz ) dorabiam mini tulejkę zazwyczaj o grubości ścianki około 0,05mm do 0,1mm plus czasem dochodzą podkładeczki regulujące luz.

W nowych TwinPowerach wielkości 4000 we wszystkich jakie przeszły mi przez ręce dorabiałem tulejki bo była duża różnica pomiędzy fi trzpienia od strony rotora a fi otworu ramienia kabłąka

Edytowane przez FlyFisherman

Gość EdekZfabrykiKredek

Bardzo prosto, najpierw toczę na centrum minimum ile można wykonać powiedzmy 0,15mm głowica nie odcina detalu, przekładam wałek na tokarkę gdzie zlizuje pilniczkiem ile potrzebuje, materiał to zazwyczaj brąz lub mosiądz więc jak się ma wprawę to tulejka jest gotowa w 10 minut.

Jak tylko ogarnę jak wkleić zdjęcia to właśnie rozebrałem jarzmo od twinka 2015 gdzie taka tulejka siedzi ( ma się rozumieć w moim wykonaniu)  , jeśli dobrze pamiętam ma 0,06 lub 0,07mm

post-60043-0-83301700-1468271339_thumb.jpg

post-60043-0-23881700-1468271346_thumb.jpg

• Like 1

Gość EdekZfabrykiKredek

Dlatego robię je z brązu lub mosiądzu bo to dość twardy materiał no i idealny na tulejki ślizgowe ze względu na ich właściwości, generalnie tą na zdjęciu wyciągałem pęsetą bo zgadza się są delikatne czasem trzeba zrobić mega cieniutkie a te rzędu 0,07 w góre już można śmiało brać palcami ( tulejkę nie tak łatwo zgnieść ), problemu się robię kiedy na koniec pozostaje jeszcze polerka aby wszystkie krawędzie były zaoblone.

Gość EdekZfabrykiKredek

Ta tuleja na foto to twoja czy z tp? Ja w tp '15 takich nie miałem....dziwne

To jest moja tulejka, zrobiona z brązu. Nic dziwnego że nie miałeś bo Japończycy ich nie montują, przez łapy przeszło mi około 20 sztuk twinków 2015, i nigdzie nie było za to był spory luz.

Gość EdekZfabrykiKredek

Ja w którymś temacie napisałem ze nie podoba mi się mocowanie kabłąka w tp'15 . Trzy rozebrałem i w żadnym tych tulejek nie było....

Niestety ten typ tak ma, ale trzeba sobie jakoś radzić.

Gość EdekZfabrykiKredek

Dobrze wiedzieć ze masz takie cudeńka :-) Jak rano wejdziesz na JB będziesz miał kilkadziesiąt zamówień na te tulejeczki :-))) na privie..

Niestety każdy kabłąk potrzebuje indywidualnego spasowania i trzeba by mieć przynajmniej kabłąk w rękach aby dorobić omawianą tulejkę, wszystkie wspominane Twinki były że tak powiem moim importem dla znajomych i zanim trafiały w ręce odbiorców przechodziły przegląd ;-).

Jeśli ktoś z okolic Poznania będzie miał taka potrzebę skasowania tego luzu i w miarę wolnego czasu mogę to zrobić ;-)

Rzadko wchodzę na forum hehehe ale podejrzewam że przy następnej wizycie mogę mieć zapchaną skrzynkę.